El derbi

La fal·làcia dels partits fora de casa

La diferència entre un Madrid-Barça i un  Espanyol-Barça és, avui per avui, que els jugadors de Luis Enrique surten al Bernabéu a mossegar i a Cornellà a veure-les venir, refiats que el partit madurarà a mesura que passi l’estona i refiats que els locals es gastaran tota la pólvora en salves de salutació. La diferència és que en el clàssic d’aquesta Lliga l’equip local va córrer menys que de costum i en el derbi d’aquest dissabte, en canvi, els periquitos han triscat molt més del que han fet en aquesta primera volta. Res de nou.

La il·lusió per derrotar el Barça contra l’arrogància, el pecat comprensible dels campions del món. Aquest dissabte han jugat l’equip que més faltes comet de la Lliga contra l’equip que en fa menys. A l’Espanyol li faltava el capità (Victor Sánchez) i el Barça ha jugat amb l’alineació de gala. I han empatat a zero. Per a l’Espanyol és una victòria. Per al Barça, amb 6 dels últims 12 punts en joc, té regust de derrota. Galca ha aconseguit que l’equip de Luis Enrique, per primera vegada a la Lliga, es quedi sense marcar. El trident, de fet, encara semblava que no s’hagués tret l’esmòquing de la festa de Cap d’Any. Messi un pal de falta i prou. Suárez un altre pal i prou. I Neymar, que ha alternat les jugades més boniques amb les picabaralles amb una defensa que l'ha tret de polleguera, ha tingut l’ocasió que ha tret Víctor Álvarez de sota pals.

Bravo, és veritat, només ha tocat una pilota. Però és que Pau López tan sols ha aturat un xut centrat de Messi i una tímida tisora de Neymar. El Barça tanca la primera volta havent guanyat a San Mamés, Calderón o Bernabéu, però pensar que la resta de desplaçaments serien sempre tres punts per la patilla és la pitjor manera de regalar la Lliga. A Cornellà, en un partit incòmode, s'ha demostrat que s’ha de suar durant noranta minuts, saber patir i posar-hi tantes ganes com el rival. Ningú no regala res. No s’hi val pensar que jugant un quart d’hora ja en tindrem prou. Hem donat vida al Madrid, que ha passat d’estar a sis punts a poder-nos empatar. De moment, ens salvarà el 'goal average' particular i un partit pendent.