Esports  /  Barça 22/10/2015

De la Falange al Comitè d'Àrbitres: així és l'acusat de pressionar un assistent per beneficiar el Madrid

Segons avança 'L'Esportiu', un àrbitre assistent ha denunciat que des del Comitè Tècnic d'Àrbitres l'han pressionat per afavorir el Madrid en el clàssic, en cas que fos un dels col·legiats triats per dirigir el partit del 21 de novembre

Nuria García
3 min
José Ángel Jiménez Muñoz de Morales, vocal del Comitè Tècnic d'Àrbitres / ARA

BarcelonaUn àrbitre assistent de Primera Divisió ha presentat una denúncia a la Fiscalia Anticorrupció de Barcelona després d'haver rebut, segons ell, pressions des del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) per afavorir el Reial Madrid en el proper clàssic del 21 de novembre –en el cas que ell hagués estat triat com un dels tres col·legiats que dirigiran el partit–, segons avança 'L'Esportiu'. El cas és en mans de la Guàrdia Civil, que ha iniciat una investigació per aclarir la situació.

Segons la denúncia presentada a la Fiscalia el 19 d'octubre, l'assistent –que prefereix no dir el seu nom per evitar veure's perjudicat– va tenir una trobada amb un àrbitre que pot arribar a dirigir el clàssic i li va dir que havia rebut una trucada durant el mes de setembre per "intentar dirigir d'una manera determinada el clàssic, que en definitiva consisteix a perjudicar els interessos del Barça". El col·legiat li va dir a l'assistent que segons quines decisions les hauria de prendre ell durant el partit, ja que l'àrbitre és la figura més mediàtica i cauria sobre seu molta pressió. L'assistent, segons es relata en l'escrit remès a la Fiscalia, s'hi va negar i va ser llavors quan va rebre una trucada d'un telèfon fix de la Federació Espanyola de Futbol. Li va trucar un membre del CTA, José Ángel Jiménez Muñoz de Morales, que segons ell va ser clar i li va dir que la seva "trajectòria es podria mantenir molt alta, però que en cas negatiu seria difícil que es mantingués i podria baixar de nivell".

De la Falange al Comitè Tècnic d'Àrbitres

L'acusat per l'assistent d'haver-lo presumptament pressionat per afavorir el Madrid és José Ángel Jiménez Muñoz de Morales, un exàrbitre de Primera Divisió nascut a Almadén (Ciudad Real) l'any 1945. Jiménez Muñoz de Morales va dirigir partits de Primera Divisió durant les temporades 1985 a 1991 –les últimes dues, alternant Primera i Segona–. En total, va dirigir 54 partits a la màxima categoria del futbol estatal, i durant tots aquests anys només va arbitrar un partit del Barça: el que els blaugranes van disputar l'11 de febrer del 1990 al Camp Nou contra el Mallorca (1-1, el gol dels balears va ser de penal).

Actualment, és vocal de la Junta Directiva del CTA i abans havia estat funcionari no docent de la Universitat Complutense de Madrid, advocat, i militant de la Falange Espanyola, com a mínim, fins a l'any 2007. De fet, l'any 1999, Jiménez Muñoz de Morales va presentar-se amb aquest partit a les eleccions a la Comunitat de Madrid com a número sis de la llista.

José Ángel Jiménez Muñoz de Morales es va assabentar dimecres a la tarda de la denúncia presentada en contra d'ell. Segons va assegurar al diari 'As', el vocal del CTA va dir que era "kafkià" tot el que estava passant. "No tinc ni idea d'on ve tot això", va apuntar, i va comentar que li havien enviat una còpia de la denúncia al seu correu de la Federació.

Les declaracions de Piqué

Després que l'any 2012 Gerard Piqué fos expulsat per Velasco Carballo contra l'Sporting, el central barceloní va assegurar que la vermella era "premeditada". Jiménez Muñoz de Morales va explicar per què el Comitè Tècnic d'Àrbitres va fer arribar aquestes paraules de Piqué al Comitè de Competició: "Aquestes declaracions no es poden consentir. Nosaltres ens limitem a remetre-les al Comitè de Competició i ells decidiran", va dir el vocal del CTA. Però quan va ser preguntat per què la reacció de José Mourinho, llavors tècnic del Madrid, que va esperar l'àrbitre Teixeira Vitienes al pàrquing després d'un partit, no va ser denunciada pel col·lectiu arbitral al Comitè de Competició, Jiménez Muñoz de Morales es va limitar a dir: "Desconec si Mourinho va anar a esperar l'àrbitre i si això es va remetre a Competició. El que sembla és que no va transcendir a nivell mediàtic com les declaracions de Piqué".

stats