Barça

Els canvis en l'entrenament que permeten "somiar" al Barça

Un calendari menys carregat de partits i un canvi a la motivació d'alguns jugadors, elements clau per entendre el bon moment de forma blaugrana

3 min
Robert Lewandowski, durant un entrenament amb el Barça

BarcelonaEn pocs mesos l’estat anímic del Barça s'ha girat com un mitjó. La pilota ha entrat, la defensa és més sòlida i l'equip encadena deu partits sense perdre. Ha recuperat la segona posició a la Lliga i torna als quarts de final de la Champions, una empresa que al gener, quan va quedar eliminat de la Copa i va perdre estrepitosament contra el Vila-real, semblava gairebé una quimera. Aquella derrota contra els groguets a Montjuïc va ser el detonant perquè Xavi anunciés el seu comiat a final de curs, i va ser l'inici d'una dinàmica positiva que, en paraules del mateix entrenador, fa possible que l'equip pugui "somiar" amb tocar metall a final del curs. L'egarenc sempre ha defensat a les sales de premsa que la seva decisió va suposar un punt d'inflexió en positiu. Però rere aquesta recuperació gairebé miraculosa de l’equip hi ha un segon detall, no menor, que desvelava diumenge Robert Lewandowski: un canvi en el model d'entrenament, al qual s'ha afegit "més intensitat".

El polonès va completar al camp de l'Atlètic de Madrid una de les millors actuacions des que és jugador del Barça. Ara bé, les declaracions posteriors no van agradar gaire als responsables de la preparació física blaugrana, que havien estat sota sospita pel rendiment tan baix que oferia l'equip en alguns trams exigents de la temporada. En altres circumstàncies, les seves paraules haurien provocat una gran polèmica. Però després de guanyar 0-3, amb un gol i dues assistències, tot és més fàcil de reconduir. Al cos tècnic hi han volgut treure ferro i les fonts consultades per aquest diari asseguren que l'únic canvi ve provocat pel calendari: "Som en un tram del curs amb menys partits i, per tant, es poden fer sessions d'entrenament més completes en comparació a mesos carregats de partits com el gener".

La preparació física d'un club com el Barça té en compte l’acumulació de partits. Les càrregues de treball s'estructuren per tal de tenir un rendiment estable durant el curs, però garantir un pic de forma en moments que es puguin considerar claus. Una fórmula global que després s’analitza de manera individual: la tecnologia analitza l’estat de fatiga del múscul per anticipar-se a possibles lesions. A partir d’aquí es recomana fer rotacions o s’estableixen plans de recuperació o rehabilitació tenint en compte l’anàlisi de les dades.

Ara bé, tota la planificació salta pels aires per les lesions. I el Barça n'ha patit 24 al llarg del curs, repartides en 16 futbolistes. La darrera, la de Christensen a l’escalfament del Metropolitano. "La plantilla és més curta, hem hagut de recórrer a jugadors del planter i no hem pogut fer les rotacions que volíem. Això ens ha condicionat", apunten des de la Ciutat Esportiva.

Al gener el Barça gairebé no va poder completar cap sessió d'entrenament normal

El mes de gener va ser el més exigent de la temporada, amb un total de 9 partits en 27 dies, incloent-hi el desplaçament a l’Aràbia Saudita per jugar la Supercopa d’Espanya. És a dir, un partit cada tres dies i mig de mitjana. "Gairebé no podíem entrenar, com a molt fer lliçons tàctiques a la pissarra", diuen des del vestidor. Fonts de l’staff ho detallen encara més. "L’endemà de jugar un partit els futbolistes van encarcarats i no pots entrenar. El segon dia entrenes a mitges, però sobretot fas recuperació. I el tercer ja estàs jugant un nou partit, la majoria de vegades sense haver-te recuperat del tot. Com vols preparar un partit? Així és impossible. Ens passava a nosaltres i a tots els grans". Des del vestidor expliquen que alguns dies la sessió no arribava ni a l’hora de rellotge, precisament per la fatiga acumulada i per no desgastar més els futbolistes. "Estàvem adaptant cada dia la intensitat".

"Ara hem tingut setmanes netes, hem pogut recuperar bé i millorar els entrenaments", asseguren des de la Ciutat Esportiva. Eliminat de la Copa, al febrer el Barça va jugar únicament cinc partits. Aquest març, quatre. A més, ha tingut quatre setmanes netes, sense cap compromís. El calendari també ha estat benèvol en les designacions horàries, que han regalat quatre dies de descans abans i després de la tornada de Champions amb el Nàpols.

Però més enllà dels partits, a la Ciutat Esportiva asseguren que també han detectat un canvi d’actitud en els futbolistes, a qui veuen amb un punt de motivació extra. Un d’ells és precisament Robert Lewandowski. "Per Nadal vaig donar-hi moltes voltes, perquè les coses no havien sortit bé en comparació amb l’any passat. Sabia què havia de millorar, què no va funcionar i per què va passar. Sabia que havia de canviar una mica el meu entrenament, treballar més individualment, fer coses que em fessin sentir millor. No només per mi, també tot l’equip se’n beneficia", va dir amb la selecció polonesa. Com resumeixen al vestidor: "Quan el líder es posa les piles, tothom es posa les piles".

stats