Barça

El Barça, ara sí, tornarà a vestir de blanc la pròxima temporada

La directiva ha aprovat que la segona equipació sigui la primera blanca des de l'any 1979

3 min
Cruyff, vestit de blanc durant un Aston Villa-Barça del 1978

BarcelonaEl Barça tornarà a fer servir una samarreta blanca la temporada vinent, tal com ha aprovat la junta directiva de Joan Laporta. Tal com avança el diari Sport, la segona equipació de la temporada 2023/24 serà tota blanca i es recuperarà una tradició que havia quedat oblidada les últimes dècades. Diferents persones de l'entorn del president blaugrana, per tal de reivindicar el passat del club, ja havien posat la qüestió sobre la taula el primer any de mandat de Laporta, però finalment la tercera equipació d'aquest any, que per moments es va valorar que fos blanca, ha acabat sent de color gris sua amb una creu blaugrana, ja que així ho va decidir la directiva anterior, tal com va informar l'ARA. Quan Laporta va entrar en el seu segon mandat, els dissenys per a la temporada 2022/23 ja estaven pactats amb Nike. I Josep Maria Bartomeu havia decidit que la tercera equipació, que havia de ser blanca amb una creu blaugrana en homenatge a la creu de Sant Jordi, fos finalment gris clar per evitar debats relacionats amb un color associat per a molts amb el Madrid.

Els historiadors no es posen d'acord sobre si el color blanc, de fet, hauria sigut el primer fet servir pel club. Quan el 8 de desembre del 1899 el Barça jugava el primer partit de la seva història al Velòdrom de la Bonanova contra un equip de la comunitat anglesa de la ciutat, partit que van jugar tres presidents de l’entitat, Walter Wild, Bartolomé Terradas i Joan Gamper, ho va fer segurament vestit tot de blanc. Aleshores era normal, quan els equips naixien i encara no tenien uniforme, ja que era el color de la roba interior. El Barça no va decidir els seus colors fins al 13 de desembre del 1899, quan va escollir el blau i el grana en format vertical, amb pantalons blancs. El color blanc ha sigut un company de viatge del Barça des de llavors, ja que els pantalons blancs van aguantar fins al 1914. El 1979, el blanc es faria servir per últim cop en un partit oficial. Poc després va arribar l’empresa Meyba, encarregada de vestir totes les seccions del Barça a partir del 1982, i va apostar per dissenys icònics fent servir el groc o el taronja amb les segones equipacions. El blanc va quedar arraconat. En part, perquè la rivalitat amb el Madrid cada cop era més gran. I perquè en una època en què les televisions ja eren totes en color calia diferenciar-se d’un blanc cada cop més associat al Madrid.

Molts moments icònics de la història del club s'han aconseguit de blanc, com la final de la Copa Llatina del 1952 a París contra el Niça. Pocs anys després, el 1955, naixia la Copa de Fires, competició que vindria a ser l’avantpassat de l’actual Europa League. Llavors aquesta competició no era organitzada per la UEFA. I en la seva primera edició enfrontava equips que representaven les ciutats on es feien grans fires comercials europees. Així, algunes ciutats, com Londres, van presentar al torneig equips formats per jugadors de diferents clubs. Altres ciutats, com Barcelona, hi van apuntar un equip, en aquest cas el Barça, però per motius formals va debutar com si fos la selecció de la ciutat, sense poder jugar de blaugrana. Sense poder fer servir l’escut.

Així que la primera equipació europea va ser una samarreta blanca amb l’escut de la ciutat. El primer partit, un triomf per 6-2 contra l’equip de Copenhaguen a les Corts, es faria amb pantalons negres i samarreta blanca. Aquella edició de la Copa de Fires era tan estranya que només es podien jugar partits a casa coincidint amb una fira, motiu pel qual va caldre esperar tres anys per acabar el torneig, que guanyaria el Barça, en aquesta ocasió ja al Camp Nou, i amb una samarreta blava. L'últim cop que el Barça el faria servir oficialment va ser el 7 de març del 1979, en un partit de la Recopa contra l’Ipswich Town entrenat per un tal Bobby Robson.

stats