Barça

L'Espai Barça, en mans de quatre amics

El canvi de condicions que va afavorir Limak en el concurs es va fer d'esquena a la directiva del club

6 min
Les obres al Spotify Camp Nou

Barcelona"El paper de la junta directiva [del FC Barcelona] en els processos de licitació se circumscriu a aprovar l'objecte i l'import, i en alguns casos les qüestions relatives als timings o el calendari en què s'han de prestar els béns o serveis objecte de la licitació en qüestió [...] Els criteris pels quals es formalitzen els plecs de condicions de les licitacions de la institució responen a qüestions [...] reflectides en un text que realitza conjuntament l'àrea de compres amb l'àrea del departament involucrat en el projecte que requereix el procés de licitació".

Aquest extracte forma part de les explicacions que l'àrea de compliance del Barça va difondre fa algunes setmanes per explicar el canvi de condicions que va afavorir Limak en la concessió de les obres per remodelar el Camp Nou. La constructora turca, que ja fa dies que treballa en la demolició parcial de l'estadi i ja explora vies per instal·lar a Barcelona i rodalia centenars d'obrers per al gruix dels treballs, va guanyar un concurs de quasi 950 milions d'euros (el més alt de la història de l'entitat) sense que els directius n'aprovessin el canvi de normes. Ho admet el mateix Barça.

El president executiu blaugrana, Joan Laporta, va explicar que Limak va ser seleccionada perquè assegurava que compliria el calendari d'obres i no cobrava per avançat les contingències que sí que figuren diferenciades en una partida del finançament. Amb tot, l'empresa amb seu principal a Istanbul no hauria estat escollida sense el canvi de condicions que es va fer efectiu a principis de setembre del 2022. Amb els requisits d'abans, vigents des del 2017, no hauria tingut res a fer davant les propostes de FCC o de la UTE que formaven Acciona i Ferrovial. Mai havia construït un estadi de més de 40.000 seients ni tampoc acreditava dues obres a Espanya amb un pressupost superior als 150 milions, que eren dues de les premisses que havia de complir l'empresa agraciada segons el plec anterior.

Coincidint amb la modificació de les bases per concórrer al concurs per construir el nou Camp Nou, Ramón Ramírez, màxim responsable de l'Espai Barça i que havia entrat a treballar al club en substitució de Bill Mannarelli, va plegar de les seves funcions. Principal artífex tècnic de la reformulació del projecte després de l'arribada de Joan Laporta a la presidència, va saltar de la nau després que els executius més pròxims al mandatari insistissin en la via Limak, que va arribar a l'entitat pels volts del març del 2022, i el canvi de condicions. No estava d'acord amb aquesta estratègia, es va veure arraconat i va decidir fer un pas al costat. Abans de fitxar pel Barça, Ramírez treballava a IDOM, l'empresa que va fer el redisseny de l'estadi. Ara treballa amb Jordi Llauradó, exdirectiu responsable de l'Espai Barça.

Records de joventut a Castelldefels

Sobre l'organigrama, el responsable actual del projecte és Àlex Barbany. Però a la pràctica són uns altres treballadors els que en porten el pes real. Tres persones de la màxima confiança de Laporta, amb qui tenen relació personal de fa dècades i, en dos dels casos, han compartit projectes professionals. Són Joan Sentelles, César Martínez i Luis Moya, tres amics del president que han fet i desfet a l'Espai Barça d'esquena a la junta, segons reconeix parcialment l'àrea de compliance de l'entitat. "Van sempre junts, són com un lot", asseguren al Camp Nou.

Sentelles, Jano per als coneguts, és el cap de compres del Barça. És a dir, el responsable de l'adquisició de béns i serveis, de buscar i avaluar proveïdors via licitació i d'aprovar pagaments. Va desembarcar a les oficines el març del 2022, coincidint amb els primers contactes entre Limak i el club, ja sense CEO perquè Ferran Reverter havia plegat un mes i mig abans. Sentelles, amic de Laporta des d'una joventut en què compartien peripècies en estius memorables a Castelldefels, ja havia treballat al Barça durant el tram final del primer mandat de l'actual dirigent. Expert en el negoci farmacèutic, el seu nom també està associat a la desaparició del Reus Deportiu, del qual va ser conseller entre el 2014 i el 2019. "És un pencaire molt resolutiu", comenta sobre ell una persona que el veu treballar cada dia.

Josep Sentelles.
Luis Moya.

