Espai Barça
Esports Barça 01/05/2023

El Barça assegura que el finançament de l'Espai Barça inclou el nou Palau, però no surten els números

Joan Laporta ha explicat que el projecte "no posarà en risc l'actual model de governança"

3 min
La maqueta més recent del nou Camp Nou vist des de la façana principal de tribuna.

BarcelonaLa junta presidida per Joan Laporta destinarà la majoria dels 1.450 milions del finançament de l'Espai Barça a la remodelació del Camp Nou, que portarà a terme la constructora turca Limak. Però, malgrat que el club va explicar a l'ARA que detallaria quina partida aniria destinada al nou Palau Blaugrana una vegada s'hagués tancat el finançament, això no ha quedat clar en la roda de premsa celebrada a l'Auditori 1899 del Camp Nou. Així, queda el dubte de si el cost de 420 milions que suposaria construir el nou Palau, segons el que va explicar la junta de Laporta als socis abans del referèndum telemàtic del 19 de desembre, podrà ser afrontat només amb aquest finançament.

El vicepresident econòmic del club, Eduard Romeu, ha respost amb un simple "sí" la pregunta sobre si el nou Palau Blaugrana està dins del finançament. "Saben que el tema del Palau va més endarrerit perquè no s'havia treballat prèviament. Estem estudiant diverses propostes", ha afegit posteriorment contestant a una altra pregunta. Però els números no quadren. Segons la directora corporativa del club, Maribel Meléndez, també present a la roda de premsa, 1.071 milions, comptant interessos, es destinaran al Camp Nou, "200 seran per a contingències i 179 per pagar interessos financers". A més, hi hauria 50 milions extres que es podrien demanar, perquè l'assemblea i el referèndum van donar el vistiplau per endeutar-se fins als 1.500.

"Aquesta operació garanteix, tal com van fixar els socis del club en referèndum, que l'inici de les obres de l'Spotify Camp Nou serà una realitat aquest estiu", ha sentenciat el president del Barça, Joan Laporta, durant un dels seus habituals discursos, sense mirar cap paper a l'inici de la roda de premsa. "És complir un somni col·lectiu del barcelonisme, serà el millor estadi del món. És un projecte que s'ha anat ajornant durant massa anys", ha afegit abans d'emocionar-se esmentant tota la gent del club que, segons ell, ha permès tancar l'operació.

A més, Laporta ha anunciat les tres premisses bàsiques en què s'ha basat el Barça a l'hora de buscar aquest finançament: "Les obres mai comportaran despeses per als socis del club, el projecte mai tindrà un risc per a la gestió esportiva i mai s'hipotecarà el patrimoni de l'entitat com a garantia, cosa que farà que seguim mantenint l'actual model de governança". El president blaugrana també ha volgut treure pit davant dels últims atacs que considera que ha rebut l'entitat. "Estem gaudint d'una màxima reputació i confiança en els mercats nacionals i internacionals. Malgrat que alguns han volgut posar-nos obstacles, el Barça n'ha sortit reforçat", ha considerat el màxim mandatari blaugrana al final del seu discurs.

Una vegada finalitzat el discurs inicial, Laporta ha baixat de l'estrada de l'Auditori 1899 del Camp Nou i hi han pujat Eduard Romeu, Maribel Meléndez i el director financer, Manel del Río. A les primeres files els ha donat suport gran part de la plana major de la directiva i la part executiva del Barça.

Aquesta segona part de la presentació ha servit per recordar el camí recorregut fins a arribar a aquest acord i per exposar alguns detalls. El finançament de l'Espai Barça, vehiculat per Goldman Sachs i JP Morgan i que té una vintena d'inversors, és de 1.450 milions d'euros i estarà repartit en tres trams. El primer és de 500 milions de crèdit bancari i 100 procedents dels inversors que s'utilitzaran per retornar el préstec pont que Goldman Sachs va concedir prèviament al club blaugrana per fer les primeres obres de l'Espai Barça. El segon és una emissió de bons de 500 milions a inversors, i el tercer, 400 milions més d'inversors.

Els venciments dels préstecs són a 5, 7, 9, 20 i 24 anys amb una estructura flexible i "unes condicions que es pretenen millorar quan els mercats es trobin en un millor moment", segons ha informat Romeu. En els primers 5 anys (amb un període de carència fins que el Camp Nou estigui remodelat), s'hauran de retornar 583 milions d'euros dels 1.450 totals i, entre el setè i el novè any, 477. Aquests dos primers trams tenen una opció de refinançament. El tercer tram, de 390 milions, s'haurà de retornar entre els 20 i els 24 anys.

La previsió de l'entitat catalana és poder fer front a aquesta enorme quantitat de diners (a la qual s'han de sumar uns interessos que poden arribar als 600 milions, ja que el tipus net mitjà és del 5,53%) amb els ingressos que proporcionarà el Camp Nou una vegada estigui remodelat. Això hauria de passar la primavera del 2026. Legends, l'empresa nord-americana encarregada de maximitzar els ingressos del recinte, calcula que, a partir d'aleshores, cada exercici el Barça ingressarà 247 milions per aquest concepte.

stats