Barça
Esports Barça 27/03/2023

Al Barça li deuen una Lliga

La Federació ha reconegut el títol de Copa que va guanyar el Llevant el 1937 durant la Guerra Civil

3 min
Fotografia de l'equip del Barça que va guanyar la Lliga del Mediterrani del 1937

BarcelonaDos de maig del 1937. Última jornada. El Barça goleja el Gimnástico a les Corts (5-1). L'Espanyol, en canvi, cau contra el València a domicili (4-3). La carambola dona el títol als blaugranes, que sobrepassen els blanc-i-blaus en l'últim sospir. En un context de Guerra Civil, el torneig el disputen només els equips de Catalunya i el País Valencià i es bateja com la Lliga del Mediterrani. Aquell mateix any també hi ha la Copa de la Llibertat, per a la qual es classifiquen els quatre primers. El torneig se l'adjudica el Llevant. Però el 1939, al finalitzar el conflicte bèl·lic, un decret del govern franquista deixa sense efecte els títols obtinguts en territori republicà. Els trofeus del Barça i del Llevant queden sense efecte. En canvi, la Copa que va guanyar el Sevilla el 1939 sí que era reconeguda: la van jugar entre equips de l'Espanya que ja estava en mans de les tropes de Franco. Gairebé un segle després, la Federació Espanyola ha esmenat l'error, però només a mitges: ha donat validesa al títol del Llevant, però del títol del Barça, en canvi, no n'ha dit ni mitja paraula.

No és la primera vegada que el Barça intenta que es reconegui oficialment aquella competició. Durant el primer mandat de Joan Laporta, el club ja va moure els fils d’un cas que va arribar a tractar-se al Congrés. Però la Federació no en va fer cas. "Ara ens ho prenem com una nova oportunitat", apunta Josep Bobé, membre de la comissió de la memòria històrica del club blaugrana. La notícia, apareguda el cap de setmana, va córrer com la pólvora entre els membres, que van acordar reunir-se aquesta mateixa setmana per tractar el cas. "S’han trobat nous documents i s’han de revisar. No es pot considerar que els casos del Barça i del Llevant siguin iguals. Hi ha diferències. Tampoc se sap quin rol hi jugarà la Federació. Però, com a mínim, en el cas del Llevant han demostrat que estan disposats a revisar aquests temes", afegeix.

Mentre la guerra avançava per altres punts d’Espanya, la Federació Espanyola no tenia capacitat per organitzar campionats. Les zones de Catalunya i del País Valencià, en canvi, resistien. I van unir esforços per muntar la seva lliga. Els quatre primers es classificaven per a la Copa, torneig que el Barça no va acabar disputant perquè se’n va anar de gira a Mèxic. Això va fer que el Llevant, cinquè, obtingués una plaça i acabés guanyant la competició imposant-se a la final al València (1-0).

Record del Barça al Llevant, durant la Lliga del Mediterrani del 1937

La Federació sempre havia dit que aquella competició no podia ser considerada oficial perquè no la podien jugar tots els equips d’Espanya. Però des del 2009 fins ara han passat moltes coses, començant per la llei de la memòria històrica. El Llevant, que va començar aquesta batalla el 1997, ja té el que buscava. I també el Deportivo, que ha vist com se li reconeixia el Concurs d’Espanya del 1912. "Si tornem a fer el pas, ha de ser amb nova documentació, amb més proves de l’oficialitat. Cal mirar què hi ha de nou", insisteix Bobé. El procés pot trigar mesos.

Optimisme al Barça perquè la Federació reconegui el títol del 1937

Des dels despatxos nobles es mostren optimistes i creuen que, amb aquest precedent, "el més normal" seria que la Federació reconegués la Lliga del Mediterrani com a títol oficial. Ara bé, el gran dubte és si també li donarà la categoria de Lliga Espanyola i la posarà al mateix nivell que les altres. "Fins ara la Federació tenia un argument molt fàcil. Deia que això no podia ser equiparable perquè no era un campionat estatal, sinó territorial. Ara aquest argument ha perdut pes", apunta una de les fonts consultades.

La comissió de la memòria històrica i l’àrea jurídica del club ja estan citades per elaborar un informe sobre el cas, que haurà d’aprovar les pròximes setmanes la junta directiva. Falta determinar el següent pas: si buscar el reconeixement per la via política o bé acudir directament a l’ens federatiu. Al Barça li deuen una Lliga.

stats