BARÇA
Esports Barça 10/11/2020

El continuisme es queda sense Jordi Roche

L’empresari era una de les apostes per frenar un hipotètic retorn de Laporta al Barça

i
Martí Molina
5 min
L’expresident del Barça, Joan Laporta, i l’expresident de la FCF, Jordi Roche, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaJordi Roche no serà candidat a les eleccions del Barça. La decisió la va consensuar dilluns a la nit amb el nucli principal del seu equip. L’avançament electoral i la incertesa econòmica del club han sigut clau per a la decisió de l’empresari, que havia estat treballant durant més d’un any per aspirar a la llotja del Camp Nou. D’aquesta manera, el continuisme perd una de les seves apostes per frenar l’hipotètic retorn de Joan Laporta a la presidència del club blaugrana.

“No hi anem”, confirmava a l’ARA un membre rellevant del seu equip. En realitat, ja feia dies que s’especulava amb aquesta possibilitat, ben bé des que es va saber que prosperava la moció de censura. Amb el pas dels dies va anar guanyant força fins que, amb la dimissió en bloc de la junta de Josep Maria Bartomeu, la balança es decantava cap al no. Quan fa uns dies Roche deia al seu equip que renunciava a presentar-se, tant des de dins com des de diferents sectors -de l’entorn blaugrana però també econòmics i polítics del país- li havien demanat que recapacités. Però no hi havia marxa enrere. “És una decisió ben madurada i la més responsable que es podia prendre, en tots els sentits”, comenten des de l’equip de l’empresari. “No sabem com estarà el club, no en coneixem realment la situació econòmica ni com quedarà el tema dels avals, i també ens ha perjudicat molt l’avançament electoral”. A aquests arguments s’hi afegeixen també “raons personals”.

En realitat, Jordi Roche mai havia dit públicament que es presentava tot i que el seu nom havia sortit reiteradament als mitjans. No eren especulacions sense sentit. Fa uns anys Bartomeu ja s’havia acostat a Roche perquè entrés a formar part de la seva directiva però l’empresari sempre se n’havia volgut mantenir al marge.

El següent pas seria organitzar la seva pròpia candidatura, feina que havia fet els últims anys, fent reunions amb personalitats de l’entorn del futbol, del Barça, dels jugadors o dels estaments federatius. Tot estava gairebé a punt. Si no havia fet el pas abans, afegeixen des del seu entorn, era perquè esperava a tenir-ho tot lligat i a saber la data de les eleccions per dissenyar l’estratègia.

Mentre movia fils, fins i tot l’expresident Sandro Rosell s’hi havia posat en contacte i estava disposat a donar-li suport. Ara bé, aquesta etiqueta incomodava Roche, que “preferia mostrar-se com un candidat independent”, sense lligams -almenys de portes enfora- per no condicionar el soci blaugrana.

L’entrada en escena de Joan Laporta

Però tot canvia en el moment que hi ha noves eleccions i l’expresident Joan Laporta insinua que vol tornar-s’hi a presentar. A partir d’aquí comencen els càlculs sobre com es repartiran els aproximadament 40.000 vots d’aquests comicis. Hi ha un cert consens en dir que l’expresident té uns 15.000 vots fidels i que els 25.000 restants s’han de repartir entre la resta d’aspirants -tot i que candidats com Víctor Font, Agustí Benedito i Jordi Farré buscaran seduir part del votant laportista-. Si passa com el 2015, un únic candidat arrossega aquesta bossa restant de vots. Ara bé, si hi ha diferents propostes atractives per al soci el vot es pot dispersar. Aquí és on Roche podia jugar un paper clau.

Per ara, Laporta no s’ha presentat oficialment tot i que des del seu equip reconeixen que està “tot preparat” per quan faci l’anunci. Ja és segur que l’acompanyarà en aquesta cursa electoral els excandidats Agustí Benedito i Toni Freixa, i els empresaris Víctor Font i Jordi Farré. En els propers dies, dos exdirectius, Xavi Vilajoana i Emili Rousaud, també han de fer el pas. Aquest últim, fins i tot, havia intentat convèncer Roche per formar part d’una candidatura unitària però Roche s’hi va oposar. Els propers dies hi haurà més moviment en clau electoral.

Joan Laporta

Expresident del Barça (2003-2008)

Tothom dona per fet que Joan Laporta es presentarà i el seu equip de campanya reconeix que està “tot a punt” per quan l’expresident faci el pas. Pendent de la data dels comicis, és partidari d’una campanya curta, ja que no necessita donar-se a conèixer entre la massa social. Ha fet una revolució en l’equip directiu, respecte del 2015, i la seva entrada a escena condicionarà el posicionament dels altres aspirants.

Emili Rousaud

Exdirectiu (2015-2020)

Va entrar a la directiva de Bartomeu el 2015 i va plegar aquest estiu arran del cas Barçagate. Uns mesos abans havia estat designat com el candidat continuista de la junta de Bartomeu, ascendint a vicepresident, fins que va estripar les cartes. Ha estat treballant, per ara sense èxit, per organitzar una candidatura unitària. Ara està organitzant el seu propi projecte, que donarà a conèixer d’aquí unes setmanes.

Toni Freixa

Exdirectiu (2010-15) i excandidat (2015)

L’advocat va trencar amb la directiva de Bartomeu el 2015 i va organitzar la seva pròpia campanya. Ja fa anys que treballa amb el seu equip per tornar-se a presentar. Pot ser un dels grans beneficiats per la renúncia de Roche, ja que buscarà agafar bona part de la bossa de vots que hauria obtingut l’expresident de la Catalana. Freixa espera a conèixer la data final de les eleccions per fer el següent pas.

Xavi Vilajoana

Exdirectiu (2003-05 i 2010-20)

És l’únic precandidat que va ser a la directiva de Bartomeu fins al final, tot i que havia insinuat renunciar el 2017 per l’1-O i aquest estiu pel Barçagate. Vol defugir l’etiqueta de continuista i no té cap altre membre de la junta sortint a l’equip. També ha sigut temptat per Rousaud per entrar a la candidatura unitària. Però està decidit a concórrer en solitari i està previst que es presenti en els pròxims dies.

Víctor Font

Precandidat

L’empresari va renunciar a presentar-se el 2015 i ha estat treballant el seu projecte en solitari. Ha negat la possibilitat d’arribar a un pacte amb Joan Laporta i tampoc s’ha sentit atret per la proposta unitària de Rousaud. Per ara, la principal tasca continua sent donar-se a conèixer entre els socis i anirà presentant els noms propis de la seva candidatura. De cara a les eleccions, intentarà esgarrapar vots de Laporta.

Agustí Benedito

Excandidat (2010 i 2015)

Va ser al club durant els primers anys de Laporta i va presentar-se el 2010 i el 2015. Aquests són els seus últims comicis. L’entrada en escena de Laporta el deixa en una posició delicada, ja que haurà de condicionar el seu discurs per fer-se un lloc. Per això, Benedito, que compta amb l’avantatge de ser conegut per la massa social, no mourà peça fins que sàpiga la data de les eleccions i quins són finalment els rivals.

Jordi Farré

Exprecandidat (2015)

El 2015 no va aconseguir passar el tall de signatures però aquest cop està convençut de fer-ho, per l’impuls mediàtic que li va donar la moció de censura que acabaria forçant la dimissió de Bartomeu. Però el seu gran hàndicap és que molts socis encara no el coneixen o no saben quin és el seu projecte. També aspira a captar part del votant laportista que volen un projecte similar però en mans d’un candidat diferent.

stats