Leo Messi jugarà a l'Inter de Miami: "Volia tornar al Barça, però no que haguessin de vendre jugadors per mi"

Com que el club blaugrana no li pot garantir la inscripció a curt termini, opta per continuar la seva carrera als Estats Units

4 min
Leo Messi està trist

BarcelonaEl primer gran serial del mercat de fitxatges ja s'ha acabat. Abans que la finestra FIFA s'obri oficialment l'1 de juliol, ja se sap que Leo Messi no tornarà al Barça. L'astre argentí, que el dia de Sant Joan farà 36 anys, ha decidit no esperar que el club blaugrana estigui en disposició de fer-li espai salarial. Ni ell ni el seu pare i representant han volgut exposar-se a una situació similar a la de l'estiu del 2021, quan van haver de negociar una sortida a correcuita al PSG després que Joan Laporta els expliqués que el nou contracte que havien pactat no es podia registrar a la Lliga. Dos anys després d'aquell traumàtic episodi, i sense opcions de continuar a París, on l'experiència ha acabat de mala manera, Messi canviarà de continent per primera vegada a la seva carrera professional. Així ho ha fet oficial el mateix jugador.

En declaracions en una entrevista conjunta a Mundo Deportivo i Sport, Messi ha admès que li feia "molta il·lusió" tornar al Barça però que no volia "retornar a la mateixa situació" que el 2021. "Tot i que vaig sentir a dir que la Lliga ho havia acceptat tot, i que tot estava a punt perquè tornés, encara faltaven moltes coses per fer. Em van explicar que s'havien de vendre jugadors i abaixar sous, i jo no volia passar per això ni fer-me càrrec de tot plegat. Ja se'm va acusar de moltes coses incertes a Barcelona i no volia passar per tot això [...]. Tenia por que es tornés a repetir el que va passar el 2021, quan també se'm va dir que la Lliga ho acceptava tot", afegeix el futbolista sobre la seva decisió de no esperar el Barça.

Messi deixa clar en l'entrevista concedida que el seu enllaç amb el Barça és Xavi Hernández, que s'havia mostrat encantat de dirigir-lo des de la banqueta. "En realitat, amb el president Laporta he parlat molt poquet. Una o dues vegades com a molt. Amb Xavi sí que tinc molta comunicació, més encara des que va retornar al club. Vam parlar de la possibilitat que jo tornés i estàvem molt il·lusionats perquè quan sortia alguna cosa comentàvem si realment volia que jo tornés, si era bo per a l'equip i per a ell... Ens manteníem en comunicació", explica l'argentí. Des del club blaugrana han emès un comunicat en què desitgen "molta sort a Lionel Messi en la seva nova etapa professional" i expliquen que aquest dilluns el pare del jugador, Jorge Messi, ja va comunicar al club la decisió d'anar-se'n a Miami. Tot i així, Laporta i Jorge Messi s'han emplaçat a treballar conjuntament per promoure un gran homenatge a l'astre argentí.

Iniciar una aventura al soccer respon a un projecte que el set vegades Pilota d'Or i la seva família feia temps que tenien al cap. Messi hi té casa en propietat i sempre ha valorat aquesta opció no només des d'un punt de vista futbolístic, sinó també personal. L'Inter de Miami, que actualment és el cuer de la conferència est de la Major League Soccer, li ofereix un contracte ben valorat i també la certesa de percebre un percentatge dels ingressos que la seva arribada suposarà a la competició. Segons va avançar The Athletic, els acords econòmics amb Apple TV, que té els drets de retransmissió de la MLS, i Adidas, la marca que vesteix totes les franquícies, impactaran positivament en els honoraris de l'atacant argentí, que ha acabat descartant una proposta milionària per anar a jugar a l'Al-Hilal de l'Aràbia Saudita, país amb el qual té un conveni per promoure'n el turisme. Aquests detalls, segons diu el mateix Messi, encara s'han de tancar.

No hi havia més opció que esperar

La decisió de Messi arriba després que hagi intentat forçar el seu retorn al Barça fins i tot cuinant una fórmula que impliqués els saudites o els nord-americans amb una cessió temporal que, al seu torn, hauria rebaixat la pressió per a les arques blaugranes. Però aquesta rocambolesca via també ha quedat descartada, de manera que l'única opció que quedava perquè el davanter tornés a Barcelona era que esperés que Laporta i Mateu Alemany acceleressin l'operació sortida en un context de fair play financer excedit. Sense palanques a la vista i amb l'activitat ordinària de l'entitat en pèrdues, l'empresa depenia només dels capritxos d'un mercat de fitxatges que tot just acaba de començar. A més, com que el Barça no pot operar sota la regla 1:1 per l'excés de massa salarial, necessita estalviar més del que després pot invertir en nous jugadors. Tot plegat conduïa el serial cap a una situació d'incomoditat i incertesa que tant Messi com el seu entorn han volgut evitar.

Un club que es va fundar el 2020

Malgrat el seu nom, l'Inter de Miami no juga a Miami sinó al DRV PNK Stadium de Fort Lauderdale, una ciutat a 40 minuts amb cotxe en direcció nord des de Miami. El club és un nounat. Es va fundar el 2020 de la mà de l'empresari Jorge Mas i de l'exfutbolista David Beckham, que n'és el president. Des d’aleshores, i abans de fitxar Messi, han invertit més de 300 milions d’euros per convertir-lo en un dels referents del futbol estatunidenc en un període d’entre 5 i 10 anys.

Als despatxos de l’Inter de Miami es parla anglès, castellà i català. Xavier Asensi, exdirector comercial del Barça, és el director general de negocis des de principis del 2021 i l'estiu del 2022 hi va arribar un altre exblaugrana, Víctor Oliver, com a vicepresident d’ingressos i operacions de les instal·lacions després de ser acomiadat per Joan Laporta del càrrec de responsable de negoci del Camp Nou i del Museu del Barça. El principal projecte en què treballa l’Inter de Miami és el Miami Freedom Park, el nou estadi que està construint al costat de l’aeroport de la ciutat i que pretén tenir acabat el 2025.

stats