L’àrbitre que va expulsar Messi dirigirà el clàssic

Gil Manzano, designat a última hora després de la lesió de Mateu Lahoz

2 min
Gil Manzano, en el moment d'expulsar Leo Messi a la final de la Supercopa d'Espanya

BarcelonaLes designacions arbitrals sempre són polèmiques, i més si el partit és un Reial Madrid-Barça. Però ben poques vegades s’ha viscut un desgavell organitzatiu com aquest a l’hora de decidir qui xiulava el clàssic. Havia de ser Mateu Lahoz però pateix una lesió muscular, així que a última hora s’ha decidit que fos Gil Manzano, l’àrbitre que va expulsar Leo Messi a la final de la Supercopa d’Espanya.

Més enllà del canvi, per motius físics, els problemes comencen a principis de setmana quan el Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) fa la relació d’àrbitres per als partits de la jornada. Aquest estament, que està regit per la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), havia pensat en dos col·legiats per al clàssic d’aquest dissabte: el basc De Burgos Bengoetxea i l’andalús Munuera Montero. Però finalment es va decantar pel valencià Mateu Lahoz. Una decisió polèmica i que, segons informava Radio Marca, es va produir “per pressions externes” tant al CTA com a la RFEF.

Però la cosa no es va acabar aquí. Mateu Lahoz, àrbitre internacional, dirigia dimecres l’anada de quarts de final de la Champions entre el Bayern i el PSG. I, segons va explicar la RFEF a través d’un comunicat breu, el col·legiat es va fer una lesió muscular, així que a correcuita se li havia de buscar un substitut i el nom escollit va ser el de Gil Manzano. Des de la Federació argumenten que era l’àrbitre més experimentat d’entre els que estaven disponibles aquest cap de setmana –no havia estat designat per xiular cap partit–. El que no canvia és l’àrbitre del VAR, que serà Soto Grado, del Comitè de la Rioja.

Serà la segona vegada que aquest àrbitre xiula un clàssic. L’altre precedent va ser el de la temporada 2014/15, al Bernabéu, amb victòria blanca per 3-1. Aquesta temporada, Gil Manzano ha arbitrat dos partits al Barça, un empat a la Lliga contra el Sevilla al Camp Nou (1-1) i la final de la Supercopa contra l’Athletic Club, en què el conjunt basc va guanyar a la pròrroga (2-3) i on l’àrbitre va expulsar Messi a instàncies del VAR per una agressió a Villalibre. Era la primera vegada que Messi era expulsat amb el Barça.

Vot de confiança de Koeman

Tot i que la designació va generar controvèrsia a les xarxes, sobretot a l’entorn del Barça, Ronald Koeman va voler treure ferro a la decisió i va trencar una llança a favor de Gil Manzano. “A vegades en parlem massa. Crec que tots els àrbitres són honestos. A més, tenen l’ajuda del VAR. El que havia de xiular [Mateu] és un bon àrbitre, i el que ho farà també ho és. No n’hem d’estar pendents sinó centrar-nos en nosaltres”.

stats