Barça
Esports Barça 27/07/2023

El Barça, encara massa lent, recupera el color blanc amb una derrota contra l'Arsenal (3-5)

L'equip de Xavi, vestint de blanc per primer cop en 44 anys, nota la manca de ritme contra l'Arsenal en un partit en què Abde es reivindica

4 min
El Barça, vestit de blanc, celebrant un gol contra l'Arsenal

BarcelonaCom ha costat poder veure el debut d'aquest Barça. Si el primer partit es va suspendre per un virus, el segon ha començat mitja hora tard, ja que l'Arsenal es va quedar atrapat a la gran xarxa dels embussos de Los Angeles. Tot és gran, a Califòrnia. Els somnis, els estadis i els embussos. També l'ambició d'aquest nou Barça, amb la directiva buscant recursos econòmics ja sigui a Qatar, ja sigui als Estats Units, per poder aspirar a seguir guanyant títols. Però els darrers anys el barcelonisme ja ha entès que tot costa, d'entrada. I en el seu debut, el Barça ha perdut contra un Arsenal que hauria pogut marcar més gols. La defensa blaugrana, encara sense Iñigo Martínez, s'ha esquerdat i ha encaixat cinc gols. Fa mal, tot i que no deixava de ser un experiment contra els gunners, que tenien molt més ritme competitiu a les cames. Era normal veure com anaven com bales per superar un equip on Abde, Dembélé i Balde han deixat detalls. Gündogan i Romeu, en el seu debut, no han tingut el dia.

De sortida ja era un equip experimental, tal com toca quan fas gires, amb alguns jugadors que no saben si podran seguir al club, com Serginho Dest, titular. I amb una gran novetat: la segona equipació, blanca. El darrer cop que el Barça havia fet servir oficialment aquest color havia estat fa 44 anys, ser el 7 de març del 1979, en un partit de la Recopa contra l’Ipswich Town entrenat per un tal Bobby Robson.

I el color blanc sembla que li quedava bé a un Barça que ha sortit endollat. Tot i que l'Arsenal de Mikel Arterta, exjugador de La Masia blaugrana, tenia la possessió, una contra ha permès al cap de set minuts de partit veure Abde reivindicar-se. El jugador del Marroc, cedit l'any passat a l'Osasuna, ha encarat tres rivals, els ha burlat marxant per velocitat i la seva centrada, rematada sense sort en primera instància per Raphinha, ha acabat amb Lewandowski fent el primer gol del curs. Havia de ser el polonès, puntual dins de l'àrea, on sap com moure's. Ara, el gol ha estat un miratge, ja que durant la primera part, han estat els gunners els que han escrit el guió del partit. Res greu, era tot just el primer partit després d'haver vist com mig equip tenia mal de panxa, no fa gaire. La intensitat en la circulació de la pilota de l'Arsenal ha obligat l'equip de Xavi a defensar-se, amb Marcos Alonso patint molt contra Saka a la banda.

L'Arsenal, amb més ritme, ha seguit picant pedra i ha posat a prova a Oriol Romeu com a migcampista defensiu, jugant a la posició on solia fer-ho Busquets. Gündogan, en la seva estrena, ha tocat poques pilotes. Cinc minuts després del gol de Lewandowski, els anglesos ja han empatat aprofitant una greu errada de Christensen. La temporada passada, el defensa danès no en feia, d'errades així. Les pretemporades, de fet, serveixen per a això, per anar endollant-se. Saka, un corcó, s'ha encarregat de batre Ter Stegen després de pispar la cartera al danès. El mateix Saka ha seguit castigant la banda esquerra blaugrana i ha forçat un penal per mans d'Araujo que ell mateix ha enviat fora. La diferència de ritme ha estat evident i el Barça semblava lent. Sense la pilota, s'ha anat atrinxerant, tot i que sabia competir en un partit que, tot i ser un amistós, s'ha anat escalfant amb algunes faltes dures. L'equip de Xavi, que patia, ha vist com la sort l'ajudava quan una falta llunyana de Raphinha ha estat desviada per la defensa anglesa al fons de la xarxa, però abans del descans Havertz ha empatat. La jugada l'havia començat, no cal dir-ho, Saka, el millor sobre el terreny de joc, que ha mortificat Marcos Alonso. Abde, que ha començat el partit amb el cap alt, ha acabat intentant ajudar Alonso per aturar l'internacional anglès.

