BARÇA
Esports Barça 17/05/2015

El Barça de les àrees: la millor davantera del club i el campió menys golejat de la Lliga de 20 equips

Amb 79 gols, Messi, Neymar i Suárez és la tripleta més anotadora de la història blaugrana i amb només 19 d'encaixats l'equip de Luis Enrique és el més fiable des que es disputen 38 jornades

Ferran Mitjà
6 min
Els jugadors del Barça, celebrant el gol de Neymar / TONI ALBIR / EFE

BarcelonaQue la davantera i la defensa funcionin és important per a qualsevol equip, però sobretot per a aquells que es juguen títols. Una conjunció d'atacants amb gol equilibrats amb futbolistes concentrats, físics i tàctics és sinònim d'èxit i triomfs. És el cas del Barça d'aquesta temporada. Luis Enrique ha sabut evolucionar el Barça cap a un equip fort a les àrees, o com a mínim això diuen les xifres. L'asturià ha comptat amb la millor tripleta de la història del club, com a mínim a la Lliga, trofeu que acaba d'aconseguir, però és que a més ha construït el conjunt menys golejat des que la Lliga es disputa a 38 jornades.

En la història del club hi hagut moltes tripletes que han influenciat clarament la consecució de l'èxit, però cap com la formada per Messi, Neymar i Suárez (MSN). Entre tots tres –i Suárez va debutar en Lliga a la jornada 9– han sumat 79 gols en la competició de la regularitat, més que la BBC (Benzema, Bale i Cristiano) –66– i més que cap altra davantera de la història del conjunt blaugrana. Tot i això, encara els quedarà un repte pendent: ser la tripleta més golejadora de tota la història de la Lliga. Aquest honor és ara mateix en mans de Cristiano Ronaldo, Benzema i Higuaín.

Una defensa històrica

A part de comptar amb el trident més golejador de la història del club, l'asturià ha tingut l'equip campió menys golejat en tota la trajectòria de la competició de la regularitat des que la Lliga es disputa a 38 jornades. El Barça ha encaixat 19 gols en 37 partits, menys de 0,51 per matx. La temporada 2010-2011 els blaugranes, entrenats per Guardiola van rebre'n també molt pocs: 21. De totes maneres hi ha un equip que encara va rebre menys gols que el Barça de Luis Enrique, però no en va tenir prou per aixecar el títol. Es tracta del Deportivo de la temporada 93-94, que va encaixar només 18 gols i va perdre la Lliga amb un penal errat per Djukic l'última jornada que va permetre que la guanyés el conjunt blaugrana. El conjunt que ha rebut menys gols en la història d'aquest torneig és el Madrid, que la temporada 1931-1932 va encaixar 15 gols. tot i això la dada té trampa: aquella Lliga era només de 10 equips i es disputaven 18 jornades. Per tant, aquell conjunt va rebre 0,83 gols per matx.

La línia defensiva és la que s'ha reforçat més aquesta temporada: han arribat tres jugadors nous per sumar en aquestes tasques. Tot i això, els més utilitzats han estat futbolistes que ja formaven part de la plantilla la temporada passada. Alves és el que ha jugat més minuts (2.434), seguit per Piqué (2.295) i Jordi Alba (2.255). Mascherano, amb 2.097, és el quart jugador més utilitzat per Luis Enrique en aquesta línia. Dels reforços, només un ha estat capaç d'entrar en les alineacions de l'asturià: Mathieu, que ha disputat un total de 2.005 minuts. Pel que fa als altres dos, Vermaelen no ha jugat ni un minut per lesió i Douglas només 73. Amb un dels tres reforços ajudant, Luis Enrique ha aconseguit, amb una base de jugadors que ja eren a l'equip, cimentar l'equip menys golejat de la història de la Lliga de 38 equips a partir d'una de les línies que s'han posat més en dubte en els últims anys: la defensa.

Gerard Piqué celebra el gol contra l'Elx / MANEL QUIMADELOS ALONSO / GETTY IMAGES

MSN, la tripleta més determinant amb un repte per superar

En Lliga, Messi, Neymar i Suárez han endossat 79 gols, repartits de la següent manera: 41 de Messi, 16 de Suárez –que ha jugat vuit partits menys– i 22 de Neymar. A Europa entre tots tres sumen 25 gols més i a la Copa n'han fet nou. En total, aquesta temporada la tripleta atacant del Barça ha col·locat la pilota a la xarxa en 112 ocasions. Però tornem a la Lliga. En la competició domèstica el conjunt de Luis Enrique ha aconseguit un total de 107 gols a favor –lluny dels 121 que va aconseguir el Madrid 11-12. De fet, la davantera d'aquell equip entrenat per Mourinho és l'única que ha fet més gols que la que aquest any té el Barça. Entre Cristiano Ronaldo, Higuaín i Benzema van fer 89 gols. un repte que Messi, Suárez i Neymar hauran d'esperar per superar.

