Barça

Així treballa el Barça de Laporta per "tornar a ser l'ambaixador de Catalunya al món"

El club refà els ponts amb les entitats del país per difondre la cultura catalana arreu del món

3 min
Joan Laporta Barça durant ofrena floral a Rafel de Casanova

BarcelonaUna de les sorpreses negatives que es va trobar la junta directiva de Joan Laporta quan va assumir la presidència del Barça el març de l’any passat va ser en el terreny institucional. “Vam veure que les relacions amb les entitats catalanes estaven deixades, que no havien importat durant els últims temps”, explica a l’ARA un membre de la cúpula dirigent de Laporta. “No crec que la junta de Bartomeu no hi donés importància per interessos polítics o ideològics, sinó per simple deixadesa, no els importava i ja està”, afegeix. Sigui com sigui, l’objectiu és refer els lligams amb aquestes entitats per afrontar projectes comuns amb l’objectiu de difondre la cultura catalana al món.

De fet, això ja s’havia fet durant el mandat presidencial de Sandro Rosell i la primera meitat del de Josep Maria Bartomeu. Per exemple, el 2012 el vicepresident Carles Vilarrubí, que dimitiria l’1-O a conseqüència d’haver-se disputat el partit contra el Las Palmas, va ser el principal impulsor perquè el Barça tingués un acord amb l’Institut Ramon Llull amb el propòsit de fer activitats conjuntes destinades a la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes. Però iniciatives com aquestes van anar debilitant-se amb el pas del temps, i la tensió que va provocar la postura poc decidida del Barça en el punt més àlgid del Procés també va dinamitar ponts amb institucions com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. Fonts del club asseguren a l'ARA que s'està treballant per refer-los. Amb Òmnium les converses estan més avançades.

Acord del Barça amb el Govern 

“Des de la secretaria d’Acció Exterior s’està intentant reactivar amb el Barça el seu paper d’ambaixador català al món”, asseguren fonts del Govern. “Abans, cada cop que el Barça jugava fora de casa en competició europea, el club organitzava activitats per promocionar Catalunya al país on es disputava el partit, i això es va deixar de fer a finals del 2017”, informen.

A més, recorden que hi ha 98 cònsols a Barcelona i que cada cop que un equip estranger visita el Camp Nou s’hauria de fer una invitació conjunta del Barça i el Govern perquè el govern del país de l’equip en qüestió estigués present a la llotja. La intenció és activar aquest tipus d'accions amb la directiva de Laporta i, fins i tot, plasmar-les amb un acord per escrit.

El Liceu, el primer pas

La primera institució catalana que ha rubricat en un document el seu lligam amb el Barça durant el mandat de Laporta ha sigut el Liceu, que a finals del 2021 va renovar el seu acord amb l’entitat blaugrana. “Ens agradaria anar més enllà dels acords educatius que hi ha per als nens de La Masia. El nostre objectiu és que si un dia ve a Barcelona una gran patum del món del futbol nosaltres la puguem convidar a anar a l’òpera o que si una estrella està actuant al Liceu es pensi en convidar-la a la llotja del Camp Nou”, expliquen des de la directiva de Joan Laporta. 

“Potser la gent veu que el Barça ha firmat un acord amb el Liceu i no li dona gaire importància, però això significa que dues de les entitats més importants de Catalunya caminen juntes a l’hora de fer país, sense ficar-se en interessos polítics”, insisteixen des de la cúpula del Barça. I anuncien que el que els agradaria és “fer com a mínim un parell d’esdeveniments a l’any amb cadascuna de les entitats” amb les quals es vagin “signant acords”.

stats