Sense Iñigo Martínez, fora de la convocatòria per manca de ritme, el Barça ha iniciat la segona part amb un equip tot nou. Normal, no es tractava de lesionar ningú en un equip sense ritme. De Jong ha ocupat la posició de migcampista defensiu, Ansu Fati i Dembélé semblaven amb ganes de gresca i Balde ha estimulat la banda per on Marcos Alonso havia patit. L'Arsenal, amb un sol canvi, ha seguit a la seva i el belga Trossad ha marcat el 3 - 2 als 56 minuts. Però era un nou Barça, amb més possessió de pilota que no pas a la primera part i la presència del jove andalús Fermín López, que l'any passat estava cedit al Linares i avui jugava a l'estadi més car del món, envoltat d'estrelles. Ara, no era el millor context i ha acabat substituït per un altre jove, Lamine Yamal, que ha fet de les seves en els 10 minuts que ha estat sobre la gespa. Kessie, que també sap que pot fer les maletes, no ha estat encertat, amb un Barça que només creava perill quan Dembéle i Abde feien de les seves. I Ferran Torres? El valencià semblava fora del partit.

Era un partit per agafar ritme i omplir la llibreta de Xavi de conclusions, sobre una gespa que no estava del tot bé, tot i que tenint present que l'havien posat 24 hores abans, hauria pogut ser pitjor. Trossard, arribant des de la segona línia ha sentenciat el matx després d'una nova errada defensiva d'un Barça que ha defensat malament les bandes. El gol ha arribat just després d'una contra ben liderada per Ansu als 75 minuts que ha acabat amb un xut al pal de Dembélé, que ha començat la temporada amb cara d'entremaliat, però no ha pogut empatar. Ja al final, amb l'Arsenal relaxat, Ferran per fi ha aparegut per marcar el 3-4 després d'una jugada de Dembélé. Massa tard i massa poc, de Ferran. El gol ha servit de poc, ja que Fabio Vieira ha fet el cinquè gol gunner un minut després. La defensa blaugrana ha fet figa, però en atac s'han vist coses interessants. El repte del Barça serà ser millor i anar agafant ritme i creixent, ja que el proper partit, el cap de setmana a Dallas, serà contra un Madrid més rodat. I els clàssics, encara que siguin amistosos, s'han de guanyar.

• FC Barcelona: Ter Stegen (Peña, 46'); Dest (Roberto, 46'), Araujo (Kounde, 46'), Christensen (Eric Garcia, 46'), Marcos Alonso (Balde, 46'); Oriol Romeu (De Jong, 46'), Gündogan (Fermin Lopez, 46') i (Yamal, 78'), Pedri (Kessie, 46'); Raphinha (Dembélé, 46'), Lewandowski (Torres, 46') i Abde (Ansu Fati, 46')
  • Arsenal: Ramsdale; White, Saliba (Tierney, 70'), Gabriel Magalhaes (Rolding, 84'), Timber (Kiwior, 70'); Partey (Jorginho, 70'), Odegaard (Fabio Vieira, 61'), Havertz (Smith-Rowe, 46'); Saka (Cozier-Duberry, 84'), Trossard (Nketiah, 78') i Gabriel Jesús (Martinelli, 78').
  • Gols: 1-0 Lewandowski (8'), 1-1 Saka (13'), 2-1 Raphinha (34'), 2-2 Havertz (44'), 2-3 Trossard (53'), 2-4 Trossard (77'), 3-4 Ferran Torres (89') i Fabio Vieira (90`').
  • Àrbitre: Alex Chilowicz (Estats Units)
  • Targetes grogues: Trossard (27'), Havertz (36'), Araujo (36'), Ben White (41').