Alexia, "un emblema que va més enllà del Barça i del futbol femení"

Entrenadors i familiars que l'han vist créixer glossen a l'ARA la flamant campiona de la Pilota d'Or

4 min
Alexia Putellas recollint la Pilota d'Or

BarcelonaParís va ser l'escenari de la seva coronació. Alexia Putellas, amb els ulls vidriosos pràcticament des que va trepitjar la catifa vermella, va ser nomenada millor futbolista del món. El guardó més preuat a nivell individual no va estar exempt d'emotivitat, amb un discurs que va fer saltar les llàgrimes també al president del Barça. Joan Laporta, igual que molts altres referents de l'entitat blaugrana, s'ha rendit als peus d'Alexia. La capitana culer ha liderat un projecte que ha revolucionat el futbol femení a casa nostra i ara, a la resta del món, s'adonen de la gesta aconseguida. Però els que l'han vist créixer no estan pas sorpresos que Alexia sigui el referent que és per a tots.

"Jo estava molt nerviosa. A ella la vaig veure molt tranquil·la, però ella sempre està així. Fins i tot quan estava fent el discurs se la veia molt tranquil·la. Jo ho penso i encara m'emociono", recorda Alba Putellas, la seva germana, a l'altra banda del telèfon. Per a ella, veure la seva germana dalt de l'escenari rebent aquest premi va ser un somni. "No m'ho podia creure. No tinc paraules per descriure-ho. De totes les persones del món, i amb com és de gran, que sigui la meva germana qui hagi guanyat la Pilota d'Or", explica. Els que la coneixen expliquen que l'Alexia ha sigut sempre una persona molt familiar, amb els valors ben clars, i ara aquesta tranquil·litat i responsabilitat són una persona on emmirallar-se.

Lluís Cortés, l'entrenador que va dirigir l'equip la temporada passada quan van aixecar el desitjat triplet, sempre ha definit la de Mollet del Vallès com un referent. "La meva experiència amb ella, tant al Barça com a la selecció catalana, va ser molt bona. Jo sempre deia a les jugadores que es fixessin en ella. Ella representa el que ha de ser una jugadora professional. Ser professional no només és una etiqueta, sinó també un tema de mentalitat. Una bona manera de fer-ho és fixar-se en ella i intentar copiar-la", relata. "És més que merescut que Alexia guanyi la Pilota d'Or. Vam ser el millor equip l'any passat i el problema real és que només poden escollir una jugadora d'aquest equip. Són més d'una les jugadores del Barça que mereixerien aquest guardó, però és cert que Alexia, com a líder de l'equip, es mereix molt aquest premi. És una jugadora que ha millorat molt els últims anys i aquesta última temporada el seu nivell va ser molt alt en molts registres del joc".

"Sempre vol més"

El seu triomf és la victòria de tots els que l'han acompanyat en aquest camí. "N'estic molt orgullós i estic molt feliç per ella. Veure que una jugadora que estimes i amb la qual has treballat molt arriba on ha arribat és el màxim que et pot passar. No hi ha un sostre més amunt. Ella ha arribat al cim", relata pletòric, per la seva banda, Xavi Llorens. Des que el 2006 es va fer càrrec de l'equip femení del Barça, Llorens ha format part de la història del club i de la professionalització del futbol femení. Ha seguit de ben a prop l'evolució sobre la gespa d'Alexia i ha vist com aquella adolescent que va entrar al vestidor amb un somriure d'il·lusió ara s'ha coronat com la millor futbolista del món amb 27 anys. "Té molt clar on vol arribar i ho ha aconseguit per això. Ella ho ha guanyat tot, però sempre vol guanyar més, i això és el que la fa gran. Vol que cada any es repeteixi", sentencia. "Ella ha arribat on ha arribat perquè és exigent i perquè vol superar-se dia a dia. Per a ella, la Pilota d'Or és una injecció d'energia".

Alexia Putellas amb la seva família a l'escenari.

Alexia s'ha convertit en una persona de referència per al futbol femení per a qui és dins i fora del verd. "La Pilota d'Or la consolida encara més com un emblema. Ella és un estendard del club, del futbol femení. Va més enllà del mateix Barça. És cert que durant la meva etapa va agafar aquest rol de líder, però des del club l'han presentat com la jugadora que representa els valors d'aquest club dins i fora del camp. Aquests premis la consoliden encara més com aquest emblema del futbol femení que és. Que Alexia guanyi aquest premi pot marcar un abans i un després per al futbol femení espanyol, ja que un dels nostres objectius és crear referents. Volem que les nenes que comencen a jugar tinguin jugadores professionals en les quals emmirallar-se", relata orgullós Lluís Cortés sobre qui va ser la seva capitana.

Aquest dilluns, amb Alexia portant la Pilota d'Or amb un somriure d'orella a orella amunt i avall, tothom va sentir felicitat i esperança. La capitana blaugrana provoca empatia en els que la miren. Sempre respectuosa, observadora i tímida. La seva humilitat ha fet que, guanyar aquest premi, sigui un motiu d'alegria per a tots els que estimen el futbol. "Quan li van donar el premi no hi havia veus en contra seu. Ningú pot parlar-ne malament. És molt humil i molt exigent amb ella mateixa i amb la resta de companyes. Sap què és el que implica ser una jugadora d'aquest nivell i la repercussió que això suposa", defensa Cortés. "És com un somni que encara no veus que sigui real. Porto tota la seva vida futbolística al seu costat, per a mi és normal ser-hi. Aquest premi farà que doni el màxim d'ella mateixa, com porta fent tota la vida per aconseguir el que vol", explica emocionada la seva germana, que afegeix: "Veure que en una samarreta posa Alexia, en comptes de Messi, significa que les coses estan canviant". I la seva germana és una de les grans artífexs d'aquest canvi.

stats