22/02/2022

Faria jugar el Barça amb la primera equipació a tots els derbis

2 min
Luuk de Jong ha marcat el gol de l'empat al derbi

BarcelonaSi tingués un càrrec a la Lliga, obligaria els equips a fer servir la primera samarreta sempre que hi ha un derbi. Sí, segurament seria un mal gestor perquè prioritzaria elements sentimentals als econòmics. Ho accepto.

Aquest cap de setmana, al derbi basc, l'Athletic Club i la Reial Societat van jugar amb les equipacions de sempre. Es va acabar el món? Esclar que no. Les samarretes de sempre, les que han forjat la identitat dels dos clubs, enfrontades. Sí, és un derbi diferent, amb aficions juntes a la graderia, que busca la manera de modernitzar-se sense perdre les arrels. D’això es tracta. Els últims anys els aficionats canten alguna cançó plegats, com el preciós Txoria Txori de Mikel Laboa. En gairebé cap altre derbi passa, que els aficionats cantin junts en lloc de barallar-se. Però no és excusa per canviar de samarreta.

Al derbi català, el Barça va fer servir la seva segona samarreta a l'RCD Stadium. És ben cert que va jugar amb una de les segones equipacions més boniques dels últims anys, però prefereixo veure-hi les samarretes de sempre, com sí que va fer l’Espanyol al Camp Nou. A una banda el blaugrana i a l'altra el blanc-i-blau. Com s’ha jugat durant dècades, connectant visualment Pedri, RDT, Piqué, Darder, Gavi i Puado amb les velles imatges de Zamora, Samitier, Marcet, Ramallets, Arcas i Kubala.

Entenc que cal fer diners i vendre samarretes. Que per contracte s’estipula fer servir les equipacions diferents, ¿però tant costaria incloure una clàusula segons la qual el derbi sempre es juga amb la primera samarreta? Hi ha gent molt bona, als departaments de màrqueting, i sempre es podria fer una samarreta blaugrana que sigui un homenatge a les dels anys 20, per exemple, per jugar els derbis. Explorar vies per unir modernitat i tradició, per trobar l’equilibri entre fer caixa i defensar la identitat.

El Barça ha fet massa experiments amb la samarreta. Accepto les crítiques. Podeu dir que soc un boomer, un romàntic recalcitrant o que no entenc el negoci. Segurament deveu tenir raó. I cal recordar que el Barça no és l’únic club que ha desconstruït la seva samarreta tant com Ferran Adrià els seus plats. Però envejo els equips que consideren la samarreta una cosa tan sagrada, que no hi fan grans experiments. I envejo els derbis on només et cal un segon per reconèixer què tens al davant, com passa a Glasgow, Roma i Madrid. 

Ara que el Barça apostarà per un nou patrocinador que no fa mal als ulls, passant de Rakuten a Spotity, dues marques relativament positives, ara que el club no s'amaga en la lluita contra l'homofòbia, tan necessària, potser seria el moment de convertir la samarreta en un motiu d'orgull, respectant les franges verticals de sempre. Deixar d'entendre la samarreta només com una màquina de fer diners. O, encara millor, trobar la manera que sigui les dues coses alhora.

stats