Barça

Les imatges de la discòrdia: així ha perjudicat el VAR el Barça a la Lliga

Diverses accions arbitrals li han costat punts als blaugranes aquesta temporada: l'última, un penal clar no xiulat a Raphinha

3 min
Xavi demana explicacions a Munuera Montero a Vallecas

Barcelona"Tu què creus? Tothom ho sap. Teniu càmeres", deia Raphinha als periodistes de camí a l'autocar després de l'empat a Vallecas (1-1). Les declaracions del brasiler feien referència a un clar penal del Pacha Espino al temps afegit en el duel contra el Rayo. El defensor va fer contacte amb la cama de Raphinha quan aquest volia rematar i va provocar, així, que l'atacant no pogués connectar el xut en condicions. Ni el col·legiat andalús José Luis Munuera Montero ni el VAR van veure res de punible en una acció molt protestada per Sergio Alegre, tècnic assistent de Xavi Hernández, que li va acabar costant l'expulsió.

"Després direu que busco excuses, però és un penal clar. M'ho diu tothom", va dir l'entrenador blaugrana a la sala de premsa. "No estem tenint sort en aquestes decisions arbitrals, en què els àrbitres han d'interpretar... Ens va passar a Getafe, ens va passar a Granada i ens ha passat contra el Rayo", va exposar el preparador de Terrassa després de tronar pel penal no xiulat a Raphinha. Xavi, malgrat tot, va dir que no volia excusar l'empat en les decisions arbitrals, sinó en les dificultats en el joc del seu equip.

El cabreig del tècnic a Vallecas, on el seu equip només va fer mèrits a la segona part per tornar amb alguna cosa més que l'empat, no era només per l'acció del brasiler, sinó perquè el duel contra els madrilenys va tenir diverses accions marcades per la polèmica. La primera, el primer gol del partit, obra d'Unai López. La gran diana del migcampista del Rayo va anar precedida de fins a dos possibles fores de joc posicionals.

Quan se serveix la falta prèvia al gol, Balde es va veure obligat a refusar la pilota que anava dirigida a Valentín, en clar fora de joc. Balde no deixa passar la pilota perquè el rival podria controlar i rematar a porteria. La jugada acaba, després d'un nou rebot, amb el gol d'Unai (amb Valentín protagonista de nou d'un altre possible fora de joc posicional). L'àrbitre lleidatà Xavier Estrada Fernández, retirat dels terrenys de joc l'any 2021 i que, fins que es va enemistar –i el va denunciar– fa uns mesos amb el Comitè Tècnic d'Àrbitres actuava com a col·legiat de VAR, escrivia al seu perfil de X (abans Twitter) que el gol hauria d'haver sigut anul·lat per "fora de joc per interferència". Jaime Latre, responsable del VAR a Vallecas, no ho va veure així.

Tal com va recordar Xavi a la sala de premsa, el Barça va empatar a Granada (2-2) i, per culpa d'un fora de joc posicional molt menys clar de Ferran Torres li van pispar una diana a João Félix. En aquella ocasió, el gol anul·lat va ser clamorós: bàsicament per la distància que separava l'extrem valencià del portuguès, que és qui acaba rematant la jugada al fons de la xarxa. Hauria suposat la remuntada del conjunt blaugrana. "Igual que ha anul·lat el gol, el podria haver donat vàlid. Ens ha tornat a sortir creu. No sé en què interfereix [Ferran], perquè la pilota va al segon pal. Per a mi, no intervé en la jugada". Aquell dia l'àrbitre era el madrileny Carlos del Cerro Grande. La decisió de no donar el gol va venir del VAR.

Però a banda de la polèmica pel gol del Rayo i pel penal no xiulat a Vallecas, el Barça també es va veure perjudicat en l'empat contra el conjunt madrileny per dues accions més dins de l'àrea ignorades per Munuera Montero i el VAR. Un possible penal d'Isi Palazón sobre Balde i una agafada escandalosa de Florian Lejeune a Robert Lewandowski que va acabar amb el central francès fent caure a terra l'ariet polonès.

En total, fins a quatre accions polèmiques van condicionar el partit del Barça contra el Rayo. El joc de l'equip segueix sent decebedor, però les errades arbitrals també estan pesant i afegeixen més llenya al foc en un conjunt blaugrana que està deixant escapar punts al llarg d'un campionat que ja va començar amb polèmica. En la primera jornada, el Barça va empatar (0-0) a Getafe i un clar penal a Araujo no xiulat per unes més que rigoroses mans prèvies de Gavi va obrir la caixa dels trons.

stats