Barça

Així ha arribat Laporta a la conclusió de tancar Barça TV

Els treballadors no s'esperaven la notícia després de les dues reunions prèvies que van mantenir amb el club blaugrana

4 min
Barça TV

BarcelonaJoan Laporta era un dels més ferms defensors de la continuïtat de Barça TV. El problema és que no era conscient del tot de la feina que comporta tirar endavant un canal de televisió de club. Des de la planta noble fa setmanes que li han transmès la necessitat de reduir despeses per alleugerir la ruïnosa situació econòmica del Barça i diverses veus li han dit que el més adient és tancar el canal de televisió. Però el president estava convençut que, amb la meitat de treballadors que ara, una cinquantena, era possible que Barça TV seguís funcionant. Fins que li van explicar que això no era possible. Almenys, en una Barça TV entesa com fins ara, amb programació les 24 hores del dia i amb cobertura de tots els espais del club. Així que Laporta ha acabat prioritzant, en aquest cas, l'economia. Barça TV, si no hi ha un gir de 180 graus que a hores d'ara és molt improbable, anirà a negre el 30 de juny.

Prèviament a la decisió final, segons ha pogut saber l'ARA, va haver-hi dues reunions entre representants del club i dels treballadors. En aquelles converses, els membres del Barça van comunicar que totes les possibilitats estaven sobre la taula: des que Barça Studios absorbís la totalitat de treballadors (el desig dels empleats) fins que tots fossin acomiadats. Treballadors consultats per aquest diari expliquen que aleshores donaven per fet que no s'optaria ni per un extrem ni per l'altre i que es trobaria un punt mitjà. Pel mig, entre altres opcions, hi havia les de renovar amb TBSC, la filial de Telefónica que des del 2015 s'encarrega de la producció de Barça TV, o ser subcontractats per una altra empresa. "La notícia del tancament ens va agafar per sorpresa", assegura un membre del comitè d'empresa del canal.

La cronologia dels fets d'un dijous convuls

El matí de dijous passat, mentre l'atenció del barcelonisme estava posada en la roda de premsa sobre el finançament de la remodelació del Camp Nou, treballadors autònoms de Barça TV es reunien amb una de les empreses subcontractades pel club per elaborar continguts audiovisuals, Baikal Pro. En aquella trobada se'ls va informar que Barça TV tancaria. La notícia va córrer com la pólvora i els autònoms van fer arribar la informació als fixos. Així, el comitè va demanar explicacions a TBSC, que aleshores va parlar amb el club i, tot seguit, va programar una reunió telemàtica amb el comitè d'empresa per a aquell mateix dijous a les 16 h, en la qual els treballadors van tenir la confirmació oficial del tancament. A les 17.21 h, mentre l'afició del Barça rebia massivament al Camp Nou Alexia Putellas i la resta de l'equip abans de l'enfrontament de semifinals de la Champions League davant el Chelsea, el club va emetre un comunicat informant que no renovaria el contracte amb TBSC.

"Segons ens van explicar, TBSC va ser la primera que es va sorprendre per la notícia, perquè estava lluitant per renovar el contracte amb les seves condicions", apunten des del comitè, on s'admet que aquest cop la filial de Telefónica s'ha comportat de manera correcta amb els treballadors, malgrat el seguit de vagues que van fer a principis d'any per reclamar una millora de les condicions salarials i laborals. "El club ha pres la decisió només tenint en compte el punt de vista econòmic i no ha previst el mal que li suposarà", sentencien les mateixes fonts. A l’entitat, Barça TV li costa 7,9 milions anuals. La major part, 6,4, els paga a Telefónica, a qui la producció i la massa salarial del canal n'hi costen 5,5.

La clausura del canal té, a més, una conseqüència addicional: deixa sense 1,5 milions d'euros anuals 8TV, que són els que el club pagava per fer servir una de les quatre llicències de TDT operades pel grup privat que capitaneja l'empresari Nicola Pedrazzoli. La pèrdua d'aquests diners fixos complica encara més la sostenibilitat d'una televisió que encara no ha superat la xifra psicològica de l'1% de quota de pantalla.

Pèrdua de patrimoni audiovisual del club

"A partir d'ara, qui enregistrarà les primeres passes del Leo Messi o l'Alexia Putellas del futur?", es pregunta un treballador de Barça TV. "Aquesta decisió també afectarà les seccions i el Barça femení. En molts partits fora de casa, l'única manera de veure la roda de premsa de Jonatan Giráldez és mitjançant Barça TV. El mateix passa amb els partits del Barça d'hoquei patins o de futbol sala", informa. "A més, hi haurà actes institucionals del club que deixaran de tenir difusió i passaran desapercebuts. He vist gent a les xarxes socials escrivint que no passa res perquè tanqui Barça TV, que les rodes de premsa ja les seguirà per Youtube. Aquestes persones són conscients que el senyal que els permet veure-les per Youtube és de Barça TV?", es queixa.

És possible una solució parcial?

Davant d'aquesta situació, hi ha veus que diuen que serà imprescindible que alguns treballadors de Barça TV segueixin perquè s'han d'elaborar continguts audiovisuals del club malgrat que la televisió deixi d'emetre. Però els treballadors són pessimistes. "No ens volem fer il·lusions, estem molt frustrats i cansats per les decepcions acumulades", diu un d'ells. "Estem provant de fer entendre al Barça la necessitat de tenir mitjans propis i, aviat, iniciarem les negociacions del tancament amb TBSC", apunten des del comitè d'empresa. "Ara mateix, el que ens diuen des del club és que els 120 treballadors anirem fora i que ja veurem què passa amb la dotzena d'empleats de Barça Studios que fan feines per a Barça TV", afegeix. Aquesta és la informació que dimarts es va transmetre als treballadors en una assemblea. L'ARA ha preguntat a fonts del club si hi ha la possibilitat que alguns treballadors se salvin de l'acomiadament, i la resposta ha estat: "No ho sabem, estem a l'espera".

stats