Barça

Victòria amarga del Barça amb el pla de viabilitat de la Lliga

El club pot inscriure Gavi, Araujo i les altres renovacions, però continua excedit i no pot llançar l'ofensiva que volia per fitxar Leo Messi

2 min
El president de la Lliga, Javier Tebas.

BarcelonaDiuen que qui avisa no és traïdor. Ja feia setmanes que la Lliga avisava el Barça que ho tenia molt difícil per poder sortir a fitxar aquest estiu amb la famosa norma 1:1, la que permet invertir un euro per cada euro d'estalvi en massa salarial. El club esperava que la patronal donés el vistiplau al pla de viabilitat i aquest dimarts ha arribat el sí definitiu, però no s'han complert totes les expectatives de l'entitat presidida per Joan Laporta. El Barça podrà inscriure les renovacions pactades, sí, tot i que continua excedit i no pot anar a totes per al fitxatge més desitjat d'aquest estiu, el de Leo Messi. Ha estat una victòria amarga.

El Barça va enviar a la Lliga el pla de viabilitat a finals d'abril i, una setmana després, Mateu Alemany i Ferran Oliver aprofitaven el partit contra el Rayo Vallecano per parlar amb els dirigents de la patronal. El director de futbol i el tresorer blaugranes volien saber de primera mà quins inputs tenien a la Lliga. Aquell dia ja els van dir, com avançava l'ARA, que el pla els semblava "coherent" però, a la vegada, insuficient. Els van fer saber que el Barça hauria de fer un pas més, que hauria de demostrar amb fets que la proposta era viable. Unes setmanes després, el club enviava més documentació a Madrid, mentre feia en paral·lel una retallada majúscula en tots els departaments: s'havia compromès a estalviar fins a 150 milions en despeses de gestió durant dues temporades.

El Barça continua amb la regla del 40%

La setmana passada, mentre el Barça acomiadava amb tots els honors Sergio Busquets i Jordi Alba, als despatxos rebien les primeres conclusions en ferm de la Lliga. Sabien que rebrien un sí a mitges perquè, malgrat l'esforç, faltaven una quarantena de milions d'estalvi per tornar a la regla 1:1. Per tant, que el pla de viabilitat tirava endavant, però que només autoritzava a inscriure aquells jugadors que ja formen part de la plantilla. És a dir, que es validen els contractes de renovació de Gavi i Araujo i també es fa lloc per a les renovacions de Sergi Roberto, Marcos Alonso i Iñaki Peña. Però l'entitat continua excedida i, si vol anar al mercat, ho ha de fer amb la regla del 40%.

El Barça estava pendent d'aquest detall per poder llançar l'ofensiva final per Leo Messi. I l'única cosa que pot dir el club a l'astre argentí és que ha de continuar esperant. A l'àrea de futbol havien dissenyat un pla força ambiciós per vendre jugadors i fer espai a la plantilla: alliberar fitxes, reduir els sous i fer calaix amb la venda de jugadors. Un d'ells, Ansu Fati, per qui l'entitat esperava obtenir-ne almenys 50 milions. Amb la regla 1:1, la seva venda, sumada al sou que s'hauria estalviat el club, haurien deixat una seixantena de milions, diners suficients per contractar Messi, inscriure Iñigo Martínez i tancar altres operacions sucoses com l'arribada de Gündogan. Però la realitat és que, de moment, el club només podrà destinar un 40% del sou que s'estalviï i un 20% del benefici de la seva venda. O sigui, seguint aquest hipotètic exemple, en comptes de la seixantena de milions només en tindria disponibles 14. La diferència és abismal.

stats