Democràcia Catalana i negocis a l'Uzbekistan

Martínez és la mà dreta de Sentelles a l'àrea de compres i també té el privilegi de ser considerat una figura lleial i d'estreta confiança de Laporta, que el va reclutar per al Barça igualment el març del 2022. Abans havien compartit projecte a Democràcia Catalana, una formació política fundada el 2010 per l'actual president blaugrana en què Martínez va ser tresorer. El partit es va integrar a la coalició Solidaritat Catalana per la Independència, que a les eleccions catalanes del mateix any va obtenir quatre escons. Però el vincle entre Laporta i Martínez ve d'abans. De fet, segons el representant Bayram Tutumlu, que va denunciar l'actual dirigent per impagament d'una intermediació amb l'Uzbekistan, Martínez va cobrar 180.000 euros del país asiàtic en virtut d'un paquet d'acords que Laporta va admetre en seu judicial.

Per la seva banda, Moya és un catedràtic expert en estructures de la Universitat Politècnica de Catalunya que s'ha sumat últimament a l'equip de l'Espai Barça. La seva tasca és fonamental per obtenir els permisos d'obres municipals que han d'habilitar Limak per començar a construir sobre l'esquelet del vell Camp Nou, un requisit que encara està en tràmit. Laporta el va fitxar en aquest segon mandat igual que al seu cosí, Joan Moya, que és el cap de tecnologia de l'entitat i que, igual que Sentelles, també va tenir un breu pas per les oficines barcelonistes durant el tram final de la primera presidència de l'advocat català a Arístides Maillol.

Rèplica del Barça a l'ARA

En relació a la notícia publicada a l’ARA el 29 de juliol del 2023, el FC Barcelona n’ha demanat la rectificació, que s’efectua en els següents termes.

Sobre l’afirmació “el canvi de condicions que va afavorir Limak en el concurs es va fer d’esquena a la directiva del club”, el FC Barcelona assegura que “els membres de la junta directiva sí que estaven informats de les condicions que s’incloïen en el nou plec de condicions”. “A més a més, i en tot cas, la junta directiva en la seva totalitat i en diferents reunions de la mateixa ha estat sempre informada de les condicions de la licitació i en cap cas s’ha fet d’esquena a la mateixa”.

Sobre l’afirmació “aquest extracte forma part de les explicacions que l’àrea de compliance del Barça va difondre fa algunes setmanes per explicar el canvi de condicions que va afavorir Limak en la concessió de les obres per remodelar el Camp Nou”, el FC Barcelona assegura que l’esmentat extracte “no va ser emès per l’àrea de compliance, sinó que es va redactar des dels serveis jurídics del club, com a resposta a la noticia publicada pel diari El Confidencial el 6 de febrer”. L’ARA es ratifica en què l’extracte, independentment de qui el redactés, està extret de l’enllaç difós a Twitter pel cap de compliance del Barça, Sergi Atienza, i que el canvi de condicions va afavorir Limak perquè d’acord amb les anteriors condicions no s’hauria pogut presentar al concurs.

Piulada compartida.

Sobre l’afirmació “la constructora turca [...] va guanyar un concurs de gairebé 950 milions (el més alt de la historia de l’entitat) sense que els directius n’aprovessin el canvi de les normes. Ho admet el mateix Barça”, el FC Barcelona vol fer constar que “la junta directiva no aprova els plecs de condicions en cap cas, ja que el seu paper en aquests processos de licitació es circumscriu a aprovar l’objecte i l’import i en alguns casos qüestions relatives al timing o al calendari en què s’han de prestar els serveis o que han de complir els béns objecte de la licitació, però això no vol dir que no tinguin coneixement o que les condicions de la licitació es facin d’esquena a la junta, qui a més i per aquest plec de condicions era perfectament coneixedora del canvi de condicions proposat per les àrees a fi i efecte d’afavorir un increment de la competitivitat en la licitació. Per tant, no aprovar no suposa un desconeixement de la junta d’aquestes condicions”.

Sobre l’afirmació “són Joan Sentelles, César Martínez i Luis Moya, tres amics del president que han fet i desfet a l’Espai Barça d’esquena a la junta, segons reconeix parcialment l’àrea de compliance de l’entitat”, el FC Barcelona vol fer constar: “Mai ningú de l’àrea de compliance ha reconegut aquesta informació ni totalment ni parcialment i que és fals que aquestes tres persones hagin fet i desfet d’esquena a la junta directiva. Totes les actuacions, decisions i contractacions de l’Espai Barça són expressament informades a través de la Comissió Espai Barça, en la qual hi ha una evident representació de la junta directiva, concretament el president Joan Laporta i els directius Jordi Llauradó, Elena Fort i Juli Guiu. A més, la junta, tant en les seves reunions ordinàries com en les reunions de la junta delegada, és informada periòdicament per aquests executius sobre tot el que és del seu interès en relació a l’Espai Barça”.

stats