Esports  /  Barça 08/11/2020

Ansu Fati s’opera per intentar salvar el menisc

La intervenció s'ha fet aquest dilluns i el club calcula que estarà "uns quatre mesos" de baixa

Martí Molina
3 min
Ansu Fati es va lesionar en el partit contra el Betis.

BarcelonaAnsu Fati ha passat aquest dilluns pel quiròfan. Finalment els metges han convençut el jove futbolista blaugrana que era la millor opció per tractar la ruptura al menisc intern del genoll esquerre, encara que això comportés estar més temps fora dels terrenys de joc. La intervenció, a càrrec del doctor Ramon Cugat, s'ha fet sota la supervisió dels serveis mèdics del Barça. Un cop acabada, el club ha informat del període aproximat de baixa, que "serà d'uns quatre mesos".

Al final s’ha imposat el sentit comú. La decisió estava en mans d’Ansu Fati, que havia d’escollir entre un tractament per tornar a jugar al més aviat possible o una intervenció per intentar salvar el menisc. Al final ha optat per la segona. El doctor Cugat el va visitar diumenge per valorar el grau de ruptura del menisc esquerre. Les primeres impressions, segons els especialistes, són que hi ha moltes opcions de poder suturar la ruptura i que el jugador es recuperi al 100%.

L’edat, factor clau

Que Ansu Fati tan sols tingui 18 anys ha sigut clau en la decisió d’intentar salvar el menisc. “Es pot treure el tros trencat i llavors la recuperació és més ràpida. Ara bé, compromets el futur del genoll. Per això, en el cas dels jugadors joves, es prioritza una sutura, encara que això suposi estar més temps sense jugar”, assenyala el doctor Jordi Ardèvol, que havia sigut cap dels serveis mèdics del Barça. La lesió del menisc és habitual en un jugador i els especialistes consideren que, amb les tècniques actuals, és possible reconstruir el menisc sense deixar cap seqüela. En canvi, si s’extreu, com era habitual anys enrere, el futbolista pot desenvolupar en el futur lesions de cartílag o artrosi. Avui dia aquest procés només es fa en jugadors més veterans que necessiten recuperar-se ràpidament per ser en una cita concreta, com podria ser un Mundial, una Eurocopa o una Copa Amèrica.

Ansu Fati es va lesionar al minut 33 del partit contra el Betis quan va rebre una entrada per darrere de Mendi. En l’acció, que va suposar penal, el genoll li va fer una rotació que va provocar la ruptura de menisc. Analitzant les imatges, els metges creuen que fins i tot va estar de sort. “El gest és típic del trencament del lligament encreuat. Li va anar d’un pèl”, apunta el doctor Pere Mir, especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia esportiva de la clínica Teknon. Després de revisar l’acció, creu que pot tenir una afectació al lligament però lleu. “Hi ha un signe de benignitat i és que, després de la lesió, Ansu està 14 minuts al camp i fa esprints i girs de molta intensitat”. Els metges, però, coincideixen en advertir que no es podia tenir un diagnòstic totalment fiable fins que s’hagués practicat l’artroscòpia i s’hagués confirmat que el grau d’afectació és lleu i, per tant, que es pot suturar el menisc.

Quatre mesos de recuperació

A Ansu Fati li espera un llarg camí de recuperació. Suturar un menisc és una intervenció delicada que comporta una rehabilitació lenta. “Has d’esperar que cicatritzi i que tingui prou consistència per aguantar el ritme d’un jugador de primera divisió. I, un cop recuperes el moviment del genoll, has de recuperar la musculatura. No et pots saltar terminis”, apunta el doctor Mir. Per això es calculen uns cinc mesos, o sis, depenent de la gravetat. Al Barça, però, hi ha optimisme i els serveis mèdics s'aventuraven a dir que el jugador podia reaparèixer un mes abans, deixant la rehabilitació en quatre mesos.

Aquesta és la segona lesió de gravetat d’Ansu Fati. L’altra la va patir el 2015, quan era cadet i es va fracturar la tíbia. Aleshores va estar-se gairebé un any sense jugar, tot i que va recuperar-se’n sense més seqüeles. La temporada passada l’extrem, que s’estrenava a Primera Divisió, va patir algunes molèsties al genoll que s’atribuïen a les típiques que pateixen els joves durant el procés d’adaptació a la competició d’elit. En qualsevol cas, aquesta lesió al menisc no té res a veure amb aquestes molèsties, ja que la ruptura es produeix per una acció fortuïta del joc i no per fatiga.

Koeman vol un recanvi

En condicions normals, la lesió d’Ansu obre la porta a incorporar algun reforç en aquest mercat d’hivern. Ara bé, el club topa amb dos condicionants: l’econòmic i que el Barça està en mans d’una junta gestora que, a priori, no pot fer fitxatges –els ha de supeditar a l’aprovació definitiva del proper president–. En qualsevol cas, Carles Tusquets ja va advertir que “per fitxar calia vendre”. Koeman insistirà per tenir un recanvi a la davantera.

stats