Barça
Esports Barça 16/01/2023

L'oligarca fidel a Erdogan que remodelarà el Camp Nou

Nihat Özdemir manté forts vincles amb l'AKP governamental i s'emporta gran part dels concursos públics a càrrec del govern d'Ankara

3 min
Nihat Özdemir, fundador de Limak, la constructora turca que farà el nou Camp Nou.

IstanbulÉs un dels intocables de Turquia i una de les cares més conegudes del país en l'àmbit empresarial i també futbolístic. Habitual a les llotges dels estadis, va ser president de la Federació Turca de Futbol i va anunciar la seva dimissió després de no arribar a un acord per a la renovació dels drets televisius, moment en què els turcs van córrer el perill de no poder veure la segona meitat de la lliga enlloc més que als mateixos estadis. També ha passat per les llotges del Fenerbahçe i de l'Ankaragücü, equip modest de la Primera Divisió turca.

Però al seu perfil, el d'aquest home de 72 anys que sap com guanyar-se el públic que té al davant, se'l relaciona més amb les altes esferes polítiques i els negocis que amb els sectors d'infraestructura esportiva. De fet, mentre era estudiant ja era el secretari de Necmettin Erbakan, ex primer ministre de Turquia, pare polític del mateix Recep Tayyip Erdogan i pioner del que avui és el partit governant, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP). Per tant, les bones relacions amb el poder sempre han estat presents a la vida de Nihat Özdemir, president de la constructora Limak, la guanyadora del concurs per reformar el Camp Nou a canvi d'un màxim de 900 milions d'euros. Messi dels negocis per a uns, oligarca per a d'altres, tal com el coneix part de la premsa.

Un dels 'cinc'

Quan a Turquia es refereixen a la colla dels cinc tothom sap posar-hi noms i cognoms. I, efectivament, Özdemir n'és un. Aquest selecte grup, tots ells ben relacionats amb el partit d'Erdogan, són els més afortunats de Turquia: els grans concursos públics recauen a les seves empreses, res no se'ls escapa. Cengiz Holding, Kalyon Group, Kolin Holding, Mapa Group i, finalment, la constructora que transformarà l'estadi del Barça abans del juny del 2026, Limak Holding, han rebut tants contractes governamentals en els últims anys que se'ls situa entre les empreses que n'han rebut més del planeta en matèria d'infraestructures. Les desenes de grans projectes que aquestes empreses han guanyat a Turquia, segons va denunciar l'oposició l'any 2020, tenen un valor de més de 27.000 milions de lires turques i inclouen ponts, túnels, autopistes i hospitals, així com el nou aeroport d'Istanbul.

Aquest darrer projecte no només s'ha cobrat la vida de centenars de treballadors, també ha donat pas a una trama opaca que mai ha arribat a provar-se. Per tant, el líder opositor, Kemal Kılıçdaroğlu, denuncia que la colla dels cinc representa una “classe oligarca que depèn d'Erdogan i les seves pràctiques corruptes”. De fet, Kılıçdaroğlu va acusar Erdogan i la colla dels cinc de ser "recaptadors de diners", cosa que es va traduir en una demanda per difamació que el president turc va guanyar.

D'aquesta manera, l'oposició turca considera Özdemir, entre d'altres, com un “actor corrupte i afavorit pel govern d'Ankara”. Segons escriu la periodista Merve Tahiroglu, “Erdogan i l'AKP aporten favoritisme a aquests individus en contractes governamentals, assegurant un flux constant d'ingressos i un tractament especial. A canvi –continua– aquests empresaris ajuden a la reelecció d'Erdogan amb els seus vots, donacions i diplomàcia pública amb, per exemple, empreses de mitjans que actuen com a propagandistes d'Erdogan”. De fet, les cinc societats de la colla dels cinc posseeixen vuit de les deu cadenes de televisió més populars de Turquia.

El Mersin Arena, construït per Limak.
El Mersin Arena, construït per Limak.

Un estadi amb un quart de la capacitat del Camp Nou

Per trobar un estadi de futbol construït per Limak Holding haurem d'anar al sud de Turquia, a la ciutat de Mersin. Prop de 25.000 localitats que van construir-se per rebre els Jocs Mediterranis del 2013 i que després haurien d'haver servit per contemplar l'equip local, el Mersin İdmanyurdu, dominant l'esfèric contra els totpoderosos Galatasaray, Besiktas o Fenerbahçe a la Süper Lig turca. Però no, l'equip juga a Tercera Divisió i ara es diu Yeni Mersin İdmanyurdu. Un habitant de la ciutat descriu l'equip en caiguda lliure i oblidat per la seva afició: “A ningú li interessa el que facin”. L'estadi, tot i admetre que està en bones condicions, rep pocs visitants. Per tant, el debut de Limak Holding a zona Champions és un repte que pot catapultar l'empresa a l'Europa Occidental, ja que a Turquia és un vell conegut.

stats