Barça

Bellerín, el futbolista que planta arbres, parla de la guerra i vesteix de segona mà

Després de canviar La Masia per l'Arsenal fa una dècada, el lateral ha recuperat el somriure al Betis, rival del Barça aquest dissabte

4 min
Héctor Bellerín durant la rua de celebració de la Copa amb el Betis

BarcelonaHéctor Bellerín (Calella, Barcelona, 1995) és futbolista de professió, però més enllà del rectangle de joc fa "moltes coses", com ell mateix afirma. Criat al planter del Barça i seduït per l'interès de l'Arsenal, amb 16 anys va fer les maletes cap a Londres. Allà es va deixar encisar pel món de la moda, un interès que no li era nou: ja de petit ajudava la seva mare i la seva àvia al taller de costura on treballaven. A Anglaterra, però, és on es va convertir en tota una icona de la moda mentre, paral·lelament, es formava com a futbolista i debutava al primer equip del conjunt gunner de la mà d'Arsène Wenger.

La seva etapa com a futbolista al país britànic, on va demostrar un bon nivell i va estar en la cartera del Barça en diverses ocasions –l'última, l'estiu passat– va tenir alts i baixos. Després d'una dècada fora de casa i d'un últim curs complicat a l'Arsenal, en què va perdre la titularitat en el tram final de la temporada, Bellerín tenia ganes de tornar al futbol espanyol i d'estar més a prop de la seva família, una reflexió que ja havia començat a fer durant la pandèmia. Tenia diverses ofertes, però finalment es va deixar seduir pel Betis, l'equip del qual és seguidor el seu pare, per les bones paraules que li va transmetre Manuel Pellegrini.

"Està molt content. Ha pogut recuperar el seu nivell i l'equip està fent molt bon any: ha guanyat la Copa, tota la temporada que estan a la zona alta de la taula, lluitant per entrar a la Champions, i se sent molt a gust al vestidor", explica a l'ARA una persona molt pròxima al jugador. De fet, la prioritat del lateral català és "continuar un any més al Betis" o, "si més no, seguir el curs vinent jugant a la Lliga". A Bellerín li queda un any de contracte amb l'Arsenal, però les seves intencions són molt clares, malgrat que Mikel Arteta, entrenador de l'equip anglès, ha manifestat públicament que compta amb ell. El jugador és "molt feliç" al Betis –ha sigut titular en el 70% dels partits– i la bona temporada en global del conjunt andalús ha ajudat al seu aterratge al club i a una ciutat que viu el futbol amb passió.

Un vídeo amb unes declaracions seves en un context desinhibit i festiu pocs dies abans de la final de Copa no van tardar a viralitzar-se. Amb poques paraules, Bellerín resumia bona part del sentiment bètic abans de la final: "Viva er beti, oé. [¿Qué vamos a ganar?] La Copa, oé". Després de guanyar el títol derrotant el València als penals, el mateix jugador no va dubtar en fer befa d'aquest vídeo compartint el mateix missatge amb fotos seves amb el trofeu. Actualment el futbolista és actiu a les xarxes socials, però anys, quan jugava a l'Arsenal, va decidir apartar-se'n durant un temps. Rebia insults i alguns aficionats li deien "lesbiana" per dur el cabell llarg i per la seva passió per la moda. "Si et comportes de manera diferent ets una diana", va explicar llavors, lamentant uns insults que també escoltava durant els partits. "Si no jugava bé, la situació era insostenible".

Però, a banda del somriure que s'amaga sota el seu bigoti i les seves grenyes, que sovint tapa amb una gorra (no perquè faci sol, sinó per gust), la seva popularitat s'explica també més enllà del seu rol com a futbolista o com a icona de la moda. Bellerín és un d'aquells jugadors que, a diferència de la majoria dels seus companys de gremi, s'atreveix a exposar públicament el seu parer sobre conflictes o qüestions que afecten la societat. En una entrevista recent al digital La media inglesa es va pronunciar sobre la invasió russa a Ucraïna: "Em sembla bastant dur veure que només ens interessa aquesta guerra més que d'altres. No sé si és perquè ells [la població ucraïnesa] s'assemblen més a nosaltres o perquè el conflicte ens pot afectar més directament en l'aspecte econòmic o de refugiats. La guerra a Palestina ha estat completament silenciada, també penso en el Iemen, en l'Iraq... El que ha fet Rússia amb Ucraïna hi ha països que porten molts anys fent-ho i, en canvi, hem fet els ulls grossos. Veig racista i poc empàtic oblidar-se d'aquests altres conflictes".

Bellerín no només recupera pilotes i serveix assistències com a lateral, sinó que també trenca motlles. Recentment ha explicat que només utilitza roba de segona mà (tot i que en el passat va arribar a fer de model per a marques com Louis Vuitton), és vegà i fa anys que defensa i col·labora amb moviments ecologistes. El defensor català és des del 2020 un dels accionistes majoritaris del Forest Green Rovers, equip de la League Two (la quarta divisió del futbol anglès). Aquest club té l'honor de ser considerat per la UEFA com el "més sostenible del món" en termes mediambientals.

De fet, Bellerín es va comprometre el juny del mateix any a promoure la plantació de 3.000 arbres cada vegada que l'Arsenal guanyés un partit. En total, va ajudar a finançar la plantació de més de 60.000 arbres a l'Amazones. Així és Bellerín, un futbolista atípic i que aquest dissabte contra el Barça, malgrat no poder jugar per unes molèsties, estarà més a prop del sentiment bètic que li va intentar inculcar el seu pare que no pas del seu passat blaugrana. "És un partit crucial per al Betis: també es juga ser a la Champions del curs que ve", defensen des del seu entorn.

stats