Barça
Esports Barça 31/01/2024

Els dos grans forats que el Barça espera omplir

L'equip blaugrana, amb Iñaki Peña sota pals, firma el pitjor mes en els seus 124 anys d'història

Pau Pedraza i Sopena
4 min
Iñaki Peña durant el Barça-Porto de Lliga de Campions

BarcelonaEl Barça està en un pou del qual li serà difícil sortir. La final perduda i la humiliació del Reial Madrid a la Supercopa d'Espanya van fer trontollar Xavi Hernández a la banqueta blaugrana. Però no va ser fins al partit contra el Vila-real, després de capgirar dos gols en contra i deixar-se remuntar pel catorzè equip a la Lliga, que l'entrenador egarenc va anunciar que a final de temporada deixarà el club per "destensar l'ambient" en la lluita per intentar revalidar el títol de Lliga i arribar com més lluny millor a la Champions.

Les lesions també han tingut part de protagonisme en la desfeta d'un equip que la temporada passada va aixecar la Lliga i la Supercopa. Han estat moltes, les baixes acumulades en la infermeria blaugrana: des dels interminables comunicats mèdics de Pedri fins a la greu afectació del tendó de l'isquiotibial de la cuixa d'Alejandro Balde.

Però n'hi ha una que destaca més que les altres: la protrusió discal de Ter Stegen, de la qual va ser operat a Estrasburg. L'alemany s'ha perdut els últims 15 partits i les conseqüències per a la porteria del Barça han estat funestes. Mai l'equip blaugrana havia rebut tants gols com en la seqüència més recent d'aquesta temporada.

Decepció de Ronald Araujo i Iñaki Peña al final del partit contra el Vila-real.

La pitjor porteria del Barça des de 1930

El gener del 2024, tal com apuntava el periodista Oriol Jové a RAC1, ja és el pitjor mes dels 124 anys d'història del Barça. En només 31 dies, l'entitat catalana ha rebut 19 gols i ha superat els 18 del març de 1930. I com a conseqüència, s'ha establert un nou rècord en els 1.489 mesos que han passat des de la seva fundació.

Qui ha recollit més pilotes del fons de la xarxa ha estat Iñaki Peña. L'alacantí, que va acabar la cessió al Galatasaray després de fer una notable temporada al club turc, ha sigut el recanvi de Ter Stegen. El seu rendiment individual ha anat de més a menys en un marc de desfeta col·lectiva.

Amb Peña sota pals, l'equip de Xavi ha encaixat 2,06 gols per partit entre les quatre competicions. A la Lliga, els rivals han foradat 16 vegades la seva xarxa en vuit enfrontaments disputats. Només va deixar la porteria a zero contra l'Atlètic de Madrid (1-0), en un duel on va rebre tres xuts, un dels quals en una falta que va aturar amb gran mèrit. Tot plegat es materialitza en una estadística força dolenta: segons el portal especialitzat Statsbomb, el porter suplent del Barça ha evitat 3,4 gols menys dels esperats, cosa que el converteix en el pitjor d'aquest últim tram de curs.

D'altra banda, a Europa, Peña ha rebut quatre gols en els dos partits disputats (2 per partit), tot i que el dia del Porto es va lluir amb una actuació decisiva. A la Supercopa va tancar l'aixeta amb l'Osasuna (2-0), però va ser golejat pel Madrid (4-1), i a la Copa ha rebut set gols en tres partits: Barbastre, Unionistes i l'Athletic Club.

L'enyorança del premi Zamora

En definitiva, la baixa de Ter Stegen s'ha notat a porteria i Xavi ha perdut el campió del Zamora de la temporada passada, trofeu que l'alemany va guanyar per les 26 porteries a zero i els 18 gols encaixats en 37 partits disputats. Amb la lesió a les lumbars, el porter va deixar el Barça a la tretzena jornada amb 13 dianes rebudes. Entre totes les competicions només li han marcat 0,88 gols per partit.

A Lliga, han sigut sis els cops que ha fet porteria a zero i únicament ha perdut un cop: contra el Reial Madrid (1-2) a Montjuïc. Mentrestant, a la Champions firma més bones xifres que el seu company. Dels quatre duels jugats, tan sols ha hagut de recollir dues vegades la pilota del fons de la xarxa. A banda, també ha protegit la porteria contra l'Anvers i el Porto.

Però no tot és el factor porteria o l'enorme buit de lideratge que penja de la baixa de Gavi. Perquè amb Iñigo Martínez com a titular a l'eix de la defensa, el Barça ha encaixat només un gol per partit. La plaga de baixes també s'han acarnissat amb ell. La darrera va ser quan va recaure a Barbastre, el dia que va reaparèixer sobre la gespa. El biscaí s'ha lesionat dues vegades el bíceps femoral de cada cuixa i s'ha perdut els 11 dels últims 12 enfrontaments.

Iñigo Martínez protegint una pilota davant de Sancet.

Només se l'ha vist vuit cops en l'onze titular de Xavi, sis a la Lliga i dos a la Lliga de Campions. A la competició estatal, amb ell d'entrada, el Barça ha encaixat sis gols i ha pogut fer dues porteries a zero, i ha concedit només la derrota al clàssic. A Europa li ha passat el mateix: ha firmat dues victòries, però ha rebut dues dianes, repartides a Montjuïc entre el Xakhtar i el Porto.

La baixa d'Iñigo, que tornarà a jugar aquest cap de setmana contra l'Alabès, ha coincidit amb el pitjor moment defensiu de tot l'equip. Cap altre central –tampoc Araujo– ha rendit millor que ell. Ara el Barça el recuperarà i resarà perquè no torni a caure. El mateix amb Ter Stegen, que va deixar l'equip viu a tots els trofeus i ara se'l retrobarà amb els braços penjant.

stats