Barça

Messi reconeix que va meditar deixar Espanya pel cas Hisenda

En una entrevista a RAC1 assegura que es va sentir “maltractat” per l’Estat

Leo Messi firmava el seu primer contracte com a jugador del primer equip del Barça el 2005 i, dos anys després, el 2007, renovava per primer cop. Aleshores el futbolista ja era una estrella mundial i tant ell com el seu pare van adreçar-se a una gestoria de Barcelona per buscar les condicions fiscals més favorables, ja que al que cobrava al Barça s’hi afegien múltiples contractes individuals de patrocini. Era època de vaques grasses, Hisenda no tenia problemes de liquiditat i els gestors van fer “el que s’havia fet fins aleshores en el món del futbol”: dividir els ingressos en dos, perquè una part fos salari i l’altra pertanyés als drets d’imatge (i es cobrés, a través d’una empresa, tributant menys). “Però va arribar la crisi, l’Estat necessitava diners i va canviar de criteri”, expliquen a l’ARA fonts coneixedores del cas. La resta és ben conegut. Messi va ser condemnat per frau -per no haver declarat una part dels diners que tenia a l’estranger- a 21 mesos de presó. Una pena que finalment convalidaria per una multa.

Aquell va ser, segons Messi, un dels moments “més difícils” tant per a ell com per a la seva família. Ho confessava ahir en una entrevista a RAC1, on desvelava que la pressió va ser tan forta que fins i tot es va “plantejar marxar d’Espanya”, no perquè volgués deixar el Barça sinó perquè se sentia “maltractat per l’Estat”. “Era una situació que anava més enllà del que jo sentia per aquest club, era pel que jo sentia a nivell personal”.

Durant el judici, Messi va dir que no sabia res de la gestió dels números, i que ell i el seu pare (que actua de representant) ho havien delegat en els gestors. “¿Com li expliques a un jugador que, tenint el mateix model contractual que un altre jugador, només se’l persegueixi a ell? Vam fer amb Messi el mateix que amb qualsevol altre futbolista que assessoràvem, i que era regir-nos pels criteris que havia tingut Hisenda fins llavors. I que, amb la crisi, van canviar d’un dia per l’altre”, defensen des d’aquest despatx, situat a la zona alta de Barcelona i que ha treballat amb futbolistes del Barça, de l’Espanyol i del Reial Madrid, entre altres clubs. Però el tribunal va considerar que la responsabilitat era de Messi, perquè com a part afectada havia d’estar al cas dels seus negocis, i perquè com a figura pública havia de donar exemple. “Vaig ser el primer i per això tot va ser tan dur. Quan van demostrar que anaven a totes contra mi també es va veure que anaven contra tots els esportistes. Va ser dur per tot el que suposava en aquell moment. El millor de tot és que els meus fills eren petits i no es van assabentar de res”, acabava dient el davanter argentí.

Els problemes amb Hisenda són només una part de l’extensa entrevista concedida per Leo Messi, en què també parlar del Barça, de Catalunya i del seu futur.