Espai Barça
Esports Barça 17/11/2023

Espai Barça: minut i resultat amb el Camp Nou a punt per posar-se guapo

Limak es prepara per al gruix de les obres a l'estadi mentre el Palau continua en fase preliminar

4 min
Joan Laporta i alguns directius visitant les obres del Camp Nou.

BarcelonaCoincidint amb l'aturada FIFA del futbol masculí, tant el Barça com Limak han dut a terme diverses accions per comunicar l'evolució de l'Espai Barça. La demolició total de la tercera graderia del vell Camp Nou s'ha completat amb èxit i ara la reforma integral de l'estadi es prepara per al moment clau: la construcció de tot el que cal perquè el recinte pugui tornar a acollir partits de futbol i, per tant, el club pugui recuperar una part dels ingressos perduts per l'exili forçós a Montjuïc. La constructora turca va convidar uns quants periodistes de mitjans de comunicació catalans i espanyols escrits a Istanbul per explicar-los alguns detalls dels treballs (l'ARA no va ser seleccionat, en una decisió "conjunta" amb el Barça), mentre que l'entitat va organitzar una jornada amb socis per informar-los del minut i resultat del projecte. Tot seguit, aquest diari intenta resumir els aspectes més importants a partir del que ha pogut recollir de la informació facilitada pel Barça i de fonts coneixedores de les obres.

Tasques de demolició completades

Un dels missatges que Limak ha volgut traslladar aquests dies és que els treballs de demolició de la tercera graderia del Camp Nou s'han acabat amb un mes d'antelació. A còpia de treballar en caps de setmana (també fora d'hores) i gràcies igualment a la decisió de fer una primera mossegada al gol sud aprofitant el Mundial de Qatar, tota l'anella superior de l'estadi ja és història. Haver acabat aquesta primera fase abans d'hora, perquè hi havia marge fins a finals de novembre, obliga el Barça a pagar una petita bonificació d'un milió d'euros. Ara bé, s'ha de dir que no ha estat exactament Limak qui ha tirat a terra bona part de l'estadi. Les companyies que han materialitzat la feina són la navarresa Erri Berri i la terrassenca Hercal Diggers, que han enderrocat 120.000 tones de formigó. D'altra banda, els moviments de terra que s'han fet fins al moment sumen 320.000 metres quadrats.

Construcció i calendari d'obres

Amb la llicència d'obres per construir ja concedida, ara el Barça i Limak afronten una fase decisiva del projecte amb l'ambiciós objectiu que el primer equip pugui tornar a l'estadi el novembre del 2024, coincidint amb el 125è aniversari del club. La data s'ha marcat en vermell al calendari per una qüestió sobretot econòmica, perquè l'exili a Montjuïc malmet massa la partida d'ingressos en matchday tot i que el club apugi el preu de les entrades o organitzi activitats per a visitants ocasionals al Poble Espanyol. "A l'Estadi Olímpic hi estem de lloguer", va remarcar la vicepresidenta Elena Fort en la trobada amb els socis de dimecres. Per tant, la prioritat de la junta directiva és tornar al Camp Nou com més aviat millor. Segons el pla d'obres, el primer que es començarà a fer és la cimentació i l'estructura de la nova tercera graderia. En paral·lel, es farà la reforma integral de la primera i la segona. Després, ja al 2024, començaran les feines d'interiorisme i d'instal·lacions i la readaptació d'espais clau com els vestidors, la sala de premsa, la llotja i les zones VIP. El nou museu i un aparcament del lateral també han d'estar acabats abans del novembre de l'any que ve.

El pla d'obres del nou Camp Nou.

Fins a 1.500 treballadors

¿Com s'ho farà, Limak, per complir uns terminis tan optimistes? Primer de tot, amb mà d'obra. Si durant la fase de demolició s'han aplegat 450 treballadors a l'estadi, la previsió de la companyia és concentrar-ne 1.500 quan les feines estiguin arribin al pic. El 70%, apunta Limak, seran espanyols, mentre que la resta arribaran de Turquia, Bulgària i Romania i s'allotjaran a la rodalia de Barcelona. Un altre dels punts forts que afavoriran la velocitat de les obres està en les sis grues torre que ajudaran a edificar tota l'estructura exterior del Camp Nou. Poden aixecar 70 tones i seran imprescindibles per instal·lar els blocs prefabricats que formaran la nova estructura del recinte. Cal saber, amb tot, la procedència d'aquests materials i si estan al dia de l'homologació necessària en qualsevol obra aixecada a la Unió Europea.

Els preus i les condicions de la tornada al Camp Nou

"Si no hi ha imponderables, tornarem al Camp Nou el novembre del 2024". Aquesta és la versió oficial que, des de Joan Laporta fins a l'últim treballador de l'Espai Barça, es repeteix fins a la sacietat. També a Limak tenen clar que el calendari pressiona. "Hem d'anar de pressa perquè no jugar al Camp Nou representa menys ingressos", va dir Resit Yildiz, director de projectes de l'empresa turca als periodistes enviats a Istanbul. De fet, la companyia haurà d'indemnitzar el Barça amb un milió al dia si hi ha demores en la fase d'obres que ara comença. Que els diners manen queda igualment clar quan es comprova que la gran preocupació del soci és el preu dels abonaments a la tornada. "No hem decidit encara com tornarem, però no podem fer pagar els de la tercera graderia. Per això la idea és mantenir el que fem a Montjuïc. Els preus no seran més alts que quan vam marxar, però no estan decidits. Això sí, la condició d'abonat està suspesa fins al 2026", va respondre Fort, que va deixar una porta oberta a bonificar els 17.000 abonats que van a Montjuïc amb algun avantatge de cara a la tornada a Arístides Maillol.

El Palau, encara sense projecte

Hi ha coses que no canvien. L'aneguet lleig de l'Espai Barça és el nou Palau Blaugrana, que a aquestes altures no té el projecte acabat. No se sap quantes cadires tindrà ni quan costarà. En canvi, al fons de titulització sí que queda clar que no és una prioritat per als inversors que han posat els 1.450 milions del crèdit. Malgrat tot, el Barça insisteix: "El Palau entra en el finançament que ja està aprovat i si necessita més diners, haurem d'anar a assemblea". Sigui com sigui, la previsió de la junta de Laporta és començar-lo a fer l'abril del 2025 i inaugurar-lo el gener del 2028, un any mig després de les pròximes eleccions a la presidència. Ha de ploure força, sí.

stats