Barça
Esports Barça 17/01/2023

El fantasma del sobrecost plana sobre l'exili del Barça a Montjuïc

El club, que va tenir facilitats amb Trias i ara té encarrilada la relació amb Colau, té marcada la data de les eleccions municipals per a la llicència del nou Camp Nou

3 min
Estadi Lluís Companys de Montjuïc

BarcelonaMontjuïc ja es prepara per a l’arribada del Barça aquest estiu. Les obres d’adequació de l’Estadi Olímpic Lluís Companys han començat amb el canvi del sistema de drenatge, el reg i el tractament de l’aigua del terreny de joc. Són els primers treballs d’una llarga llista. Fins que el primer equip masculí no hi jugui el primer partit com a local de la temporada 2023-24, també s’hauran de reformar els vestidors, les zones d’hospitality (actualment, Montjuïc no disposa de llotges VIP) i l’espai per a la premsa, a banda de millorar-ne els accessos. Tot plegat, el Barça preveu que li costarà uns 20 milions d’euros. Però hi ha fonts del club que han expressat a l’ARA preocupació pel fet que la xifra pugui augmentar. Sobretot tenint en compte que l’Ajuntament de Barcelona farà pagar al Barça íntegrament les obres de l’estadi i una part important de les que es faran a l'entorn. 

La millora dels accessos a la muntanya olímpica té pressupostat un cost de 7,2 milions, dels quals el Barça es farà càrrec del 64% (4,61 milions) i l’Ajuntament del 36% restant (2,59 milions). El municipi només pagarà les actuacions que es quedaran a la zona una vegada el club blaugrana torni al Camp Nou. Algunes de les novetats seran posar llançadores de bus els dies de partit, reforçar els serveis del funicular i, en cas que calgués per l'hora del partit, ampliar el funcionament del metro. D’altra banda, es farà un carril bici, s’instal·laran tres noves estacions de Bicing i es millorarà la il·luminació dels camins de Montjuïc, entre més mesures. “Aquest tipus d’obres, tant les de dins de l’estadi com les de fora, solen acabar costant més que el que es preveia inicialment. Així que és força probable que s’enfilin més enllà dels 20 milions”, expliquen des dels despatxos d'Arístides Maillol.

Les actuacions per tenir tot això acabat a l’estiu ja estan en marxa i el Barça n’ha d’assumir el cost perquè no entren dins l’acord pel finançament de l’Espai Barça que s’està treballant amb els nord-americans Goldman Sachs i JP Morgan. Així, segons ha pogut saber aquest diari, el club ha hagut de demanar un avançament de pòlissa bancària per poder afrontar-les.

La data de les eleccions municipals, en vermell

A l’horitzó hi ha una data marcada en vermell als despatxos del Barça: les eleccions municipals del 28 de maig. Els responsables del club són conscients que, segons qui sigui el guanyador, el projecte de l’Espai Barça es pot trobar amb més entrebancs o menys. I el president executiu, Joan Laporta, té entre cella i cella inaugurar el nou Camp Nou abans que s'acabi el seu mandat, el 2026. “Segons qui guanyi, les coses es poden accelerar o alentir. I, en el pitjor dels casos, tirar enrere. Per això és millor que guanyi Xavier Trias, tot i que actualment amb Ada Colau ho tenim bastant encarrilat”, expliquen des de l'entitat.

En canvi, les coses no van ser tan fàcils quan Barcelona En Comú va arribar a l’alcaldia el 2015. “Ja es tenia tot acordat amb l’Ajuntament (fins aleshores presidit per Trias) i el canvi de govern va provocar que s’hagués de refer tot”, explica a l'ARA un càrrec de l’Espai Barça d'aquell moment. A mitjà termini, l’escenari més perillós per a l’entitat culer –i, de moment, improbable– és que s’arribi al maig sense comptar encara amb el vistiplau de l’Ajuntament per modificar la llicència per incorporar els canvis que la junta de Laporta ha fet al projecte de remodelació del Camp Nou respecte al disseny de la de Josep Maria Bartomeu. Fonts de l’Ajuntament informen l’ARA que encara “s’hi treballa”. 

Una vegada escollida la constructora que portarà a terme la remodelació del Camp Nou, la turca Limak Construction, al Barça encara li queden passos per fer abans de poder començar a fer el gruix de les obres a partir del juny. Tenir el vistiplau de la modificació de la llicència de l’Ajuntament n'és una, però també caldrà comptar amb un acord amb Goldman Sachs i JP Morgan per finançar les obres. La difícil situació econòmica del club fa impossible que puguin començar sense tenir aquest crèdit.

L'Ajuntament bonifica un 35% de l'impost de la llicència de Bartomeu

La junta de Laporta encara no té el vistiplau de l'Ajuntament respecte als canvis fets en el projecte de remodelació del Camp Nou des que va començar el seu segon mandat a la presidència del club blaugrana. En canvi, aquest dimarts el consistori ha aprovat una bonificació del 35% sobre la quota de l'impost de construccions, instal·lacions i obres generada per la concessió de la llicència del 28 d'abril de 2022. És a dir, la del projecte tal com el va deixar la junta directiva de Josep Maria Bartomeu. És un moviment habitual per part de l'Ajuntament quan es tracta d'instal·lacions d'especial interès o utilitat municipal.

stats