Barça

El Barça manté un patrocinador global que tensiona el seu codi ètic

FBS té la seu principal a Belize, que apareix a la llista grisa de paradisos fiscals de la Unió Europea

3 min
Dembelé al Camp Nou durant un partit d'aqusta temporada, on al fons de la imatge es pot llegir publicitat de FBS

BarcelonaLa relació de Belize amb la Unió Europea és fluctuant. Del 12 de març al 7 de novembre del 2019 va tenir el país centreamericà a la llista negra de paradisos fiscals (oficialment els denomina “jurisdiccions no cooperatives”). És a dir, considerava que fomentava “les pràctiques fiscals abusives, les quals erosionen els ingressos de l’impost de societats dels estats membres de la Unió Europea”. Però el 8 de novembre del 2019 el va traslladar a la llista grisa, formada per aquells països que tenen règims econòmics nocius per a la UE, però que estan en procés de canviar-los. En aquesta condició es trobava Belize quan el Barça va firmar el gener del 2020 un acord de patrocini amb FBS, una marca broker amb les oficines centrals a Belize City, la principal ciutat del país, on és regulada per la Comissió Internacional de Serveis Financers de Belize (IFSC).

Malgrat aquest estat dubtós, el departament de compliment normatiu del Barça, sota el mandat de la junta directiva de Josep Maria Bartomeu, va validar l’acord de patrocini. Així, aquest corredor de Forex (mercat de divises), especialitzat en productes financers com ara metalls preciosos, es va convertir en patrocinador global del Barça. Fonts del club pròximes al departament de compliance expliquen que quan el Barça firma un contracte amb qualsevol empresa, la política d’aquest departament obliga que les dues parts omplin un formulari per acreditar que tot està en regla en afers fiscals, entre altres aspectes.

Representants del Barça i de JBS en el moment de la firma de l'acord de patrocini.

L'acord de patrocini global amb FBS suposa per al Barça entre tres i cinc milions d’euros anuals i té una durada fins al 30 de juny del 2024. Entre altres actius, la marca apareix als leds del Camp Nou els dies de partit i porta a terme la creació de contingut de marca per acostar les dues entitats al públic i generar un compromís més gran amb els seguidors blaugranes. FBS, fundada el 2009, actualment també és la patrocinadora principal del Leicester de la Premier League anglesa i apareix al frontal de la samarreta aquest curs i els dos següents.

El codi ètic del Barça

"No oferir ni realitzar pagaments en efectiu ni transferències a comptes dels quals no es conegui el titular, a comptes el titular dels quals sigui diferent del prestador del servei, o bé a comptes que es trobin ubicats en territoris qualificats de paradisos fiscals”. Seguint els criteris que marca el departament de compliance, el codi ètic de l’entitat no veu amb bons ulls que el Barça tingui relació amb països que apareguin a les llistes de paradisos fiscals d’organismes com la Unió Europea, com Belize quan es va firmar el contracte amb FBS i també actualment.

Belize torna a entrar a la llista grisa

El 18 de febrer del 2020, un mes i mig després de començar el patrocini amb el Barça, la Unió Europea va retirar Belize de la llista grisa perquè valorava que havia fet els deures que se li havien encomanat. Així, entre aquesta data i el 23 de febrer del 2022, no va formar part ni de la llista negra ni de la llista grisa de paradisos fiscals, segons les consideracions de l’Ecofin (consell de ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea). Però el 24 de febrer del 2022 ha tornat a ser inclòs a la llista grisa per “prevenció de l’erosió de la base i el trasllat de beneficis”. L'ARA s’ha posat en contacte amb el Barça, que de moment prefereix guardar silenci respecte a la qüestió.

La marca internacional FBS té la seu principal a Belize i uneix diverses companyies independents. Al país centreamericà opera com a FBS Markets Inc, amb seu a Belize City; a la Unió Europea ho fa amb Tradestone Ltd, amb seu a Limassol (Xipre); i a Austràlia treballa mitjançant Intelligent Financial Markets Pty Ltd, amb seu a Sydney. A més de la Comissió Internacional de Serveis Financers de Belize (IFSC), FBS està regulada per la Comissió de Borsa i Valors de Xipre (CySEC), per la Comissió Australiana de Valors i Inversions (ASIC) i per l’Autoritat de Conducta del Sector Financer (FSCA) de Sud-àfrica.

stats