Barça

"Koeman es considera a si mateix massa sincer per ser entrenador"

Com es viu als Països Baixos la situació del tècnic del Barça?

Joan Carol
3 min
Ronald Koeman durant la sessió d’entrenament prèvia al matx contra el Bayern.

BarcelonaRonald Koeman va deixar la seva selecció per dirigir el Barça. I als Països Baixos això va omplir d'orgull els aficionats. Edwin Winkels, corresponsal a Espanya del portal AD.nl, és un gran coneixedor de l'entrenador perquè li ha fet una gran part de les entrevistes per al documental Força Koeman. Ell mateix ho explica: "Al nostre país tothom li va donar suport. Sabíem que el seu somni era entrenar el Barça". També coneix molt el tècnic blaugrana el periodista Joep Schreuder, reporter de NOS TV, especialista de l'Eredivisie i que fa més de vint anys que segueix l'actualitat del Barça. Ara veu negre el present de l'entitat: "Heu d'entendre que el Barça està en un mal moment. Ara mateix no és res".

Abans de dirigir la selecció, Koeman va tenir una llarga carrera als Països Baixos. A l'Eredivisie es destaca la revolució que va fer al Feyenoord, a banda de guanyar diverses lligues, com recorda Schreuder. L'equip de Rotterdam, desè la temporada 2010-2011, va escalar fins a la segona posició el curs següent amb l'actual tècnic blaugrana. "És bo reflotant equips, un especialista, i es veia capacitat per fer-ho al Barça", explica Winkels. "Però volia gaudir de la gent al Camp Nou i en canvi es va trobar amb una imatge trista, desbordat pels problemes. Fins i tot a Koeman, que és un home fred, el supera tot el que està passant al Barça en aquests moments", continua Winkels. A la roda de premsa prèvia al partit de dilluns amb el Granada, el mateix Koeman va recordar la seva aposta pel Barça: "Malgrat saber-ho tot, vaig voler venir al club". En aquesta línia, Schreuder explica el sentiment actual de l'entrenador: "És un guerrer ferit. Té molt d'orgull, és un competidor i, sobretot, un guanyador. No entra al seu ADN ser víctima. Ell lluita pel seu club, per l'orgull del club que s'estima".

Des del començament, Koeman es veia amb forces per reflotar l'equip del seu cor, però tot han estat problemes. "Durant mesos va ser l'únic portaveu del club", recorda Winkels, que rebla: "Això li va complicar la gestió d'un equip amb l'obligació de ser el millor del món". A més, Winkels lamenta la relació del tècnic amb el president. "Que Laporta insinués públicament que li buscava un substitut el va enfonsar. Va ser letal per a la seva autoritat". Schreuder, pròxim a Koeman, carrega contra el dirigent blaugrana: "Jo parlava amb Laporta en la seva anterior etapa i era un altre home. S'ha tornat un oportunista. Abans tenia uns consellers molt bons al costat. Ara ja no. Vaig ser al maig amb Koeman quan Laporta li va dir que volia un altre entrenador, però Koeman no volia deixar el Barça perquè realment s'estima el club".

"Era conscient de l'amenaça de l'arribada de Xavi"

"Sabia que podia ser la seva última oportunitat d'entrenar el Barça. Des del primer dia era conscient de l'amenaça de l'arribada de Xavi i tenia clar que era ara o mai. Però és difícil reconduir l'equip si tothom sap que el president no vol la teva continuïtat. L'única cosa que el pot salvar són els resultats", reconeix Winkels. En la mateixa línia, l'exblaugrana Ronald de Boer, en declaracions a la SER, confia en la capacitat de Koeman i considera que encara pot triomfar al Camp Nou, tal com va fer quan era jugador: "Té el cor del Barça. Si hi continua, li anirà bé".

Els mals resultats en l'arrencada de la temporada han complicat la vida del tècnic fins al punt que a cada roda de premsa se'l nota més incòmode. "Això del tiqui-taqui és un error d'expressió", el disculpa Winkels, que admet: "Nosaltres [als Països Baixos] moltes vegades ho diem així". De fet, si Koeman volgués fer una crítica, la llançaria de manera molt més directa. "Ell mai s'amaga, sempre diu què pensa. A mi m'ha confessat que considera que és massa sincer per a aquesta professió", comenta el periodista.

stats