Barça
Esports Barça 11/02/2023

Una dupla caiguda del cel com Puyol i Piqué

El club té un compromís amb Iñigo Martínez, però Xavi està satisfet amb els centrals de la plantilla i prioritza fitxar un lateral dret

3 min
Araujo, Christensen i Take Kubo

BarcelonaEl Barça té les xifres defensives més fiables dels líders de les principals grans lligues d'Europa. El conjunt de Xavi basa el seu lideratge en una evolució del joc cada cop més evident i, sobretot, en una solidesa defensiva que explica els 53 punts amb què els blaugranes dominen amb mà de ferro el campionat. Mai el Barça havia tancat la primera volta de la Lliga havent encaixat només set gols. Només hi ha un precedent millor: el curs 1993-94 el Dépor en va rebre sis durant la primera meitat de la competició. EI conjunt culer ha iniciat la segona volta de la mateixa manera: amb una nova porteria a zero, en el triomf contra el Sevilla (3-0).

Bona part d'aquestes dades s'expliquen perquè Ter Stegen, ja recuperat del dolor que patia al tendó rotulià del genoll dret, està vivint la seva millor temporada al Barça –set gols encaixats en 20 partits a la Lliga–, però també per la millora defensiva de l'equip. Xavi va començar el curs apostant per Eric Garcia, titular en els cinc primers partits del campionat, però l'evolució d'Andreas Christensen –amb qui estan encantats a la Ciutat Esportiva– i les prestacions que ofereix Ronald Araujo –amb unes característiques molt diferents de les del de Martorell–, han consolidat el danès i l'uruguaià al centre de la defensa.

Però tal com ja va publicar l'ARA, no hi ha "cas Eric Garcia". El central criat als planters del Barça i del City, que va viatjar al Mundial de Qatar amb molèsties, manté la confiança de Xavi, que prefereix que continuï malgrat que als despatxos del club no veurien amb mals ulls fer-ne calaix: Eric va arribar a cost zero i, per tant, no té amortització, fet que suposa una venda neta. Però tant el jugador –que va renunciar a renovar amb el City per tornar– com el tècnic volen la seva continuïtat. Públicament, Xavi sempre es desfà en elogis cap al central, que té entre les seves principals virtuts la sortida de pilota i una lectura privilegiada del joc, actius clau contra defenses tancades.

Amb Christensen de titular, Eric és indispensable en la rotació del danès, un futbolista que ja es va lesionar al turmell durant el primer tram del curs i va tardar més del previst a recuperar-se. L'ex del Chelsea passa pel seu millor moment i des del vestidor celebren que ha fet un pas endavant "a l'hora d'atrevir-se més a sortir amb la pilota jugada". Era una de les facetes en què més li insistien Xavi i el cos tècnic. Un factor clau per haver avançat Eric és el seu joc aeri.

S'intentarà fitxar un lateral dret

Que l'internacional per Dinamarca i Araujo s'hagin consolidat al centre de la defensa també s'explica per l'absència de César Azpilicueta, que tenia aparaulada la seva arribada, però els problemes amb el fair play financer van demorar el seu fitxatge, i el navarrès, un dels capitans del Chelsea, va decidir continuar amb l'entitat londinenca. La manca d'un lateral dret es va acabar resolent amb l'arribada a última hora d'Héctor Bellerín. Però el defensor català, que sempre va mantenir "una actitud impecable", tal com recorden des del vestidor, no va convèncer els tècnics. Això ha dut Xavi a fer jugar Jules Kounde, central pel qual va insistir molt per fitxar-lo, de lateral.

El francès va començar el curs acceptant el seu rol a la banda, però sense amagar que preferia fer de central, posició en la qual s'havia consolidat al Sevilla. Kounde ha jugat de lateral en la meitat dels 20 partits en què ha participat com a blaugrana. Des de Sant Joan Despí neguen que estigui a disgust en aquesta posició, en la qual s'ha desenvolupat en els darrers partits contra els rivals de més entitat.

Un lateral dret especialista, abans que Iñigo Martínez

Kounde ja no arrufa el nas quan ha de fer de lateral, però el Barça tornarà a intentar reforçar aquesta posició a l'estiu. Se seguirà comptant amb Sergi Roberto –que ja té una proposta damunt la taula per renovar un curs més i, des de l'entorn del futbolista, es dona per fet que continuarà–, però reforçar el carril dret segueix sent una prioritat.

Això sí, des del vestidor asseguren a l'ARA que no es fitxarà un pedaç, sinó que només arribarà un lateral dret que ofereixi garanties. Arnau Martínez (19 anys), del Girona i amb passat al planter blaugrana, encaixa, però té un cost de 20 milions d'euros. En tot cas, reforçar la banda dreta passa per davant de l'arribada d'un central, tot i que la direcció esportiva té un compromís amb Iñigo Martínez. El defensor de l'Athletic Club acaba contracte i vol vestir de blaugrana. És una opció que encaixa a la direcció esportiva i que el cos tècnic no descarta, però no la veu prioritària. Amb Lenglet i Umtiti, cedits, no es compta.

Mentrestant, el Barça ha trobat en Christensen –que va arribar lliure– i Araujo –fitxat pel filial– una gran dupla de centrals caiguda del cel. Com Puyol, que va començar de lateral, i Piqué, fitxat, a priori, per ser quart central.

stats