Barça

La calamitat d'Ansu Fati: no es descarta un altre pas per quiròfan

El davanter hispanoguineà recau de la lesió al bíceps femoral i condiciona la temporada del Barça

5 min
Ansu Fati mossegant-se la samarreta després de recaure a San Mamés.

BarcelonaAnsu Fati rebobina a principis de novembre. El davanter hispanoguineà ha recaigut de la lesió muscular que va patir a Balaídos contra el Celta de Vigo i haurà d'estar més mesos de baixa. Torna a tenir afectat el bíceps femoral de la cama esquerra després de notar-hi una punxada en el partit d'aquest dijous a San Mamés, corresponent als vuitens de final de la Copa. El jove atacant va abandonar la gespa al minut 96, quan en feia només 35 que havia entrat a jugar. El consol de Xavi Hernández no va evitar que vessés llàgrimes de ràbia. La primera exploració del doctor Ricard Pruna, als vestidors de l'estadi de l'Athletic Club, apuntava a una lesió greu de fibres. Una altra. Les proves realitzades aquest divendres confirmen el diagnòstic: el 10 blaugrana no tornarà a jugar com a mínim fins a la primavera. L'afectació és al tendó proximal i es decidirà el tractament a seguir els pròxims dies. No es descarta el quiròfan.

Els actuals problemes musculars d'Ansu són conseqüència dels 11 mesos de baixa que va necessitar per refer-se de la lesió de menisc que va patir a la tardor del 2020. Una entrada d'Aïssa Mandi, llavors central del Betis, li va ocasionar un trencament al genoll just quan liderava el rànquing de golejadors culers i superava Messi i Griezmann. Aquell contratemps va suposar el començament d'un calvari que va durar tot el curs i que el va privar d'anar a l'Eurocopa amb la selecció absoluta. El jove atacant va necessitar quatre intervencions quirúrgiques per veure la llum, l'última de les quals instat per Jorge Mendes. Tip dels errors de diagnòstic i de recuperació dels serveis mèdics del Barça, el poderós agent va dur Fati a operar-se amb un especialista portuguès i a posar-se a to amb fisioterapeutes amb consulta a Madrid. Poc després, el jugador heretaria el dorsal 10 de Messi i renovaria com a jugador franquícia del club.

Ansu va tornar a competir (i a golejar) a finals de setembre, encara a les ordres de Ronald Koeman, i va patir la primera lesió muscular un mes i escaig després, en l'empat a Vigo. Al clàssic de Supercopa va tornar a jugar (i a marcar), ja amb Xavi a la banqueta culer, però tot just començar ha recaigut. No ha perdut l'olfacte realitzador (cinc gols en nou aparicions), però físicament, i encara que mèdicament tingués l'alta per jugar tant a Riad com a Bilbao, encara està lluny de recuperar la regularitat. "Està molt descompensat. A diferència de Pedri, que ja està plenament recuperat del quàdriceps, amb Ansu s'ha de fer encara moltíssima feina de readaptació", apunten a l'ARA fonts del vestidor del Barça. L'hispanoguineà paga ara amb lesions musculars la recuperació deficient del trencament de menisc del 2020. Amb la prudència de Xavi i Pruna no n'hi ha hagut prou per controlar les lesions associades, que passen quan un futbolista carrega massa determinades parts del cos per por de recaure de problemes del passat.

"La responsabilitat és de tots"

La gran pregunta que es fa el barcelonisme és si la recaiguda d'Ansu Fati s'hauria pogut evitar. I, per al doctor Miquel Llobet, la resposta és que sí. "Xavi ja avisa el dia abans que Ansu no està bé del tot. Per això, fer-lo jugar a San Mamés, en un partit físic, en què plovia i hi havia risc d'anar a la pròrroga, va ser un error. Si havia de tornar després d'una lesió llarga, havia de ser amb el camp sec". El prestigiós traumatòleg, amb un llarg historial d'intervencions, també a jugadors del Barça, evita assenyalar directament culpables i diu que la "responsabilitat és de tots". Des de l'entrenador fins als serveis mèdics, passant pel mateix jugador, els aficionats i els mitjans. "Hi ha molta pressió per part de tothom, i més en una temporada com aquesta. Si tot això ho poses en una olla i comença a bullir...", diu.

