Futbol

Més or per al museu de Messi a Barcelona

Els mèrits de l'argentí a la Copa Amèrica li permeten guanyar la seva setena Pilota d'Or

5 min
Messi, amb la seva setena pilota d'Or

BarcelonaLionel Messi ja té la seva setena Pilota d'Or. Guanyada gràcies a la feina de la primera meitat de l’any amb el Barça i, especialment, amb la selecció argentina durant 15 dies. Un fet simbòlic. L'any del divorci amb el Barça i l'aterratge a una ciutat on no volia ser, París, Messi aconsegueix un nou guardó pel que va fer amb l'Argentina. La selecció s’ha convertit en el darrer refugi de l'astre, que podrà posar una setena Pilota d'Or al costat de les sis anteriors. Uns premis que guarda a Barcelona, per cert. Significatiu.

Aquest no ha sigut el millor any de Messi, però igualment acaba amb una pilota daurada a les mans. El 2021 Messi ha guanyat amb el Barça una Copa amb cert regust amarg, ja que serveix per tapar les vergonyes europees. A més, amb els seus gols va permetre al Barça arribar a pensar que podria guanyar la Lliga. No va poder ser. Aquest any ha marcat 41 gols, xifra similar a altres finalistes com Mbappé o Benzema. Només Lewandowski ha marcat una xifra molt superior als 41 gols d'un Messi que perd la comparació amb la seva millor versió del passat. Però un Messi moix és tan bo com altres jugadors en la seva esplendor. Amb 34 anys, segueix a l’Olimp. Guanyador d’aquest premi el 2009, el 2010, el 2011, el 2012, el 2015, el 2019 i el 2021, Messi ha estat al podi en 13 de les darreres 14 edicions. Només el 2018 va quedar fora de les tres primeres posicions, quan va ser cinquè.

A la votació final, Messi ha superat Lewandowski. Elegant, l'argentí ha demanat als organitzadors del premi "si poden donar la Pilota d'Or del 2020 a Lewandowski. Aquell any t'ho vas merèixer, tothom ho sap" ha dit en referència a una edició suspesa per la pandèmia. Jorginho ha acabat tercer, per davant de Benzema i Kante. Cristiano Ronaldo, qui no ha anat a la gala, ha acabat en la sisena posició, per davant de Salah, De Bruyne, Mbappé i Donnarumma.

Si Messi ha guanyat aquest any, ha sigut gràcies a la selecció argentina. Alguns títols semblen valer el doble. I després de més de 25 anys sense guanyar res, poder fer-ho a casa del teu rival, el Brasil, sempre es gaudeix. I Messi va fer-ho a la Copa Amèrica, on va jugar bé gairebé sempre i va guanyar el premi al millor jugador i al màxim golejador del torneig. De fet, el seu únic partit fluix va ser la final. Però aquell dia al Maracanã Messi es va treure un pes de sobre. Va ser molt feliç. I va tornar a Europa sense imaginar que en poques setmanes ploraria al saber que no podria seguir al Barça. Ara és a París, fent veure que és feliç. Potser l'animarà aquesta Pilota d'Or, la primera que guanya un jugador del PSG, ja que Weah en va guanyar una pels mèrits fets amb el PSG però quan ja era jugador del Milan.

Messi, amb la copa de campions de la Copa Amèrica.

Messi va arribar a la Ciutat de la Llum sense saber gaire com, mig expulsat de Barcelona, mig tristot. I ara, a la capital francesa ja té una nova Pilota d'Or. Un premi sempre obert a tots els debats, ja que mai queda clar si cal valorar els títols, els gols o la fama dels finalistes, però un nou guardó a les mans d'un Messi que finalment somriu, a París. Malgrat les tres assistències de gol donades al camp del Saint-Étienne aquest cap de setmana, Messi fins ara ha semblat ric però trist, a França. Tot el contrari de Hemingway, que recordava els seus anys a París com uns anys on va ser "pobre i feliç", a París era una festa. El jurat de la Pilota d'Or ha premiat Messi per sobre de Lewandowski, un robot que no para de marcar gols, i Jorginho, que ha guanyat els títols més preuats. I segurament, ho ha fet perquè Messi va aconseguir per fi treure's l'espina de no haver guanyat mai cap títol amb la selecció argentina absoluta. La seva imatge, plorant emocionat després de guanyar la Copa Amèrica al Brasil, contra l'equip amfitrió, val una Pilota d'Or. París val una missa i una Copa Amèrica val una Pilota d'Or.

Més que ningú

Per a Messi ja és la setena Pilota d'Or. Ningú n'ha guanyat tantes. I mira que aquest era un premi destinat als europeus, inicialment. El 1995 els responsables de la revista France Football van decidir que els jugadors nascuts fora d'Europa que juguessin en clubs del Vell Continent també podien aspirar a guanyar aquest prestigiós premi individual creat per la revista un llunyà 1956. Aquell mateix any, periodistes de tot el món van passar a votar, i George Weah es va convertir en el primer no europeu a guanyar un premi que cada any tenia més pes mediàtic. El primer no europeu amb el permís dels argentins Di Stéfano i Sivori, que l'havien guanyat amb passaport espanyol i italià, respectivament, i d'Eusebio, nascut a Moçambic però oficialment portuguès. Amb més jugadors aspirant a guanyar la Pilota d'Or, cada any semblava més complicat que el guanyador repetís. Fins que va arribar Lionel Messi, és clar. Ja en porta 7.

De fet, el 2011 Messi ja s'havia convertit en el segon jugador de la història capaç de guanyar tres Pilotes d'Or de manera consecutiva. Abans només ho havia fet Michel Platini, que la va guanyar el 1983, el 1984 i el 1985. L'argentí va arribar a fer-ho quatre cops, del 2009 a 2012. I encara n'hauria pogut guanyar més, però aquests darrers anys ha vist com Cristiano Ronaldo en guanya cinc. El portuguès és el segon jugador que ha alçat més cops aquest premi, però ara queda lluny del palmarès de l'argentí, que l'havia guanyat per darrer cop el 2019, quan va superior Virgil Van Dijk i Cristiano Ronaldo amb el 24,36% dels vots del jurat, format per 180 corresponsals de France Football a tot el planeta, que reparteixen 15 punts: sis per al millor jugador, quatre per al segon, tres per al tercer, dos per al quart i un per al cinquè.

El regnat de Messi ha coincidit amb uns anys on el futbol, sempre addicte als debats i lluites entre aquells que el controlen, no s'ha posat d'acord en com premiar els jugadors. Durant anys la Pilota d'Or, creada per la revista francesa, va conviure amb el FIFA World Player creat per la FIFA. Del 2010 al 2015, però, els dos premis es van unificar i van ajuntar en una mateixa votació periodistes, seleccionadors i capitans de les seleccions. El 2015, però, la FIFA va crear un altre premi, el The Best. Messi l'ha guanyat un sol cop, el 2019. Un premi que el 2020 va guanyar Lewandowski. En canvi, la Pilota d'Or no es va donar la temporada passada degut a la pandèmia, cosa que va deixar el polonès amb un pam de nas, ja que segurament l'hauria guanyat. No va poder ser. I la primera Pilota d'Or després de la pandèmia l'ha guanyat el mateix home de la darrera edició: Messi, un jugador etern.

stats