Esports Barça 16/03/2023

Jorge Mendes tutela el futur del Barça

El superagent portuguès ja no necessita agafar avió privat ni reservar taula al Via Veneto per ser influent en la direcció esportiva

4 min
Jorge Mendes, amb Ansu Fati i el seu pare Bori.

BarcelonaEn un dels qüestionaris ràpids que va haver de respondre abans de ser president del Barça, a Joan Laporta el van fer triar entre dos dels agents que, a principis del 2021, més diners movien en el món del futbol. Dos empresaris vinculats a la pilota amb els quals havia fet tractes en el seu primer mandat a la llotja del Camp Nou, des de Márquez i Quaresma fins a Ibrahimovic, passant per Deco. "¿Mino Raiola o Jorge Mendes?", li van preguntar al llavors candidat, que va sortir de l'atzucac amb l'estil juganer que sovint aplica en les seves aparicions. "Mino Mendes", va respondre Laporta, conscient que no podia escollir entre dos representants que desitjaven el seu retorn a la llotja del Camp Nou per enfortir la seva relació amb el Barça.

Unes setmanes després de la presa de possessió, el president va trigar ben poc a reunir-se amb Raiola per parlar del que volia que fos el Ronaldinho del seu segon mandat. Erling Haaland, avui caçagols del Manchester City, estava cridat a marcar una època al Barça, però les altes pretensions del seu entorn, en contrast amb les estretors econòmiques blaugranes, feien impossible l'operació. No obstant això, per quedar bé amb l'agent llombard de cara a futures negociacions, es va filtrar poc després des de Barcelona un fals interès per contractar Donnarumma, un altre cadell de Raiola que estava tractant en aquell moment el seu fitxatge pel PSG. La maniobra va obligar el club parisenc a elevar l'aposta per l'exporter del Milan, però no va donar fruits envers Haaland, que va oficialitzar que fitxava pel City el 10 de maig del 2022, 10 dies després que Raiola morís a causa d'una malaltia pulmonar. Amb tot, la principal hereva de l'imperi de l'expizzer, Rafaela Pimenta, manté el seu afecte cap a Laporta. "Li diré que sí si em demana alguna cosa", va dir fa un mes i mig sobre el mandatari culer en una entrevista al diari As.

Amb Haaland inabastable i revaloritzant-se a la Premier, Mendes és, amb el permís del veterà Pini Zahavi –agent de Lewandowski–, el representant amb més influència en el futur del Barça. Tant, que ja no li cal agafar el seu avió privat ni reservar taula al reservat del Via Veneto per intervenir en diverses operacions de mercat d'interès blaugrana, siguin d'entrada o de sortida. L'última trobada es va celebrar a Porto, on Laporta va cloure la jornada anant al partit de la Lliga de Campions entre l'equip local i l'Inter de Milà, conjunt en el qual hi ha objectius interessants, com ara Brozovic o la possibilitat d'enviar-hi Jordi Alba o Kessie. Mateu Alemany també va formar part de les converses: la seva sintonia amb el superagent portuguès és excel·lent. De fet, en la seva etapa al València de Peter Lim (2017-2019), l'executiu mallorquí es va fer un tip de negociar amb ell. André Gomes –que canviaria Mestalla pel Camp Nou el 2016 i, actualment, juga cedit per l'Everton al Lille–, Otamendi, Guedes, Rodrigo o Correia van ser alguns dels actius que van gestionar plegats. Només l'últim continua a Mestalla.

Lamine Yamal i Alejandro Balde, les dues últimes perles caçades per Jorge Mendes

Alemany va dimitir al València per discrepàncies en la confecció de la plantilla i un any i mig després va entrar a treballar al Barça de Laporta, que comparteix amb el València les dificultats econòmiques i l'enorme ascendent de Mendes en el futur futbolístic del club. L'última adquisició del portuguès farà 16 anys aquest estiu i, per tant, podrà firmar el seu primer contracte professional com a blaugrana. Lamine Yamal, gran perla de futur de La Masia, deixa de treballar amb Iván de la Peña –agent de Gavi i Eric Garcia– i passa a formar part de l'imperi Gestifute. El jove davanter mataroní, recentment exclòs de la llista de la selecció espanyola sub-17 per un "acte greu d'indisciplina", se suma a una òrbita on ja hi ha Alejandro Balde, lateral esquerre titular de l'equip de Xavi que també està pendent de firmar un nou clausulat, en el seu cas com a futbolista de ple dret del primer equip. Totes dues operacions es presenten vitals a curt i mitjà termini.

Lamal i Balde representen dues carpetes que Mendes tutelarà amb la intenció que continuïn vinculades al Barça. En canvi, hi ha més dubtes amb Ansu Fati i Nico González, dos jugadors que també estan en mans del portuguès. El davanter no ha recuperat la seva millor versió, no és titular per a Xavi i el club, necessitat de fer calaix amb vendes per obtenir fair play financer, ja li ha encarregat al superagent que trobi una oferta beneficiosa per a tothom. I el migcampista, cedit al València, tampoc té la màxima confiança de l'entrenador vallesà, un privilegi que sí que ostenta Abde, un futbolista per al qual Mendes, en tasques d'intermediari, ja ha recollit propostes d'equips que volen quedar-se'l en propietat quan acabi la seva cessió a l'Osasuna.

Ansu, Nico i Abde, en cas de sortir traspassats, deixarien un guany net per al Barça i una comissió corresponent per a Gestifute, que també va facturar l'estiu passat pel fitxatge de Kounde i aspira a fer el mateix d'aquí uns mesos amb Marco Asensio, que acaba contracte amb el Madrid, i Rúben Neves, que es mor de ganes de sortir del Wolves.

Jorge Mendes té, en molts sentits, les claus del futur esportiu del Barça. Mentrestant, Joan Laporta defensa una institució blaugrana lliure dels controls externs, però posa facilitats quan qui truca a la porta és el representant més poderós del futbol mundial.

stats