BARÇA

La Comissió Europea anunciarà una multa de 18 milions al Madrid per ajudes estatals

La UE podria demanar a Espanya que clubs com el Barça passin a ser una societat anònima

La Comissió Europea anunciarà aquest dilluns multes contra el Madrid i altres clubs de la lliga espanyola per haver rebut "ajudes estatals", segons ha publicat el 'Financial Times'. A més, podria demanar al govern espanyol que modifiqui la llei que permet a clubs com el Barça no ser una societat anònima esportiva.

La decisió de la Comissió Europea implicaria demanar al Reial Madrid pagar 18,4 milions d'euros per ajudes rebudes a l'hora renegociar terrenys amb ajuda estatal. Segons aquesta investigació, oberta fa tres anys, el Real Madrid hauria rebut ajudes estatals de l'Ajuntament de Madrid, en haver rebut uns terrenys destinats a una zona lúdica i un complex hoteler, per tal de sufragar el deute amb el club. En aquest cas, el Reial Madrid hauria incorregut en un delicte, ja que la reglamentació de la UEFA prohibeix que cap club rebi ajudes públiques.

Després de més de dos anys d'investigacions, Brussel·les vol tancar també l'expedient obert al Barça i sis clubs més per suposades ajudes il·legals de l'Estat. El desembre del 2013, quatre anys després que la carpeta amb el tema arribés a Brussel·les, el llavors comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, va decidir obrir un expedient a un total de set clubs espanyols per haver rebut ajudes il·legals del govern espanyol. Requalificacions immobiliàries (Madrid i Athletic), avals il·legals (València, Elx i Hèrcules) i avantatges fiscals dels quatre clubs que no són societats anònimes esportives (Madrid, Osasuna, Barça i Athletic). Espanya, però, sempre podria recórrer al Tribunal de Luxemburg.

La Comissió Europea, doncs, podria demanar un canvi legal dels quatre equips de Primera Divisió que no es van convertir a començament dels anys 90 en societats anònimes esportives (SAE) –Barça, Reial Madrid, Athletic Club i Osasuna–. Els quatre clubs –que són entitats sense ànim de lucre– tributen el 25% del seu benefici, mentre que l'impost sobre les societats és del 30% al 35%. A més, els clubs tenen altres avantatges.

Segons el 'Financial Times', al govern espanyol se li demanarà que faci càlculs sobre la quantitat de recuperar en impostos i comissions de garantia de préstecs, com a compensació pel tracte de favor rebut per aquests quatre clubs. Consultat per l'ARA, el Barça afirma que no té constància de cap sentència, recordant que sempre ha fet públics els resultats dels seus exercicis i s'ha limitat a seguir la llei espanyola, que permetia no ser una SAE. El Barça, però, deixa clar que es reserva el dret de presentar un recurs en funció del que passi.

Més continguts de