Barça
Esports Barça 01/05/2023

Llums i ombres de debuts tan prematurs com el de Lamine Yamal

El joveníssim davanter del Barça es va estrenar amb el primer equip amb només 15 anys

4 min
Lamine Yamal del FC Barcelona mira durant el partit de LaLiga Santander entre el FC Barcelona i el Real Betis a Spotify Camp Nou

Barcelona"Amb 15 anys estava jugant a l'equip del meu barri". No ho diu un qualsevol, sinó Raphinha Dias, que sap el que és suar per guanyar-se la vida amb el futbol. Sense padrins al seu país, va haver d'emigrar primer a Portugal i després a França abans d'anar a la Premier League, on va aconseguir cridar l'atenció de grans clubs com el Barça, que l'estiu passat va pagar més de 60 milions per fitxar-lo als 25 anys, 10 més dels que té Lamine Yamal, el debutant més jove de la història en el primer equip blaugrana.

Aquest adolescent de 15 anys criat entre Mataró i Granollers, de mare guineana i pare marroquí, va ser el clar protagonista dels últims minuts del partit de dissabte amb el Betis al Camp Nou. Xavi li va regalar una estoneta en el lloc de Gavi, un altre talent precoç de La Masia. En el moment de produir-se el canvi, la picada de mans entre els dos barbamecs va sumar 33 anys —15 de l'un i 18 de l'altre—. Minuts abans, el bètic Joaquín, de 41, abandonava la gespa per lesió. Les coses del futbol.

Amb cara i cos de púber, Lamine Yamal va rebre la retronant ovació d'un estadi ple de culers de pas abans de demostrar per què Xavi Hernández fa dies que el dirigeix en els entrenaments del primer equip i per què el totpoderós Jorge Mendes ha pagat per avançat per tutelar la seva carrera. En 10 minuts mal comptats, va estar a punt de fer gol i es va atrevir amb una assistència de geni per a Dembélé, un altre dels al·licients del tram final del còmode duel amb el Betis.

"Li he dit que gaudís del moment històric, que provés coses. És un jugador especial, diferencial. Pot ser molt important i confiem en ell", va afirmar el tècnic, part implicada en la gestió d'un futbolista tan talentós com conflictiu. I és que amb el debut professional al sarró, a Sant Joan Despí tothom té molt clar que ara és quan el procés maduratiu entra en la fase clau. Tot plegat amb l'ínclit Mendes negociant amb Laporta i Alemany un nou contracte milionari que espanti l'interès d'altres clubs importants. Lamine Yamal és el debutant més jove que ha tingut el Barça, però la història diu que aquest fet no sempre és garantia d'èxit sostingut en el temps. Analitzem els quatre jugadors que completen el top cinc blaugrana.

Vicenç Martínez: 16 anys, 9 mesos i 5 dies

Aquest primer cas de precocitat no va anar bé. El protagonitza aquest ariet barceloní, fill de peixaters. Format entre el Collblanc i el Racing de Sants, va arribar al Barça de la postguerra. Va debutar en un clàssic a Chamartín contra el Madrid a tres mesos de complir els 17 anys. Tot i la seva irrupció, el club el va cedir al Sabadell, on va jugar dos cursos i va assolir un ascens a Primera. Amb 20 anys, el Barça el va recuperar, però va lamentar que es lesionés al genoll. Un cop refet, Martínez va marxar al Nàstic, primera parada d'un periple que el va portar al Linense, l'Igualada, el Sant Andreu i el Santboià, on va acabar la seva carrera amb només 28 anys. Després es guanyaria la vida com a xòfer.

Ansu Fati: 16 anys, 9 mesos i 25 dies

El segon futbolista d'aquest rànquing porta avui el dorsal 10 que va deixar lliure Leo Messi el 2021. Ansu Fati va aterrar al primer equip de la mà d'Ernesto Valverde, que el va fer debutar contra el Betis a principis de l'exercici 2019-2020. Sis dies més tard, l'hispanoguineà, que es va saltar el pas pel filial, es va convertir en el golejador més jove de la història del Barça a la Lliga al camp de l'Osasuna. Quasi quatre anys després d'aquell dolç moment, Ansu no és titular al Barça i pateix una davallada de rendiment per culpa de les lesions de genoll i els problemes musculars que hi van associats. El representa Mendes, que ja li busca solucions per canviar d'aires aquest mateix estiu.

Ansu Fati abraçant Lamine Yamal.

Bojan Krkic: 17 anys

Recentment, s'ha comparat la situació d'Ansu amb la que va patir un altre jove prodigi blaugrana. Bojan va debutar el curs 2007-2008 amb Frank Rijkaard. En un context de descomposició col·lectiva, el davanter de Linyola, màxim golejador de La Masia, va ser un motor d'il·lusió per a la culerada, que el va convertir en un ídol per la via ràpida. Però, entre el pas del temps, la competència, la mort del factor novetat i els problemes de salut mental, Bojan va acabar diluint-se fins al punt de marxar al Roma el 2011. Aquell va ser l'inici d'un declivi que ha acabat amb una retirada als 33 anys.

Pablo Gavi: 17 anys i 24 dies

Millor és l'actual experiència de l'irreductible Gavi en el primer equip després que Ronald Koeman el fes debutar amb una màscara facial en un partit contra el Getafe a principis de l'exercici 2021-2022. Amb Xavi a la banqueta del Barça, l'andalús ha consolidat un estatus d'indiscutible entre el mig del camp i el fals extrem esquerre. L'única cosa que pot truncar el seu creixement és la seva particular circumstància contractual, ja que encara juga la Lliga amb fitxa juvenil tot i que ja cobra com un sènior. Si el club no regularitza la seva situació, podria arribar a perdre'l sense rebre cap traspàs a canvi.

stats