En la faceta golejadora, a part de la davantera han aportat nou gols els migcampistes i nou més els defenses. Després de Messi, Neymar, Suárez i Pedro (6), Piqué i Rakitic són els que han fet més gols, cinc cadascun. En total el Barça ha aconseguit 107 gols, 78 dels quals porten la signatura del trident. Per tant, entre el brasiler, l'argentí i l'uruguaià han fet el 72,9% dels gols de l'equip: una influència determinant per aconseguir el títol. A escala individual, Messi és l'autèntic líder de la davantera: ha marcat el 37,4% dels gols del conjunt de Luis Enrique.

Però Neymar també ha batut una marca de la història blaugrana. Traient els inigualables registres de Messi, el brasiler és el primer jugador del club que aconsegueix acostar-se tímidament als números de Ronaldo Nazario al Barça, que va sumar un total de 47 gols la temporada 96-97. Fins ara, Eto'o era el que s'hi havia acostat més, amb 36 gols l'any del triplet. Amb els dos de Munic, Neymar ja en suma 37 i és el davanter que després que Ronaldo marxés del club s'hi ha acostat més –sempre excloent Messi de l'equació.

Messi, Neymar i Suárez / ALBERT GEA / REUTERS

Messi, el denominador comú dels millors tridents

La història del Barça ha vist passar una gran quantitat de davanters i tripletes atacants. Han estat molts els que han format línies ofensives que han generat triomfs i títols per a l'entitat, però cap futbolista ha estat més determinant que Messi. L'argentí és l'únic que apareix en la fotografia dels tres tridents més golejadors de la història dels blaugranes.

La primera conjunció la va formar la temporada 08-09, quan va esclatar definitivament com a estrella mundial liderant el Barça del triplet. Aquell any va compartir zona ofensiva amb Eto'o i Henry i entre tots tres van fer 72 dels 105 gols que l'equip va fer a la Lliga. El camerunès en va fer 30, el francès 19 i l'argentí 23. Aquest trident era fins ara el màxim golejador de la història del club. La segona gran conjunció d'atacants en què apareix Messi la formava amb Pedro i Villa. La temporada 2010-2011 el Barça va alçar Lliga i Champions amb una gran influència dels dos internacionals espanyols i, òbviament, de Messi. Aquell equip va fer 95 gols a la Lliga i 62 van dur la firma del trident. I ara Messi s'ha tornat a convertir en el pal de paller d'una altra tripleta decisiva: la MSN.

Leo Messi, amb la Pilota d'Or

Sense Messi, el nivell anotador de les grans davanteres del club cau en picat. Són poques les conjuncions de davanters blaugranes que aguanten una mica el ritme. Per exemple la tripleta que l'any 1952 va confirmar la primera gran ratxa triomfal del Barça –el Barça de les cinc copes–: Kubala (26), Manchón (9) i César (22) van aconseguir 57 gols dels 92 que aquell conjunt va fer a la Lliga. Entre Romario (30), Stoichkov (16) i Laudrup (5) van sumar 51 gols en la temporada 93-94, en la qual els blaugranes en van fer 91. Ronaldo Nazario va passar només una temporada al Barça (1996-1997), però en va tenir prou per ser el lider d'una de les tripletes més efectives del club. Acompanyat per Luis Enrique (17 gols) i Stòitxkov, que en va fer 7, el brasiler, amb 34 gols, va ser la peça clau d'una línia davantera que va sumar 59 gols amb Boby Robson a la banqueta. Un altre trident que cal destacar és el que van formar Rivaldo, Kluivert i Luis Enrique, que la temporada 98-99 van ser decisius en un equip que entrenat per Van Gaal va sumar 87 gols, 50 dels quals es van repartir entre els tres de dalt. I, després, l'última davantera sense Messi com a protagonista: la formada per Eto'o, Ronaldinho i Giuly, que va alçar la Lliga i la Champions la temporada 05-06 amb Rijkaard a la banqueta. Aquell any l'equip va fer 80 gols al torneig de la regularitat. D'aquests gols, 48 van ser del triplet: 26 d'Eto'o, 17 de Ronaldinho i 5 de Giuly. I a partir d'aquí, Messi.

stats