Barça
Esports Barça 08/06/2023

El pont aeri entre el Barça i Miami

La relació entre el club català i la ciutat de Florida s’ha intensificat els últims anys i tindrà un nou episodi amb l’amistós del 19 de juliol, que s’ha vist condicionat per la Superlliga

3 min
Aficionats del Barça a Miami, celebrant un gol blaugrana durant una gira nord-americana

Miami“L’arribada de Leo Messi suposaria el gran salt per al club”, expliquen a l’ARA fonts de l’Inter Miami. El jugador argentí, igual que el seu gran amic i també exblaugrana Luis Suárez, està destinat a acabar la seva carrera allà una vegada decideixi que la seva etapa al París Saint-Germain no dona per a més. Potser l’estiu vinent, un cop disputat el Mundial de Qatar amb l’Argentina. De fet, Messi a Miami hi té casa i, en un principi, Joan Laporta preveia oferir-li en el contracte de renovació que finalitzés la seva carrera esportiva al club nord-americà per després tornar a l’entitat catalana pertanyent a l’estructura executiva. Però tot se’n va anar en orris.

Les altes temperatures que té Miami durant tot l’any, les seves platges, l’intens oci nocturn, la vida farandulera, el còmode nivell competitiu de la MLS i uns salaris atractius són un gran reclam per als futbolistes que ja es troben a l’ocàs de la seva carrera. Sense anar més lluny, Dani Alves i Gareth Bale s’han ofert aquest estiu a l’Inter Miami després de deixar de pertànyer a les plantilles del Barça i el Reial Madrid, segons ha pogut saber l’ARA. Però el club del sud de Florida va descartar el fitxatge del brasiler a causa dels seus 39 anys (ja ho havia fet pel mateix motiu abans que fitxés pel Barça per segona vegada) i el del gal·lès per les seves altes pretensions econòmiques. Finalment, Bale ha acabat signant per Los Angeles FC.

Precisament, la gira estatunidenca que el Barça farà aquest estiu tindrà la seva primera parada a Miami. El 19 de juliol el DRV PNK Stadium rebrà l’equip blaugrana de Xavi Hernández. Totes les llotges vip ja estan esgotades i les entrades disponibles s’estan acabant a mesura que es van posant a la venda nous paquets. A Miami hi ha una enorme comunitat llatinoamericana que s’està involucrant molt en l’equip (els seguidors més cridaners es fan dir la Família) i que, a la vegada, sent una atracció molt gran per veure jugar el Barça presencialment malgrat que no passi pel seu millor moment. Així, el DRV PNK Stadium, on juga els seus partits de lliga l'Inter Miami i que només té 20.000 espectadors, es quedarà petit per rebre Ansu Fati, Pedri i companyia. L’alternativa a la ciutat, el Hard Rock Stadium, enguany està vetada per al Barça.

La Superlliga també afecta els amistosos

Des de fa uns anys, la promotora de les gires que el Barça ha fet als Estats Units ha sigut Relevent Sports Group, una relació que ha finalitzat a causa de la insistència del club blaugrana en formar part del projecte de la Superlliga europea. Això xoca amb el fet que Relevent es convertís al mes de febrer en soci de marxandatge i vendes de la UEFA per a les competicions de club per al cicle 2024-2027. I aquesta empresa estatunidenca té molt poder al món dels amistosos perquè el seu propietari, Stephen Ross, també ho és de la International Champions Cup (la competició estival entre els grans clubs del futbol europeu) i el Hard Rock Stadium de Miami (l’estadi on es va jugar el clàssic amb el Reial Madrid del 2017), seu dels Miami Dolphins de la NFL i amb capacitat per a 65.000 espectadors. D’altra banda, Relevent té des del 2018 una joint venture amb LaLiga de Javier Tebas per promocionar el futbol espanyol als Estats Units i el Canadà, que el 2021 també es va ampliar a Mèxic.

A Miami es parla català

L’Inter Miami es va fundar el 2018 de la mà de l’empresari Jorge Mas i de l’exfutbolista David Beckham. Des d’aleshores, ja han invertit 300 milions d’euros per convertir-lo en un dels referents del futbol estatunidenc en un període d’entre 5 i 10 anys. Als despatxos de l’Inter Miami es parla català. Xavier Asensi, ex director comercial del Barça, és el director general de negocis des de principis del 2021. I, la setmana passada, es va fer oficial l’arribada de Víctor Oliver com a vicepresident d’ingressos i operacions de les instal·lacions després de ser cessat aquesta primavera per Laporta del càrrec de responsable de negoci del Camp Nou i del Museu del Barça.

Més enllà de l’arribada de jugadors emblemàtics com Leo Messi i Luis Suárez, el principal projecte en què treballa l’Inter Miami és el Miami Freedom Park, el nou estadi que està construint al costat de l’aeroport i que pretén tenir finalitzat el 2025. Això li permetrà acostar-se al rovell de l’ou de Florida. El DRV PNK Stadium és a Fort Lauderdale, una ciutat situada a 40 minuts en cotxe des de Miami. Allà, el 19 de juliol el Barça haurà d’anar amb compte amb Bryce Duck, un dels futbolistes més talentosos de l’Inter Miami amb només 21 anys que es va formar a la Barça Residency Academy de Casa Grande (Arizona).

stats