El risc de jugar a San Mamés era clar, segons els experts, però aquest no és l'únic motiu per explicar la recaiguda d'un Ansu que estarà bastantes setmanes fora dels terrenys de joc. És una suma de factors que comencen, evidentment, amb la lesió que va patir al genoll fa més d'un any. "Ha estat molt de temps de baixa. La seva musculatura no està en condicions. Amb tant de temps s'atrofia tot, sobretot en aquests jugadors que esprinten i que fan uns contra uns", apunta Llobet, que qualifica de "normal" la lesió muscular. Un seu col·lega, el doctor Pere Mir, traumatòleg de l'esport de la Clínica Teknon, s'expressa en una línia similar: "El cas d'Ansu és complicat des de fa molt de temps. Ha patit quatre cirurgies al genoll esquerre, va estar quatre dies ingressat per una primera cirurgia quan normalment és ambulatòria... i a això s'hi sumen diferents lesions musculars importants".

Cap dels especialistes consultats per l'ARA s'atreveix a marcar un termini per tornar a jugar, independentment del que s'apunti als comunicats. La recaiguda d'Ansu suposa que la cicatriu que tenia al múscul (fibrosi) s'ha tornat a obrir. Això allarga el procés de recuperació. "El consell mèdic és que no torni a jugar fins que estigui tothom segur que està 100% recuperat. Encara que això, en un jugador de la seva edat i projecció, no és fàcil", apunta Llobet. "La càrrega muscular que porta és molt alta i haurà de buscar altres solucions (fibròlisi, kinesiotape, més càrrega fent exercicis excèntrics…), especialment en la fase final de recuperació. Les ruptures ho fan més complicat per la necessitat d’afegir tractaments per a la cicatriu muscular", analitza Mir, qui recepta per a Ansu "confiança en els físios, en el seu recuperador i treure pressió al jugador". "L'hereu [de Messi] només podrà jugar quan estigui recuperat. Això no té dates i requereix l'ajuda de tothom", afegeix.

La recuperació d'Ansu serà lenta, però aquesta lesió que es va fer al genoll esquerre el novembre del 2020 li deixarà seqüeles que marcaran la seva carrera esportiva a mitjà termini, perquè li van treure part del menisc intern. "Tindrà una vida esportiva més curta. Si això passa a un futbolista de 30 anys, els problemes no són tan greus. Però en un noi de 18 compromet molt la carrera i comporta conseqüències serioses en un esportista de primer nivell", explica Llobet. A curt termini, i un cop recuperat dels problemes musculars derivats de la lesió al genoll, Ansu podrà tornar a rendir al màxim nivell, però aquestes seqüeles podrien evidenciar-se quan rondi la trentena.

Tres lesions musculars severes

Al Barça comencen a assumir, doncs, que la millor versió d'Ansu trigarà a arribar i que cal treballar amb ell de cara sobretot a la temporada que ve, que a principis de desembre viurà un Mundial al Qatar. L'encarregat de la seva recuperació és Carlos Nogueira, físio gallec que Xavi va demanar en el seu desembarcament al Camp Nou. De les seves pautes dependrà en bona part que el 10 blaugrana, gran esperança de futur, pugui per fi expressar-se sense entrebancs als camps de futbol. Amb Fati, ja són tres els lesionats musculars de llarga durada que el Barça ha de tractar en aquest segon tram de campanya. Sergi Roberto, que es va operar fa unes setmanes a Finlàndia, no tornarà a jugar fins a l'abril, mentre que Eric Garcia, que es va lesionar a Linares el dia de Reis, en té per a un mes.

stats