FUTBOL
Esports Barça 25/07/2018

La fiscalia demana 11 anys de presó i 59 milions de multa per a Sandro Rosell

Aquest dimecres l’expresident del Barça ha estat traslladat al centre penitenciari de Brians 2

Albert Nadal
4 min

Sant Esteve SesroviresLa Fiscalia de l’Audiència Nacional va sol·licitar ahir una pena d’11 anys de presó i 59 milions d’euros de multa per a l’expresident del Barça Sandro Rosell. El Ministeri Públic l’acusa de blanqueig de capitals i organització criminal, els mateixos delictes pels quals Rosell fa 14 mesos que està en presó preventiva per ordre de la jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela. La petició de la Fiscalia es va fer oficial el mateix dia que Rosell va ser traslladat de la presó madrilenya de Soto del Real a Brians 2, al municipi de Sant Esteve Sesrovires.

La jutge Lamela encara no ha dictat l’obertura del judici oral, però la Fiscalia ja ha fet la seva petició, en què demana l’obertura de judici oral contra Rosell i els cinc presumptes integrants més de la trama delictiva. La fiscal demana per a l’esposa de Rosell, Marta Pineda, 7 anys de presó i una multa de 50 milions d’euros també per blanqueig i organització criminal. A Joan Besolí, advocat i polític andorrà, soci de Rosell, també li reclamen 10 anys de presó i una multa de 55 milions d’euros pels mateixos delictes. Entre els altres tres acusats hi ha el ciutadà libanès amic de Rosell, Shahe Ohannessian, que s’enfronta a una petició fiscal de 7 anys de presó i una multa de 40 milions, i els altres dos presumptes testaferros, Pedro Andrés Ramos i Josep Colomer, per a qui la Fiscalia demana 8 i 6 anys de presó, respectivament, així com 50 milions de multa per a Ramos i 40 per a Colomer.

El juny passat, Lamela ja va dictar l’ordre de processament dels sis acusats. La magistrada considera que els imputats van teixir una estructura estable i amb un clar repartiment de rols. “Guiats per l’objectiu comú d’obtenir així importants beneficis econòmics, almenys des de l’any 2006, van formar [una xarxa] reforçada per vincles d’amistat i parentiu, dedicada al blanqueig de capitals a gran escala”, subratlla la Fiscalia en l’escrit enviat a la Audiència Nacional. La fiscal atorga a l’expresident del Barça el paper de la “direcció” d’aquest grup, que acusa de facilitar a l’organització de Rosell “les seves relacions personals i professionals, els seus coneixements sobre operativa bancària, la creació i l’ús de denominacions socials de les quals eren titulars -moltes d’elles, purament instrumentals, sense infraestructura i radicades en paradisos fiscals i/o territoris offshore -, les seves identitats i, fins i tot, els seus propis comptes bancaris”.

La Fiscalia atribueix als encausats haver blanquejat gairebé 15 milions d’euros obtinguts pel qui va ser president de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) entre el 1989 i el 2012, Ricardo Teixeira; concretament, 14.972.612 milions que va cobrar en comissions il·legals pels drets de retransmissió de 24 amistosos de la selecció brasilera i 5 milions més d’un contracte de patrocini amb la marca Nike. Segons detalla la fiscal, Rosell i la seva dona es van apropiar de 6.580.000 euros dels amistosos i l’expresident del Barça va ajudar, amb la col·laboració d’altres acusats, a ocultar part de la comissió de 5 milions que va rebre de Teixeira pel contracte amb Nike. La Fiscalia també destaca que Teixeira -que està sent investigat al Brasil per aquests fets, als Estats Units per cobrar suborns de la CBF i també a Andorra i Suïssa- es va quedar aquests diners “amb un clar abús de la seva posició i en perjudici dels interessos que tenia i té encomanada la Confederació”.

Suport en l’arribada a Brians 2

L’escrit de la Fiscalia es va conèixer ahir mentre l’autobús de la Guàrdia Civil estava entrant a les instal·lacions de Brians 2. “És una barbaritat”, va afirmar la germana de Rosell, Mariona, poc després de saber la noticia. Present a Brians 2, juntament amb un centenar de persones que es van aplegar per rebre l’expresident del Barça amb crits de “Llibertat”, va afirmar que els familiars no estan “contents del tot”, perquè volen “la llibertat perquè es pugui defensar com qualsevol persona”.

Més pancartes

La dona de Rosell i diversos familiars també van ser ahir als accessos de Brians 2, on es van desplegar pancartes de suport. També hi van anar alguns representants del Barça, com els directius Dídac Lee i Pau Vilanova. "Dins de la mala notícia que encara estigui tancat, ara pot estar més a prop de les seves famílies i dels seus amics. Podrà preparar millor, no puc dir amb més llibertat, però sí millor, aquesta defensa davant la injustícia que està patint", va comentar Vilanova, que espera que el cas acabi "amb una absolució total", perquè "totes les acusacions que s'han anat fent s'han anat rebatent". El directiu blaugrana va definir que la rebuda, amb un centenar de persones, va ser motiva i "preciosa". "El Sandro té molts amics que, davant de la injustícia, se saben rebel·lar".

"Sandro, Lleida t'estima"

També van parlar els seus familiars. La seva dona, Marta Pineda, estava "contenta", perquè tenir Rosell a prop "és emocionalment molt gratificant". "Volia donar les gràcies a tots els amics i familiars. Feia dies que ens demanaven què podien fer per ajudar i avui s'han pogut sentir útils per donar escalf, ànims i moral al Sandro i al Joan [Besolí] per fer-los veure que estem pensant en ells. Ha sigut molt emotiu", va afirmar.

stats