Alexia Putellas, la futbolista que representa una generació, guanya la Pilota d'Or

La capitana blaugrana és la primera esportista catalana que rep el màxim reconeixement del món del futbol

4 min
Alexia Putellas, guanyadora de la Pilota d'Or 2021

BarcelonaEl món sencer es rendeix davant Alexia Putellas. La futbolista de Mollet del Vallès ja forma part de l'Olimp del futbol i ha sigut coronada amb la Pilota d'Or com a millor jugadora del món. El guardó fa justícia a la realitat. La blaugrana, emblema del futbol femení i líder als vestidors, ha recollit a París el premi que la reconeix com l'estrella que és. El seu amor pel futbol, els seus sacrificis i la seva tenacitat per arribar al més amunt possible, s'han vist reconeguts davant de tothom en una gala on no hi havia lloc per al dubte. Alexia Putellas és la reina del futbol i ha aixecat un guardó que representa a tota una generació de futbolistes que estan ensorrant murs i trencant sostres de vidre per reivindicar-se.

La història d'amor que s'ha culminat aquest dilluns a París va començar quan Alexia quasi no aixecava mig pam de terra. Amb l’autobús de la Penya blaugrana de Mollet, la petita Alexia anava a veure els seus ídols al temple blaugrana. En aquells desplaçaments, sempre amb una bufanda lligada al coll, va descobrir el seu amor pel futbol i pels colors que ara la tenen com a emblema. Ella baixava les escales del Camp Nou per asseure's al seu seient, amb el seu pare, per gaudir i quedar fascinada amb els seus referents. Ells ni ho sabien i encara menys eren conscients que cadascuna de les seves accions anaven formant la gran futbolista que avui dia és Alexia Putellas.

Ella va anar creixent i sempre ho va fer enganxada a una pilota. Era l'única noia que s'apuntava als partits a la plaça de l'Ajuntament i la que portava la veu cantant al pati de l'escola. La bola era seva, com ara. Ella s'atrevia contra tot i contra tots, i a poc a poc va anar modelant-se a foc lent. El suport i l'ajuda del seu pare van ser imprescindibles per continuar endavant. Va aprendre moltes coses d'ell, va ser el seu guia en aquesta travessia que no tenia un final clar i va aprofitar i gaudir cada viatge en cotxe mentre la portava a entrenar-se. Ell va marxar massa aviat, quan encara era una nena, però les seves lliçons van arrelar en aquella petita futbolista que no sabia que seria la més gran del món.

Referent dins i fora del verd

Tot i que se sent plenament blaugrana, la de Mollet va passar per uns quants clubs. El Centre d'Esports Sabadell va ser el primer lloc on es va enfundar una elàstica abans que, quan tenia dotze anys, el club blaugrana l'anés a buscar a terres vallesanes. A Sant Joan Despí va ser on es va començar a submergir en l'ADN Barça. La seva etapa com a culer, però, es va veure truncada amb la reestructuració dels equips formatius que va fer que la jove futbolista hagués de marxar. No va anar gaire lluny, ja que va aprofitar l'oportunitat d'anar al RCD Espanyol, on va debutar com a jugadora professional. Del club català va fer el salt al Llevant, on durant dues temporades va anar incorporant al seu estil de joc noves facetes. Sempre, però, amb un ull posat al club blaugrana.

El juliol del 2012 és el punt d'inflexió en la carrera d'Alexia. Va tornar a casa seva, a vestir els colors blaugranes, i es va convertir en una peça importantíssima de l'engranatge per professionalitzar l'equip. Dins del vestidor és una líder des dels primers instants. El seu joc, que segueix les directrius màximes de l'ADN que va aprendre durant la seva etapa a les categories inferiors, passa a ser fonamental i a poc a poc es converteix en una futbolista en qui les seves companyes comencen a emmirallar-se.

Tot, però, no han sigut flors i violes per a la futbolista blaugrana i el cop més dur va arribar a Budapest. Després de temporades d'ascensió i millora futbolística, les blaugranes es van plantar a la final de la Champions contra l'Olympique de Lió. Semblava la cirereta del pastís, la recompensa a la feina feta. La gesta s'anava a consumar superant el totpoderós equip francès, però aquells noranta minuts van ser una galleda d'aigua freda per al conjunt culer. La derrota va afectar les blaugranes i, amb Alexia com a capitana indiscutible, tot el vestidor es va conjurar per ressorgir aprenent una lliçó ben valuosa: per ser les millors calia fer molts sacrificis. I així ho van fer.

Alexia aixecant la Champions després de guanyar la final contra el Chelsea.

El resultat ha sigut apoteòsic. La temporada passada les culers van aixecar el triplet. Van dominar i desplegar un futbol majestuós per tots els camps d'Espanya i d'Europa. El joc de posició, defensat el manual d'estil blaugrana, va trobar la seva màxima expressió en l'equip liderat per Putellas. El seu domini europeu es va fer palès fa unes setmanes quan va ser premiada amb el The Best. Ara, la Pilota d'Or també porta el seu nom. L'Alexia, aquella nena que anava al camp amb la seva bufanda al coll i que es quedava bocabadada amb els seus ídols, ara és la cara visible i la líder indiscutible d'un equip campió d'Europa. A París ha rebut el seu guardó, la seva pilota daurada, que l'alça a Olimp del futbol i dona ales als somnis de moltes nenes que volen ser com ella.

Putellas agraeix el premi en català

Alexia Putellas no ha pogut contenir les llàgrimes. Després que Killian Mbappé anunciés el seu nom com a millor jugadora del món, la de Mollet del Vallès ha pujat a l'escenari amb la vista clavada en la seva Pilota d'Or. En el discurs, emotiu, ha tingut ben present al seu pare, qui va morir quan ella era petita. "És un moment molt especial i ho és també per les meves companyes amb les quals tantes coses hem viscut. Vull començar per agrair a totes les meves companyes, a les que m'han acompanyat en la meva carrera i sobretot a les meves companyes del Barça. Agraït al club també, que el destí justament ha volgut que avui sigui el seu 122 aniversari. Moltes felicitats! És un privilegi estar aquí celebrant aquest premi. Allà on estigui això és per tu, papa"

stats