Barça

El futur d'Ansu Fati s'embolica

El davanter està atrapat per les seqüeles de la lesió, la pressió del seu agent i els rumors d'una "venda dolorosa" al Barça

3 min
Ansu Fati, durant un entrenament amb el Barça

BarcelonaLa carrera d'Ansu Fati va experimentar un abans i un després la tardor del 2020. Una lesió desafortunada, una ruptura del menisc intern del genoll esquerre, va estroncar la projecció d'un jove futbolista que s'havia guanyat a pols les comparacions amb Leo Messi. Fins i tot l'anomenaven l'Hereu. Després d'un debat tens i llarg entre el futbolista i els metges, l'extrem passava per la sala d'operacions. Però el que havia de ser una intervenció ambulatòria, amb l'alta el mateix dia, es va convertir en un ingrés de quatre dies. Començava el calvari per a un jugador que aleshores tenia 18 anys i del qual, dos anys i mig després, encara s'arrosseguen seqüeles.

El futur del futbolista no és gens clar. Des de la lesió ha entrat en totes les travesses per abandonar el club al mercat de fitxatges. El seu nom es va posar damunt la taula el 2021 quan, precisament, s'havia acabat el contracte de Messi i el club necessitava diners per renovar-lo. També el 2022, l'estiu que ha passat a la història per ser el de "les palanques" econòmiques. I aquest 2023 el seu nom torna a ser a la llista. Als despatxos nobles saben que caldran diners per poder-se reforçar i que, a les portes d'un exili a Montjuïc, el club patirà una davallada d'ingressos extra. Fa temps que, des dels budells del Camp Nou, es parla obertament d'una "venda dolorosa", un eufemisme per dir que es taparan les vergonyes econòmiques fent calaix venent un jugador important.

Ansu ha entrat en totes les travesses, però fins ara mai s'ha materialitzat la venda. Tot i l'asfíxia econòmica del Barça, la cúpula esportiva i concretament el president Joan Laporta s'han oposat sistemàticament a desprendre-se'n i han optat per altres vies d'ingressos. "Una venda així, per més diners que et suposi, és molt impopular. Perquè és del planter, perquè descapitalitza el club i pel risc que destaqui i es converteixi en la gran estrella d'un club rival", admeten al Barça. Però el cas de l'extrem és especial, sobretot per la seva condició de suplent habitual i pels dubtes que hi ha, en l'entorn mèdic, sobre el rendiment del seu genoll a mitjà i a llarg termini.

Al vestidor mantenen el discurs de sempre: "Hi comptem". Però el missatge contrasta amb el seu rol a l'equip, on ha deixat de ser el protagonista destacat per ser un suplent de luxe. Després de dos anys de calvari per les lesions, aquesta temporada està net i ha pogut participar en els 31 partits oficials que ha jugat el Barça. Absolutament tots. Curiosament, només en 9 (29%) ha estat titular. Alguns d'ells, de perfil baix, com els de Champions contra el Viktoria Pilsen. O els de Copa contra l'Intercity i el Ceuta, on ha marcat dos dels sis gols d'aquesta temporada. En el còmput global ha disputat 1.129 minuts, el 40% dels 2.790 possibles.

L'entrada a escena de Jorge Mendes en el futur d'Ansu Fati

Les dades són reduïdes, tenint en compte la projecció del futbolista, i això ha fet posar en alerta el seu agent, Jorge Mendes, que té por d'una devaluació de l'extrem. Segons el portal especialitzat Transfermarkt, Ansu tenia un valor de 80 milions d'euros abans de la lesió. Va baixar a 50 i aquest curs ha retrocedit més, fins als 40 milions. Tot i això, i segons apunta La Vanguardia, clubs com l'Arsenal, el Tottenham i el Bayern Munic ja han mogut fitxa i s'hi han interessat. De moment, el Barça sosté que no hi ha cap proposta en ferm, però admet cert "nerviosisme" en l'entorn d'un jugador que, malgrat tot, va entrar a la convocatòria de Luis Enrique per disputar el Mundial de Qatar amb la selecció espanyola.

L'octubre del 2021, després de tancar-se el primer estiu de rumors, el Barça va fer un cop d'efecte i va renovar Ansu fins al 2027, amb un increment notable de la fitxa i establint una clàusula de rescissió de 1.000 milions d'euros. Just acabava de tornar a jugar després de la primera lesió important al genoll. A més, el club li va donar el dorsal 10, el que havia deixat orfe Messi. Però la renovació, molt celebrada en l'entorn, va tenir alguns detractors interns. Sobretot del sector mèdic. I és que alguns especialistes van advertir que la lesió de menisc, per les complicacions, tenia un risc molt elevat de deixar seqüeles, sobretot de caràcter muscular. Uns pronòstics pessimistes que es van complir la temporada passada, en què Ansu es va estar gairebé sis mesos sense jugar: dues lesions i un dèficit d'entrenament que el van portar a perdre's 35 partits.

De moment, el Barça sosté que l'objectiu és cobrir les mancances econòmiques explorant altres vies d'ingressos, com la possible venda de Barça TV, tal com explicava l'ARA. De portes enfora, en declaracions públiques, Ansu és intransferible. Ara bé, als despatxos no tothom comparteix la idea. Entre les urgències econòmiques i l'entrada a escena de Mendes, no es pot descartar cap escenari.

stats