BARÇA
Esports 13/06/2017

El Barça s'uneix a l'ACNUR per ajudar els refugiats

La fundació blaugrana inicia la campanya '#signandpass' per ajudar els nens que han hagut de marxar de casa seva

Albert Llimós
2 min
Josep Maria Bartomeu durant l'acte amb ACNUR

BarcelonaEl Barça, a través de la seva Fundació, s'ha unit a ACNUR per ajudar els refugiats. Què pot fer el club pels menors que han hagut de marxar del seu país? És la pregunta que es van fer als despatxos del Camp Nou després de l'èxit de la campanya per ajudar els refugiats sirians que es va engegar el 2015. Una iniciativa però, que va ser incompleta perquè havia d'ajudar les persones que havien d'arribar a Catalunya des de Síria i,finalment, per les traves governamentals, van ser pocs els que van aterrar aquí.

El club blaugrana ha tirat endavant la campanya #signandpass, una aliança del Barça amb ACNUR per als pròxims tres anys. "No és una campanya, és la campanya", ha sentenciat el president Josep Maria Bartomeu, que ha avançat que l'acord permetrà col·laborar en països com Grècia, Itàlia i el Líban. Neymar i Messi apareixen al vídeo de la campanya, que pivota entorn la pilota i el concepte de la passada.

"Gràcies al futbol, nens desarrelats troben el seu lligam amb el món", ha explicat l'alt comissionat d'ACNUR, Filippo Grandi, que ha remarcat que "més de la meitat" dels desplaçats són nens i que aquest és el primer "gran acord global" d'ACNUR amb els clubs de futbol. "Tots els camps de refugiats que he visitat, a qualsevol lloc del món, tenen un camp de futbol", ha dit Grandi, que espera que la col·laboració que girarà entorn el projecte FutbolNet que promou el Barça es pugui estendre a altres llocs del món. "No és fàcil per als refugiats, potser no tant a aquesta ciutat, a Catalunya, però hem vist rebuig", ha lamentat l'alt comissionat.

Quan se li ha preguntat sobre les dificultats per reubicar els refugiats sirians, un acord que es va signar el 2015, Grandi ha estat rotund. "Estem parlant de 165.000 persones que estan a Grècia i Itàlia, que havien de ser reubicats, però a data d'avui, en aquest programa de dos anys, que s'està apunt d'acabar, menys de 10.000 persones estan reubicades. El meu missatge, no només per Espanya, és: us queden dos mesos per completar el programa. És una llàstima. Si Europa no es capaç de compartir les responsabilitats, com podem dir a la resta de països que ho facin", ha dit. Grandi creu que són els estats els que han de regular l'arribada de la gent, però ciutats com Barcelona que han reclamat que els refugiats arribin, fan una feina "fantàstica" perquè al final "són les ciutats les que han d'absorbir la gent".

A l'acte hi ha assistit Paulo Amotum Lokoro, atleta que va participar als Jocs de Río sota la bandera de l'equip de refugiats. "Gràcies a l'esport vaig ser reconegut com a persona, no com a refugiat", ha dit aquest jove que va haver d'abandonar Sudan del Sud per culpa de la guerra i que va haver de viure en un camp de Kenya. Allí va descobrir l'esport. "Córrer és el que m'ha mantingut en vida", ha explicat Lokoro.

stats