Selecció espanyola
Esports Barça Femení 12/06/2023

Alexia, Aitana i Mariona jugaran el Mundial amb Espanya: els motius d'un retorn marcat per la polèmica

Claudia Pina, Mapi León i Patri Guijarro es mantenen fermes i segueixen demanant canvis a la Federació Espanyola de Futbol

4 min
selecció

BarcelonaUn total de 30 jugadores han estat convocades pel seleccionador espanyol Jorge Vilda en una esperada prellista per a la preparació del Mundial femení d'aquest estiu. El conflicte de les 15 jugadores que al setembre van enviar un correu electrònic per rebutjar ser convocades fins que no milloressin les condicions de la selecció espanyola s'ha resolt, finalment, només a mitges. "És una llista continuista quant al bloc. Hi ha jugadores compromeses", ha dit Vilda per començar el seu discurs per explicar la convocatòria. "Ens hem de focalitzar en el que és realment important, que és el grup, i no en tot allò de què s'ha estat parlant en els darrers mesos". El 30 de juny el tècnic donarà la llista definitiva de les 23 escollides per anar al Mundial que es disputarà a Austràlia i Nova Zelanda a partir del 20 de juliol.

De les sis del Barça que signaven la carta que reclamava millores al setembre, dues han entrat a la prellista. Són Aitana Bonmatí i Mariona Caldentey. En canvi, Sandra Paños no ha entrat en la convocatòria malgrat haver informat a la federació que tornava a estar disponible. D'altra banda, es mantenen fermes amb la decisió presa al setembre les també blaugranes Mapi León, Patri Guijarro i Clàudia Pina (més Lola Gallardo, Nerea Eizaguirre, Amaiur Sarriegi i Ainhoa Moraza). "La federació sempre s'ha mostrat oberta al diàleg. Està pràcticament resolt. Hi ha hagut converses privades, que no revelaré, però al final, malgrat alguns detalls, hem arribat a fer aquesta llista", ha dit Vilda, poc propens a parlar del tema. Quan li han preguntat per noms com el de Patri Guijarro i Mapi León, ha rebutjat contestar: "Parlaré de les jugadores que hi ha, no de les que no hi ha".

El retorn d'Alexia Putellas a la selecció espanyola

El seleccionador s'ha centrat a celebrar el retorn d'Alexia Putellas, que torna després de superar la llarga lesió que l'ha tingut gairebé tot el curs fora dels terrenys de joc. "Ens ajudarà amb el seu lideratge i la seva ascendència sobre les altres jugadores. A l'anterior Eurocopa no la vam poder tenir, ni a ella ni a Jenni Hermoso. Ara les tenim totes dues disponibles". Respecte del rol d'Aleixa sobre el retorn d'algunes jugadores, Vilda ha admès que ha mantingut converses amb la capitana blaugrana que han ajudat a reconduir parcialment la situació.

La dues vegades Pilota d'Or no va formar part de les 15 per la lesió, però els va donar suport compartint la carta a les xarxes socials. Per la seva banda, la central Irene Paredes ja havia entrat en l'última convocatòria per disputar dos amistosos després de no anar convocada durant tot el curs malgrat no haver enviat el correu electrònic de renúncia. A la prellista hi ha fins a nou blaugranes. A Alexia, Aitana, Mariona i Paredes s'hi sumen Laia Codina, Jana Fernández, Salma Paralluelo, María Perez i Cata Coll. Aquestes dues últimes s'estrenen en una convocatòria amb l'absoluta. A més, també hi ha entrat Ona Batlle, la jugadora catalana del Manchester United que probablement arribarà al Barça aquest estiu i que és la tercera de les 15 que ha canviat d'opinió respecte al setembre.

Els motius del retorn d'algunes de les jugadores crítiques

"La raó de la tornada no és que hi hagi hagut millores demanades de forma grupal, malgrat que alguna n'hi pugui haver. Cada jugadora ha demanat unes coses concretes en l'àmbit individual i les que han informat que tornen a estar disponibles és perquè consideren que en el seu cas s'han complert", explica a l'ARA una font propera al vestidor del Barça. Durant les últimes setmanes, les 15 futbolistes que van renunciar a la selecció es van reunir de forma individual amb la Federació, i les que van canviar d'opinió van enviar un correu electrònic informant de la seva nova posició respecte al conflicte. Prèviament, també hi havia hagut reunions grupals.

Aquesta mateixa font explica que, "en alguns casos, ha tingut un paper rellevant en la decisió el fet que la FIFA hagi incrementat els salaris de les jugadores per disputar el Mundial". Cada futbolista que participi en el torneig té garantits gairebé 20.000 euros i les integrants de la selecció guanyadora se n'embutxacaran 250.000. El salari mitjà en el futbol femení, segons la mateixa FIFA, és de 13.000 euros anuals i el conveni col·lectiu de la Lliga F és de 16.000 euros anuals.

"La reunió amb la Federació va anar molt bé i les jugadores van veure una bona predisposició per escoltar. Això els va donar la tranquil·litat de saber que tenien consciència que es podien millorar coses", diu a aquest diari una altra font propera al vestidor blaugrana. "A més, les jugadores que han anat convocades durant aquest curs han transmès a les 15 que les concentracions estaven sent més alegres i amenes, a diferència d'altres que havien estat més tenses i amb poca llibertat per a les jugadores per fer coses", afegeix.

Alexia Putellas amb la selecció espanyola.

També va ser clau la visita de Jorge Vilda i el seu cos tècnic a la Ciutat Esportiva Joan Gamper durant el mes de maig. "Les jugadores han vist que des de fora era complicat aconseguir canvis perquè des del sindicat de jugadores (FUTPRO) no s'estava aconseguint res i, en canvi, des de dins estaran al dia i tindran un altaveu mediàtic més gran per millorar allò que consideren que cal millorar", conclou aquesta font, coneixedora de la realitat del vestidor del Barça.

stats