BARÇA
Esports Barça 01/07/2015

Laporta: "Només treballant bé el planter podrem establir les bases de la propera dècada prodigiosa"

El precandidat a la presidència del Barça ha presentat el seu projecte del futbol formatiu, que encapçalaria José Ramón Alexanko

Martí Molina
3 min
Éric Abidal, Joan Laporta i José Ramón Alexanko / M.M.

BarcelonaJoan Laporta ha presentat aquest dimecres el seu projecte per al futbol base, que encapçalaria José Ramón Alexanko en el cas que guanyi les eleccions. Per a l'expresident i ara precandidat, aquest és un pilar "fonamental" del seu projecte perquè "fa el club sostenible econòmicament".

"Només treballant bé el planter podrem establir les bases de la propera dècada prodigiosa", ha dit l'advocat barceloní, que ha destacat que "el cost d'adquisició dels jugadors en edat de formació és pràcticament zero" i que permet que, a banda de formar-los "s'identifiquin amb el club".

Per a Laporta, el planter ha de servir de base de formació però no ha de ser l'única eina perquè el primer equip funcioni, ja que reconeix que caldrà sempre fitxar alguns bons jugadors, veterans i experimentats, per ajudar els joves a triomfar. "Un jugador com Deco va ser necessari perquè Xavi i Inieseta agafessin experiència", ha dit a tall d'exemple.

"El futbol base ha de tenir molt de contacte amb el primer equip, ajuda a formar els nois", ha dit Alexanko, que considera imprescindible que els entrenadors "treballin molt amb la direcció tècnica per assolir els objectius". En aquest punt, assegura que "el més important no és el sistema de joc sinó l'estil de joc", i posa èmfasi en la formació personal pensant sempre en el col·lectiu, en l'equip.

En l'organigrama esportiu, Alexanko estaria just per sota d'Éric Abidal, secretari tècnic de Laporta en el cas de guanyar les eleccions. El seu repte, a banda de la part esportiva, consisteix a "formar bones persones, que adquireixin hàbits saludables, que siguin feliços amb l'estil de vida i responsables amb els estudis".

Alexanko ha comparat La Masia amb un iceberg. "Només en veiem la punta, però al darrere hi ha molta més feina i estructura", destaca l'excapità blaugrana, que ha posat de relleu la feina dels entrenadors i responsables de cada secció. "O igual que un castell. Si la base no està ben establerta, si cadascú no fa la seva feina ben feta, l'objectiu, el castell, no es compleix".

"Quan ets jove tens el somni de jugar, però hi ha moltes més coses. És un treball difícil però imprescindible. Els jugadors poden tenir talent, però això no és suficient. S'han d'ajudar els nens a créixer", ha opinat Abidal, que es marca el repte que "en el futur tornin a sortir altres estrelles com el Xavi [Hernández] o l'Andrés [Iniesta]".

Laporta ha explicat que vol recuperar el projecte de les Masies arreu del món, com la que es va obrir a l'Argentina. "Amb la normativa de la FIFA és probable que ara n'haguem d'obrir més", aclareix l'expresident, que no preveu canvis immediats a l'actual estructura de La Masia de Sant Joan Despí. "No farem el que van fer els altres, que és canviar-ho tot pel sol fet que ho vam fer nosaltres. Primer valorarem la qualitat i després decidirem", ha dit Laporta. "No es pot trencar una cadena pel sol fet que hi hagi eleccions", ha afegit Alexanko.

Pel que fa a més aspectes de l'actualitat blaugrana, Laporta s'ha fet ressò de l'expedient que ha obert la UEFA al Barça per les estelades que van mostrar els aficionats a la final de Berlín. "Hem de parlar amb la UEFA per explicar la sensibilitat del Barça sobre aquest tema. Aquesta bandera no suposa cap agressió". L'expresident ha considerat "desafortunat" el comentari de Miguel Cardenal –secretari general de l'Esport–, en què va dir que era un "toc d'atenció a Catalunya". "L'esport és política, i el primer que utilitza la política és el secretari general per l'Esport o gent com el president del govern espanyol. Quan un equip guanya, el president és el primer que vol que els clubs vagin a veure'l", ha dit Laporta.

stats