Barça

El 3-5-2 i les dobles parelles: les claus de prèvia del Barça-Inter

L'esquema base d'Antonio Conte i el dinamisme d'alguns binomis marquen la visita dels italians

Va ensopegar a casa davant el teòric rival dèbil del grup, l'Slavia de Praga, contra el qual va salvar un punt al temps afegit, però costa de saber si la necessitat fa més perillós l'Inter de Milà o si el fa més vulnerable. Sigui com sigui, el que és segur és que la mà d'Antonio Conte es deixarà veure al Camp Nou i que el Barça toparà amb un equip molt tàctic. Molt dinàmic.

Un posicionament que condiciona

La primera característica de l'Inter de Conte és que juga molt com Conte. L'equip es mou amb l'esquema habitual del tècnic, un 3-5-2 (o 5-3-2): amb tres centrals, dos carrilers per fora, un triangle al mig del camp i dues puntes en atac.

Quan es desplega amb intencions de ser directe i vertical, sovint es desdibuixa en un 3-3-4 amb què exigeix molt als rivals, sorpresos per les irrupcions de Candreva (carriler dret) i Sensi (interior esquerre) en profunditat. Hi enllacen directament amb un desplaçament en llarg des del carril central, tant si condueix De Vrij com si rep sol Brozovic.

Viure fora de l'atracció

Un cop el Barça resolgui com i amb quins jugadors s'ajusta a l'estructura del rival, haurà de saber veure les oportunitats que el xoc d'esquemes li ofereix. El desig italià d'incomodar cada recepció del Barça pot ser un punt a favor si els blaugranes entenen bé el partit i viuen fora del primer focus d'acció.

L'equip de Valverde ha de saber que es trobarà un Inter agressiu en la pressió, que mirarà d’ofegar les possibilitats de retorn i calma dels blaugranes. És tan intens i confiat en la recuperació, que acumula molts efectius al voltant de pilota. Si el Barça creua còmodament a camp contrari, trobarà espais a tres quarts per atacar l'àrea. La clau és que trobi aquella passada no pressionada que li permeti canviar l'orientació i activar l'interior contrari de zona de pilota. No és fàcil accedir a aquella zona buida, però si s'hi arriba la jugada serà prometedora.

L'altre punt decisiu del partit també implica saber captar l'atenció defensiva de l'Inter i parar-li una trampa. Serà interessant veure com Valverde vol ocupar tota l'amplada del camp per provocar els salts dels carrilers rivals i com i amb qui, en la mateixa acció, ataca l'interval que s'obre entre el carriler i el primer central de la línia. L'estructura de cinc no sempre es manté impecablement ordenada i filtrar-hi passades pot ser una arma útil per al Barça.

Un cervell i dos binomis perillosos

Per molt que es jugui al Camp Nou, no serà fàcil controlar tots els moments del partit. L'Inter tindrà el seu tram de domini, sobretot si troba sovint la participació de Brozovic. El pivot croat és el motor de l'Inter, la brúixola per ordenar la sortida de pilota i l'alimentador dels carrils. 

Per la dreta, el tàndem que formen Candreva i Gagliardini (o Barella) és especialment mòbil. Entre els dos es reparteixen amplitud i profunditat i costa referenciar-los, pel seu dinamisme. La versió de més extrem de Candreva donarà problemes a Junior i Lenglet.

Per dins és per on Conte haurà de decidir entre Lautaro i Lukaku, o Lautaro i Alexis Sánchez (Politano). L'opció que inclou el belga imagina un partit per a la potència, les lluites cos a cos i les pentinades de l'ex del United.

L'alternativa amb el xilè encaixaria en un partit amb més metres per recórrer i més necessitat d'ajuntar dos davanters dinàmics per a les transicions.