Europa League

El Galatasaray també parla en català

Domènec Torrent, Jordi Guerrero, Jordi Gris, Ricard Segarra i Julián Jiménez són els encarregats de redreçar el rumb del conjunt turc

4 min
Domènec Torrent, al centre, abans del partit de l'anada contra el Galatasaray

BarcelonaDomènec Torrent va tornar a asseure's a la banqueta del Camp Nou deu anys després del seu comiat del Barça. Aquest cop, però, ho va fer assegut a la banqueta visitant i a la cadira de primer entrenador. El tècnic de Santa Coloma de Farners va començar dirigint equips catalans als anys 90 fins que el seu camí es va creuar amb Pep Guardiola. Amants de la mateixa mirada futbolística, Torrent va acompanyar l'entrenador de Santpedor a l'elit entre el 2008 i el 2018: Barça, Bayern Munic i Manchester City. Després de més de deu anys intensos va sentir que era el moment de tornar a ser ell qui prenia les decisions. "Abans d’estar amb el Pep ja havia sigut primer entrenador durant 14 anys seguits, en què vaig passar per moltes categories del futbol català; només em faltaven Segona i Primera, pràcticament. I, els últims anys, la veritat és que estava molt a gust amb el Pep, però sovint em comentava, en sopars i converses, que hauria de tornar a ser entrenador, que m’ho passaria bé. Llavors, a Manchester, ens van arribar algunes ofertes diferents i en vam parlar amb tota naturalitat. Una era la del New York City, perquè marxava Patrick Vieira i necessitaven un entrenador", recordava en una entrevista amb aquest diari poc després de fer les maletes cap als Estats Units.

Torrent va dirigir durant una temporada el conjunt de Nova York, que forma part del conglomerat City Football Group, i abans d'emprendre l'aventura turca, també va estar durant tres mesos al Flamengo brasiler, una de les entitats esportives amb més història al continent sud-americà. Diverses famílies pugnaven pel control del club, fet que dificultava el treball del dia a dia, i una dura golejada en contra que va coincidir durant la campanya electoral d'un dels directius va acabar de condemnar Torrent i el seu cos tècnic. Van ser acomiadats a principis de novembre del 2020. Després de més d'un any sense entrenar, va arribar la proposta del Galatasaray.

Sense haver de pensar-ho gaire, l'entrenador català va acceptar el repte de reanimar un dels clubs més potents de Turquia, que passa per hores baixes. Va ser un encàrrec de club, una aposta decidida pel futbol posició i de possessió que defensen Torrent i el seu staff de confiança, format pels catalans Jordi Guerrero, Jordi Gris, Ricard Segarra i Julián Jiménez. La prioritat més immediata passa per allunyar-se del descens a la lliga turca –una competició que el Galatasaray ha guanyat en 22 ocasions– i redreçar el rumb de l'equip. La seva feina comença a rebre recompenses: aquest dilluns van guanyar el derbi contra el Besiktas (2-1) i la setmana passada van aconseguir treure un meritori empat 0-0 al Camp Nou en l'anada dels vuitens de final de l'Europa League.

Jordi Gris, Domènec Torrent i Jordi Guerrero

La idea de Torrent beu directament del futbol de Guardiola, amb el qual va compartir una dècada d'aprenentatge. "Si Messi passarà a la història com a millor futbolista, Guardiola hi passarà com a millor entrenador. Sé que això va a gustos i que hi ha moltes maneres vàlides de jugar a futbol, però a mi m’agrada la del Pep. És increïble com treballa, les hores que hi dedica… No deixa res a l’atzar. També com inventa i reinventa, i la passió que hi posa. No n’he vist cap com ell i he après molt al seu costat. Moltes de les coses que ara em surten soles com a entrenador les he après d’ell", va explicar a l'ARA el tècnic colomenc.

Durant la seva etapa amb Guardiola, Torrent s'encarregava sobretot de l'estratègia amb la pilota aturada, tant ofensiva com defensiva. A més, comptava amb una gran entesa amb l'entrenador de Santpedor: "Amb una mirada ja ens enteníem". Ara és Jordi Guerrero qui s'encarrega de treballar aquesta parcel·la en el cos tècnic del Galatasaray. Com Jordi Gris, Guerrero és assistent directe de Torrent. Malgrat tenir algunes propostes sobre la taula, tots dos estaven sense entrenar quan van rebre la trucada de Torrent. Tampoc s'ho van pensar i ben aviat estaven llestos per viatjar cap a Istanbul, plaça on han arribat per substituir Fatih Terim, que, en la seva quarta etapa com a tècnic del conjunt turc, feia cinc anys que dirigia l'equip. De fet, Terim és conegut pels aficionats del Galatasaray com l'emperador.

També han acompanyat Torrent a Istanbul el preparador físic Julián Jiménez i l'entrenador de porters Ricard Segarra, que s'ha desvinculat del Barça per emprendre aquesta nova etapa. Segarra era l'entrenador de porters del juvenil A i també havia coordinat l'àrea de captació de porters del conjunt blaugrana. De fet, és un dels valedors del fitxatge de Ter Stegen i l'impulsor que Iñaki Peña, que va tenir una actuació destacada en el seu debut al Camp Nou dijous passat, estigui jugant com a cedit al Galatasaray. El cos tècnic també compta amb la col·laboració del manacorí Albert Riera, exjugador del Galatasaray.

Tot l'staff va celebrar l'empat aconseguit contra el Barça, però són conscients que el conjunt blaugrana és molt més poderós i que segueix sent el favorit per passar malgrat el 0-0 de Barcelona. A més, el conjunt turc afrontarà la tornada amb cansament acumulat. Per culpa d'unes fortes nevades no van poder tornar a Istanbul fins diumenge i dilluns van tenir l'exigent derbi contra el Besiktas. Malgrat tot, saben que el suport de l'afició seria una injecció d'energia. El denominat infern turc buscarà impulsar l'equip. De fet, més d'un membre del cos tècnic ja s'ha quedat afònic quan ha hagut de comentar aspectes a la banqueta durant el transcurs d'un partit.

Defensa de la llengua

El rival d'aquest dijous del Barça també parla català. Es va encarregar de recordar-ho Torrent a la sala de premsa del Camp Nou després del duel de l'anada quan va respondre a una pregunta formulada en castellà: "Jo et contestaré en català, que és la meva llengua, i ja t'ho traduiran".

stats