Barça

Quant li costarà al Barça renovar Alexia Putellas?

La dues vegades Pilota d'Or té l'interès de diversos clubs europeus i dels Estats Units i la seva pretensió és aconseguir un salari superior al milió d'euros anual

4 min
Alexia Putellas està negociant la seva renovació amb el Barça.

BarcelonaEl repte més gran que el Barça ha d'afrontar aquest curs des dels despatxos d'Arístides Maillol i Sant Joan Despí és la renovació de la dues vegades Pilota d'or Alexia Putellas. El club blaugrana, segons ha pogut saber l'ARA, està afrontant una negociació que la futbolista pretén que li comporti una quantitat superior al milió d'euros anual i que es podria arribar a enfilar fins al milió i mig, una xifra que és inferior al salari més baix dels jugadors amb fitxa del primer equip masculí. Alexia, en línia ascendent en els terrenys de joc després de superar una greu lesió de genoll, probablement està davant el seu últim gran contracte com a professional. El febrer farà 30 anys, és una icona esportiva i comercial i gairebé tots els grans equips del món desitjarien tenir-la a la seva plantilla.

De fet, hi ha diversos conjunts europeus i de la National Women's Soccer (NSWL) dels Estats Units que no només volen fitxar Alexia, sinó que tenen prou potencial econòmic per fer-ho possible. I, en aquest sentit, únicament haurien d'invertir en el salari de la futbolista de Mollet del Vallès perquè, si el Barça i Alexia no arriben a cap acord, el 30 de juny del 2024 quedarà lliure. Hi ha equips com l'Angel City FC de Los Angeles, fundat el 2020 per l'actriu Natalie Portman, la tenista Serena Williams i l'empresari Alexis Ohanian, entre d'altres, que estan invertint molts diners en reforçar-se i ja s'han emportat algunes grans jugadores europees com la francesa Amandine Henry, autora del primer gol de la final de la Champions League que el Barça va perdre el 2022 davant l'Olympique de Lió a Torí.

Ara mateix, Alexia és una de les futbolistes més ben pagades del món, amb una mica menys de 800.000 euros anuals procedents majoritàriament del Barça, però també de la selecció espanyola. Segons la revista Forbes, el mes de juliol (abans del Mundial) estaven al seu mateix nivell d'ingressos l'estatunidenca Alex Morgan, jugadora del San Diego Wave de la NSWL (la més ben pagada entre salari, acords comercials i negocis fora del futbol, amb 5,9 milions d'euros); la seva companya de selecció Trinity Rodman, del Washington Spirit de la NSWL; i la també nord-americana Sophia Smith, del Portland Thorns de la mateixa lliga, entre d'altres. La millor retribuïda pels seus mèrits esportius és una altra jugadora de la mateixa nacionalitat, Lindsey Horan, del Lió francès, que se situa vora els 850.000 euros. Aquesta gran presència de jugadores dels Estats Units en els primers llocs de la llista s'explica pel conveni col·lectiu que les futbolistes d'aquesta selecció van signar per equiparar els seus ingressos als de la masculina.

El sentiment per davant dels diners

De totes maneres, la intenció d'Alexia és continuar al Barça, que és el club de la seva vida. Aquest fet la podria portar a acceptar una renovació que fos econòmicament inferior a la proposta d'un altre club. Però això seria sempre que l'oferta del Barça demostri una valoració de la futbolista per part de la junta directiva de Joan Laporta que vagi en concordança amb la seva condició d'estrella mundial. La dificultat és la precària situació econòmica de l'entitat catalana, que està en un context de retallades a les seccions i que, a banda de la d'Alexia, també ha d'afrontar durant aquest curs les renovacions d'altres peces del vestidor com Mapi León, Mariona Caldentey, Lucy Bronze, Sandra Paños, Asisat Oshoala i Marta Torrejón. En la mateixa situació està l'entrenador, Jonatan Giráldez, que també acaba contracte el juny del 2024. Els sous de les jugadores de l'equip femení entren dins del fair play econòmic de La Lliga de Javier Tebas i aquest estiu Ana-Maria Crnogorcevic ja va haver de fer les maletes per quadrar números.

La dues vegades Pilota d'Or en una acció del partit que el Barça va guanyar dissabte per 0-6 davant el Vila-real.

La dimissió com a mànager general del Barça femení de Markel Zubizarreta, que tenia la confiança del vestuari a l'hora de portar a terme les renovacions i confeccionar la plantilla, no ajuda en aquest procés. Abans de marxar ja va deixar enllestida la renovació fins al 2027 de Patri Guijarro, que també acabava contracte aquest curs, i havia avançat en la d'Alexia. A partir d'ara, la negociació serà responsabilitat del seu substitut en el càrrec, Marc Vivés, que haurà de maniobrar amb el marge que li donin des de la zona noble. L'última vegada que una veu rellevant del Barça s'ha referit públicament a la renovació d'Alexia va ser a principis de setembre. Xavi Budó, responsable de les seccions del club, va dir en una entrevista a Mundo Deportivo que el club portava "dos mesos negociant amb el seu agent" i que la proposta que li havien fet a Alexia "és molt bona, la millor que el Barça pot fer". Fonts oficials del club consultades per l'ARA informen avui que "tant amb l'Alexia com amb altres jugadores que acaben contracte hi ha converses, però ningú ha fixat dates límit per arribar a acords".

Comença el camí cap a Bilbao

El Barça inicia aquest dimarts (21 h, DAZN) davant el Benfica el seu camí cap a la final de Bilbao de la Champions League precisament amb la carta a la mà d'Alexia, de la qual no va poder gaudir el curs passat (només va disputar el temps afegit de la final), quan va conquerir la segona orelluda de la seva història a Eindhoven. L'Estadi Johan Cruyff viurà pràcticament una repetició de la fase de grups anterior. El Benfica, el líder de la lliga portuguesa i on juga l'exblaugrana Andrea Falcón, i el Rosengard tornen a ser rivals de l'equip català. La novetat és l'Eintracht de Frankfurt. Fa un any, el Barça va superar àmpliament el Benfica amb un global de 15-2 entre els dos partits.

stats