Barça
Esports Barça 20/01/2023

Ni venda ni nevera: no hi ha cas Eric Garcia

El central, que va tornar del Mundial amb molèsties, anirà tenint minuts de qualitat de manera progressiva

3 min
Eric Garcia en un partit d'aquesta temporada al Camp Nou

BarcelonaEric Garcia va ser el protagonista involuntari de les eleccions a la presidència del Barça, el 2021. Els candidats van jugar amb el seu nom com una arma electoral més. Els uns perquè el volien aquell mateix hivern (Víctor Font), uns altres perquè volien esperar (Joan Laporta) i els últims navegaven entre dues aigües (Toni Freixa). Potser per això, i malgrat que el central acabés arribant al Camp Nou aquell estiu com a agent lliure, molts el miren com si hagués costat una milionada. En realitat, va venir de franc, un cop exhaurit el seu contracte amb el City.

El rendiment al Camp Nou ha estat intermitent. En alguns partits ha estat capaç d'erigir-se en un central solvent, amb molt bona sortida de pilota i que entén el joc de posició que vol Xavi –i que ja havia practicat a Manchester amb Pep Guardiola–. En uns altres, ha estat lent en la recuperació i tou en els duels directes, sobretot a pilota aturada. Unes carències que, en un Barça que ha reforçat la línia defensiva –s'ha consolidat Araujo i s'han fitxat Christensen i Kounde–, han dut Eric a tenir menys minuts dels que semblava predestinat a tenir. Una circumstància que havia alimentat tota mena de rumors sobre un càstig de l'entrenador per baix rendiment o una hipotètica venda aquest gener. Tesis que, a consulta de l'ARA, han estat desmentides categòricament pel vestidor.

El central va començar bé la temporada, sent titular indiscutible, però es va lesionar a finals d'octubre. La lesió lleu no li va impedir, per exemple, entrar a la llista de Luis Enrique per al Mundial, tot i que no va jugar ni un sol minut en cap dels quatre partits que va arribar a disputar-hi Espanya. Fonts del club expliquen que va tornar de Qatar "amb molèsties" i això va fer que es perdés el derbi contra l'Espanyol. Sí que va jugar contra l'Intercity (Copa), sortint al minut 60. Però es va tornar a quedar a la banqueta en el partit de Lliga contra l'Atlètic de Madrid, a les semifinals de la Supercopa contra el Betis i a la final amb el Reial Madrid. De fet, en aquest últim partit va sortir al minut 89 d'emergència, amb el matx ja sentenciat, perquè Araujo havia demanat el canvi. Finalment, i en un onze farcit de suplents, Eric va ser titular i va jugar els 90 minuts en la golejada de Copa contra el Ceuta.

"Eric ha fet grans partits amb nosaltres i per a mi és una garantia", l'elogiava Xavi aquesta setmana. I afegia que estaven "molt contents" amb el seu rendiment i garantia que ben aviat "entrarà i serà important". Des del vestidor afegeixen que les molèsties amb què va tornar del Mundial ja són aigua passada: "Ara ja està del tot recuperat i a punt".

Xavi va oposar-se a la sortida d'Eric

En un moment en què el Barça va curt d'armilla i necessita diners, i tenint en compte que Eric és un fitxatge a cost zero –no té amortització–, la cúpula esportiva va pensar en ell per fer calaix aquest mercat d'hivern. El seu valor de mercat és de 18 milions d'euros, segons el portal Tranfermarkt, i clubs com la Reial Societat hi han mostrat interès. Amb les estadístiques a la mà, al Camp Nou pensaven que podia ser una peça reemplaçable. Però Xavi s'hi va oposar. L'entrenador, que ja ha perdut Piqué, retirat al novembre, no vol desprendre's de cap altra peça del vestidor. I encara menys sabent, com sap, que no es fitxarà ningú en lloc seu perquè no hi ha ni diners ni marge salarial. "Tenint en compte els condicionants, Xavi ja ens ha traslladat que està content amb la plantilla que té", apunten des de les oficines. De cara a l'estiu, i conscients que les possibilitats del Barça per fitxar són escasses –les limitacions del fair play continuaran vigents–, la consigna és la mateixa: Eric no està en venda.

Ara bé, que Xavi hagi tancat la porta a la sortida d'Eric no vol dir que el central de Martorell passi a ser titular indiscutible. La previsió amb què treballa el cos tècnic és que vagi tornant a l'equip "de manera progressiva". Dijous a Ceuta va jugar tot el partit però diumenge, a Getafe, podria tornar a la banqueta al principi –dependrà d'Araujo, que va acabar tocat contra el Reial Madrid–. "És i serà un jugador important", insisteix l'staff, coincidint amb el que ha dit el tècnic en roda de premsa. Al vestidor eviten afegir pressió al jugador, apunten que el rendiment de Christensen, Kounde i Araujo dels últims partits està sent més que notable i recorden que la temporada és prou llarga perquè "tothom tingui minuts i de qualitat".

stats