Esports Barça 21/04/2023

El primer fitxatge del Barça 2023-2024 parla euskera amb les seves filles

Iñigo Martínez ja té l'OK mèdic i s'ha compromès amb el club per dues temporades

3 min
Iñigo Martínez en una imatge d'arxiu

BarcelonaIñigo Martínez, i no Leo Messi, serà el primer fitxatge del Barça 2023-2024. El compromís que Mateu Alemany va agafar l'estiu passat amb Carmelo Sánchez, oncle i representant del central biscaí, s'ha mantingut viu en els mesos fins al punt que el futbolista complirà la seva voluntat de ser blaugrana a partir d'aquest mes de juliol. Arribarà lliure de traspàs procedent de l'Athletic Club i serà beneficiari d'un contracte per dues temporades que, entre sou i prima de fitxatge, compensarà la pèrdua de poder adquisitiu motivada pel canvi de fiscalitat que patirà pel fet de passar de cobrar d'un club domiciliat a Biscaia a fer-ho en un de català. A Bilbao, Martínez ha percebut un salari net d'uns cinc milions d'euros des del 2017, quan va deixar la Reial Societat per fitxar per l'etern rival. A Barcelona no arribarà a aquestes xifres després d'impostos.

Abans de rubricar l'acord, que està pendent del fair play financer per poder ser inscrit a la pròxima Lliga, l'àrea esportiva del Barça va demanar als serveis mèdics, comandats des de fa un any per Xavier Corbella, informes sobre l'historial de lesions d'Iñigo. El futbolista hi va col·laborar enviant alguns exàmens per confirmar que està recuperat, per exemple, de la fasciïtis plantar que ha arrossegat els últims mesos a Bilbao. El club barcelonista també estava interessat en saber l'evolució de la fractura al menisc intern que va patir fa 11 anys a la Reial Societat, un contratemps que el va obligar a estar cinc mesos allunyat dels terrenys de joc després de passar pel quiròfan. Els metges han donat llum verda al fitxatge després de comprovar que la lesió no ha experimentat recaigudes malgrat que el menisc fos extirpat parcialment. De fet, la majoria de les baixes mèdiques que ha tingut els últims anys han sigut per motius musculars. Últimament està jugant amb protecció al genoll esquerre per prevenir les molèsties al tendó rotulià que va tenir l’estiu passat.

S'espera que Alemany demani aquest mateix tràmit mèdic amb Ilkay Gündogan, interior del Manchester City que acaba contracte el 30 de juny i amb el qual el Barça té converses perquè segueixi els passos d'Iñigo. L'alemany, amb el qual encara no hi ha un acord tancat, encaixa amb el perfil creatiu que Xavi Hernández sol·licita per no dependre tant del talent de Pedri al mig del camp. La necessitat d'un relleu per al canari a la medul·lar, juntament amb el fitxatge d'un central esquerrà com Iñigo, resta urgència a una de les demandes que els tècnics han transmès més intensament des que van arribar a la banqueta: un lateral dret. Ara per ara, l'àrea esportiva prioritza altres incorporacions perquè considera que la defensa està ben equipada. Iñigo cobreix la vacant de Piqué i suposa un coixí en cas de possibles sortides per obtenir fair play. A més, a Sant Joan Despí observen que el carril dret, tot i l'absència d'un especialista, està ben cobert entre Kounde, Araujo i Sergi Roberto.

Apassionat del mar i usuari actiu de l'euskera

La previsió econòmica que el Barça ha enviat a la Lliga abans del càlcul del límit salarial preveu el registre d'Iñigo Martínez, que segons va avançar el canal Jijantes acceptaria marxar cedit si el club no pogués inscriure la seva fitxa abans del tancament del mercat de fitxatges d'estiu. Amb tot, la seva intenció és començar la temporada vestit de blaugrana. Si no s'esguerra res, amb 32 anys acabats de fer, continuarà la seva carrera al Barça, on va estar a punt de recalar el 2017 a petició d'Ernesto Valverde, que avui dirigeix els seus últims compromisos a l'Athletic Club. A partir de l'1 de juliol, canviarà el Txingurri per Xavi i el mar Cantàbric pel Mediterrani, cosa que per al central basc té força importància, ja que és un gran amant de la navegació. Natural de la localitat costanera d'Ondarroa, va triar formar-se a la Reial Societat en comptes de l'Athletic perquè hi havia més entrenadors que parlaven en euskera, que és la seva llengua materna i la que utilitza en el seu entorn més íntim, començant per les seves dues filles. S'atrevirà amb el català?

stats