Opinió

L'era que serà recordada per no haver guanyat més amb Messi

Opinió després de la patacada a Roma, on el Barça va perdre 3-0 i va caure eliminat d'Europa

Mentre el president del Roma, James Pallotta, es llançava, al més pur estil Joan Gaspart, a una font de la Piazza del Popolo, Andrés Iniesta s'aguantava les llàgrimes. Deia Valverde que, després de derrotes com aquesta de Roma, les anàlisis es fan des de l'exageració i l'extrem, però el partit de l'Olímpic va ser així, exagerat i extrem. El Barça, que ha regnat durant bona part de la temporada, no era un rei que anés despullat. Però portava poca roba. Una capa amb la firma de Messi i els resultats per protegir la nuesa d'un projecte que va néixer improvisant la marxa de Neymar i ha anat superant proves fins que el Roma la va estirar i va deixar el Barça nu al mig de l'estadi.

Serà una derrota que porti conseqüències? Hauria de ser així, però analitzant bé quines. Valverde no va encertar en la lectura del partit de la mateixa manera que els jugadors no van oferir una bona imatge; però aquesta temporada la direcció esportiva va fitxar com va poder Dembélé abans que Coutinho, mentre que al gener va arribar un central que no juga. Les culpes estan repartides i Valverde, amb el seu seny, segur que aprendrà d'aquesta derrota per seguir creixent. La desfeta romana no pot amagar la bona gestió d'un tècnic que va arribar a un club histèric, llavors, entre el cas Neymar i una possible acció de responsabilitat, i ha aconseguit que el Barça camini cap al doblet. Però a la Champions cal més. I Valverde es mereix un estiu per treballar amb calma i demostrar la seva vàlua. Aquesta temporada el Barça, més que proposar, ha superat paranys.

I aquesta és la clau. El problema no és Valverde. El problema és que el club s'ha convertit els últims anys en un dels que més diners ha gastat en la història del futbol, i ha incorporat jugadors que no marquen diferències. No ha pogut donar un embolcall com cal a Messi. Des de Ter Stegen i Suárez, només Umtiti ha sumat de veritat. I la gran novetat ha acabat sent Sergi Roberto, un noi de la casa convertit en una metàfora d'una via explotada: cuidar el talent.

La trompada de Roma, però, obliga a encertar per fi en els fitxatges, després de tants anys amb jugadors que no aporten solucions els dies importants. El més dolorós de Roma va ser veure el Barça perdent sense la pilota, com un equip petit, espantat, tancat, mossegat. Sense reaccionar, entregat de forma masoquista als cops d'un equip rival endimoniat.

Valverde haurà d'enfortir l'equip al voltant de la pilota, d'una idea. Sense una idea, sense un estil, s'és ben poca cosa. S'acabarà una altra temporada i el Barça de Messi no haurà guanyat la Champions. I caldrà demanar responsabilitats perquè en l'era Messi s'ha passat de guanyar Champions a perdre als quarts de final. I més, gastant molt en fixatges que els dies clau no competeixen com cal. O que, directament, no hi són. Als despatxos hi ha més responsabilitat que a la banqueta.

Més continguts de