Gira estiu 2023
Esports Barça 21/07/2023

El somni americà del Barça: per què cada estiu insisteix en anar de gira als Estats Units?

El club blaugrana s'embutxacarà entre 6 i 8 milions d'euros per disputar quatre partits

4 min
Robert Araujo durant el primer entrenament del Barça 2023/24 a terres americanes

BarcelonaLes dues gires estiuenques que el Barça ha fet després de la pandèmia del coronavirus han tingut el mateix destí: els Estats Units. L'any passat hi va anar i ara hi ha tornat. Però aquesta aposta no ve de nou ni es va originar amb l'arribada de Joan Laporta a la poltrona del Camp Nou el 2021. La junta directiva de Josep Maria Bartomeu ja va viure el seu somni americà. La gira de l'estiu del 2019 es va repartir entre el Japó i els Estats Units i les del 2018, el 2017 i el 2015 van ser íntegres al país de la mítica Ruta 66 –el 2016 es va viatjar a la Gran Bretanya–. Quin és el motiu d'aquesta insistència?

Oriol Romeu entrenant amb els seus nous companys als Estats Units.

"L'aposta va començar en l'anterior mandat. Els Estats Units és el mercat més rendible. No només per les quantitats que paguen pels partits, sinó també pel creixement del futbol que hi ha –a banda de fitxatges com els de Leo Messi, Sergio Busquets i Jordi Alba, serà la seu de la Copa Amèrica del 2024 i una de les tres del Mundial del 2026– i el que es gasten en tots els conceptes", explica a l'ARA un executiu de l'etapa de Bartomeu. "Des d'aleshores, fer créixer la marca Barça als Estats Units és la prioritat número 1 pel club en l'àmbit mundial. La segona és la Xina. I, abans, la tercera era el Japó a causa del patrocini de Rakuten i del poder adquisitiu que hi ha allà", afegeix.

El Barça ingressarà entre 6 i 8 milions d'euros per la gira

Segons ha pogut saber aquest diari, el Barça aquest estiu s'embutxacarà entre 1,5 i 2 milions d'euros per cadascun dels quatre partits amistosos que jugarà en terres americanes, depenent de la variable de la venda d'entrades. Així, ingressarà a les necessitades arques blaugranes un total d'entre 6 i 8 milions d'euros per aquesta gira. El debut serà aquest dissabte a Santa Clara (Califòrnia), on l'equip de Xavi Hernández disputarà el seu primer enfrontament de pretemporada davant el Juventus. El 26 viatjarà a Los Angeles (Califòrnia) per jugar davant l'Arsenal; el 29 hi haurà el clàssic amb el Reial Madrid a Dallas (Texas), i la tournée acabarà l'1 d'agost a Las Vegas (Califòrnia) amb un partit davant el Milan.

La quantitat que ingressarà aquest estiu el Barça per jugar als Estats Units és inferior a la que obtenia per jugar en terres americanes abans de la pandèmia. "Per partit abans ens pagaven uns 2,5 milions d'euros", informa el mateix executiu. "El Barça tenia el contacte de la gira del 2022 i s'ha clonat el que es va fer", diu una persona de l'entorn de Laporta. "En canvi, el Manchester City ha fet un pla de negoci molt ben estructurat que ha comportat mesos de feina i la seva gira d'aquest estiu per Àsia els donarà molts més diners", segueix explicant. Per la seva banda, el Reial Madrid també viatjarà a les Amèriques. De fet, serà el tercer clàssic que es disputarà allà després dels del 2017 i el 2022, els dos finalitzats amb victòries blaugranes.

Trencadissa amb Relevent

Tradicionalment, la promotora amb la qual ha treballat el Barça per organitzar la gira pels Estats Units ha estat Relevent Sports Group. Però, des de l'any passat, ja no és així a causa de desacords entre les dues parts. Aquest fet complica una mica la capacitat del club blaugrana de jugar on vol. El propietari de Relevent és Stephen Ross, que també és propietari de la International Champions Cup (la competició estival entre grans clubs europeus que es va deixar de disputar a partir de la pandèmia) i del Hard Rock Stadium de Miami (on es va jugar el clàssic del 2017). Aquesta última possessió explica que el Barça jugués davant l'Inter de Miami al DRV PNK Stadium (més petit i més allunyat de la ciutat que el Hard Rock) durant la gira de l'estiu passat.

El Barça femení també ha visitat els Estats Units

El primer equip masculí de futbol no és l'únic que té una relació propera amb els Estats Units. El femení també hi ha anat dues vegades durant els últims anys. La primera experiència va ser el 2018, quan va fer una gira conjunta amb el masculí –tot i que ells van volar en classe business i elles en classe turista–. L'equip, aleshores entrenat per Fran Sánchez, només va disputar un partit i va ser davant el SoCal FC, un conjunt de segon nivell que va rebre les blaugranes a la Universitat de Califòrnia Los Angeles (UCLA).

Aquesta decisió no va agradar a la majoria dels empleats del club que van estar treballant en la confecció de la gira. De fet, va comportar un greu conflicte intern. La causa és que sobre la taula hi havia una opció que es considerava ostensiblement millor: jugar un partit contra el Club Amèrica de Mèxic en un gran estadi de Los Angeles, on Bartomeu aleshores tenia la intenció d'arribar a un acord d'associació amb el Los Angeles FC per tenir un conjunt femení blaugrana a la ciutat californiana. Però el partit no va fructificar per un conflicte personal amb un exempleat del Barça que en aquell moment pertanyia al Club Amèrica.

El campió d'Europa jugarà a Mèxic

Després d'haver fet la seva primera gira en solitari el 2021 pels Estats Units, el Barça es traurà l'espina del partit del 2018 fent una gira aquest estiu per Mèxic en què el 29 d'agost jugarà precisament contra el Club Amèrica a l'Estadio Azteca de Ciutat de Mèxic i l'1 de setembre s'enfrontarà a Tigres a l'Estadio Universitario Nuevo León de San Nicolás de los Garza.

stats