Barça
Esports Messi 04/05/2023

Escepticisme amb el retorn de Messi al Barça

La Lliga esperarà que el club executi el pla per retallar despeses abans de tornar a la norma 1:1 en fitxatges

4 min
Leo Messi, durant un escalfament amb el PSG

MadridMateu Alemany i Ferran Oliver van dinar la setmana passada a Madrid amb dirigents de la Lliga. El director de futbol i el tresorer del Barça van parlar de la planificació esportiva del club de cara a la temporada vinent, en què el principal problema tornarà a ser el límit salarial. La conversa va durar una hora i vint minuts. Però, al contrari del que tothom podria pensar, el nom de Leo Messi no va aparèixer en cap moment.

Ja fa mesos que des del club s’està alimentant la possibilitat que el davanter argentí torni al Barça. Un desig que lidera el president Joan Laporta, que encara se sent responsable del seu adeu i considera que l'única manera de tancar la ferida és aconseguint que Messi torni a vestir de blaugrana.

Però una cosa és el desig del president i una altra, de ben diferent, el full de ruta que hi ha a la cúpula esportiva, on la “gran prioritat” és la inscripció de Gavi i Araujo per evitar que marxin lliures aquest estiu. De fet, aquest va ser un dels temes que van tractar Alemany i Oliver en el dinar amb la Lliga, en què hi havia Javier Gómez, l’executiu que s’encarrega del control financer, com a interlocutor de la patronal. Encara que Mateu Alemany es desvinculi del Barça aquest estiu, això no alterarà l’ordre de les actuacions. “Primer hi ha Gavi i Araujo; deprés, inscriure les altres renovacions, i per últim, els fitxatges”, apunten fonts de la Lliga arran de les converses que han tingut amb el club.

Tebas admet que "li agradaria" veure Messi novament al Barça

A la Lliga no amaguen que el retorn de Messi seria una bona notícia. Fins i tot el seu president, Javier Tebas, admetia a títol personal aquest dijous, durant la presentació de l’informe econòmic de la competició, que “li agradaria” que l’argentí jugués al Barça. El problema és que el club segueix excedit, pel que fa al fair play, i hauria d’aconseguir un estalvi majúscul per fer-li un lloc a l’equip. A la patronal saben que res és impossible, de la mateixa manera que també els semblava impensable que Lewandowski acabés fitxant, l’estiu passat. Però després de retocar la normativa per evitar que els ingressos extraordinaris (les “palanques”) poguessin fer-se servir en la seva totalitat per fitxar, veuen amb molt d'escepticisme un last dance del davanter de Rosario a Barcelona. A més a més, el club blaugrana té el compromís d'acabar aquesta temporada amb 250 milions de benefici, per tal de compensar les pèrdues d'anys anteriors. I si no compleix amb aquest objectiu, la Lliga rebaixarà encara més el seu límit salarial.

Mentrestant, fonts del club s’atreveixen a assegurar que ja hi ha un acord verbal entre el president i el futbolista per dos anys i un salari lleugerament superior als 25 milions d’euros, per convertir-lo en el jugador millor pagat de la plantilla, just per sobre de Lewandowski. Un acord que serà una realitat si li poden fer lloc a la massa salarial. Des de la Lliga asseguren que no en tenen constància i recorden que aquest hipotètic nou contracte haurà de ser aprovat per l’organisme independent de validació. A més, si el contracte és creixent, no pot haver-hi una diferència de salari de més del 25% entre la primera temporada i la segona. Una clàusula que s’aplica per evitar trampes en el control financer.

La Lliga demana al Barça que acrediti la seva viabilitat a dos anys vista

A l’abril, el Barça, com tots els clubs, va haver de presentar a la Lliga un pressupost per a la temporada vinent per tal de calcular el límit salarial. L’informe preveu una reducció dràstica de despeses i la venda de futbolistes amb l’objectiu d’arribar a la norma 1 a 1. És a dir, deixar d’estar excedit i poder destinar a fitxatges tots els ingressos. Ara bé, addicionalment, i com que el Barça va activar les palanques, la patronal també li ha requerit un pla de viabilitat addicional de cara a la temporada 2024-25.

En aquest document haurà de presentar la previsió d’ingressos i despeses per a d’aquí dues temporades. L’objectiu, segons explica la patronal, és que el club demostri que pot assumir el cost dels nous fitxatges a llarg termini. Contràriament, si arriba al final de la temporada 2024-25 i ha incomplert en més d’un 10% els paràmetres establerts (per exemple, que el deute és superior al que s’havia compromès), el club serà penalitzat automàticament i es quedaria un any sense poder inscriure ningú. Es tracta d’una modificació del control econòmic (l’article 78 bis) per evitar que es presentin plans de futur irreals per saltar-se la normativa del fair play. Aquest canvi es va aprovar en l’assemblea de clubs del novembre i està pendent que el validi el Consell Superior d’Esports (CSD), que hi donarà el vistiplau definitiu abans de finals de maig.

Tot i que la Lliga no va voler donar xifres concretes, les fonts consultades per aquest diari diuen que el Barça ha de retallar les despeses entre 230 i 250 milions per arribar a la norma 1 a 1. “El paper ho aguanta tot, però aquesta declaració d’intencions només serà creïble quan el Barça materialitzi aquest estalvi”, apunten des de la patronal. Mentrestant, el club s’haurà de regir per la normativa que afecta els clubs excedits, que permet invertir un màxim del 40% dels diners que s’estalvia en massa salarial amb la sortida d’un futbolista. Addicionalment, pot destinar un 20% dels beneficis de la venda (preu menys amortització) a reforçar-se.

stats