Alejandro Balde: dels porxos de Sant Martí al Mundial de Qatar

El lateral del Barça, que bat el rècord d'internacionals, anirà a la Copa del Món per substituir José Luis Gayà, lesionat

4 min
Alejandro Balde i Daniel Carvajal durant una jugada del Real Madrid - Barça

BarcelonaEl joveníssim Alejandro Balde (19 anys) ha sigut cridat a files per Luis Enrique Martínez per cobrir la baixa de José Luis Gayà en la convocatòria de la selecció espanyola per al Mundial de Qatar. El capità del València s’havia de recuperar en menys d’una setmana, però el tècnic asturià ha explicat que prefereix no “arriscar” amb ell, “tot i que la lesió és lleu”. Amb Balde entre els 26 seleccionats del combinat estatal, són un total de vuit jugadors del Barça i sis catalans els que van a la cita que comença aquest diumenge a Qatar. Debutarà com a internacional absolut i ha abandonat la concentració de la selecció sub-21 a Sevilla. Ha tornat a Barcelona i aquest dissabte arribarà a Doha. Amb aquesta darrera convocatòria, el Barça bat un rècord amb disset mundialistes entre les seves files i supera els 15 internacionals que va presentar al Mundial de Brasil del 2014.

Balde passa per davant, doncs, del també blaugrana Marcos Alonso, del bètic Álex Moreno i de l'ex jugador del Barça, Marc Cucurella. Tots tres eren futbolistes que també entraven les travesses per als tècnics de la selecció. Igual que al conjunt català, competirà per al lateral esquerre amb Jordi Alba, que parteix com a teòric titular de cara a l'estrena de dimecres contra Costa Rica (17 h, La 1).

La seva progressió els últims mesos ha sigut meteòrica. Després de no comptar gairebé gens per a Xavi Hernández durant els primers mesos amb l'egarenc a la banqueta blaugrana, enguany no només s'ha fet imprescindible a la seva posició preferida (12 titularitats a la Lliga i tres assistències), sinó que s'ha convertit en una alternativa molt valuosa, gràcies a la seva enorme velocitat, per cobrir l'allau de baixes al lateral dret. "És un jugador molt jove, però ja ha acreditat una experiència prou interessant a Primera Divisió. Inexperiència? Els joves tenen molta il·lusió i atreviment. Beneïda inexperiència", ha valorat Luis Enrique al seu canal en la plataforma Twitch, que tot just acaba d'estrenar.

Aquesta convocatòria internacional fa encara més necessària la seva renovació. Ara mateix té fitxa del filial i unes condicions econòmiques pròpies d'un futbolista que l'any passat estava en edat juvenil. Representat per Jorge Mendes des de fa uns mesos, la idea que té el Barça és ampliar-li el contracte i millorar-li els emoluments fins al 2027.

Des del mateix cos tècnic del Barça admeten la sorpresa per la seva progressió i adaptació. Se li endevinaven aptituds suficients per poder arribar a l'elit, però, com el seu futbol, està cremant etapes molt ràpidament. "Sabíem quin potencial tenia, però ens ha sorprès la tranquil·litat amb què juga i com gestiona la pressió", diuen a l'ARA des de Sant Joan Despí. Dotat amb la cama esquerra, físicament potent i cada cop més responsable en defensa, les seves virtuts han calat en el gran públic. Al darrere s'hi amaga un futbolista d'arrels humils i que, de moment, continua tocant de peus a terra. De fet, en conversa amb aquest diari, Jordi Roura recordava amb simpatia que Balde era, fins i tot, "massa tranquil". L'exresponsable del futbol formatiu blaugrana explica que, tot i el seu potencial tècnic i el recorregut físic –fet que li va fer alternar la posició de lateral amb la d'extrem–, se li va haver d'insistir en conceptes com "la intensitat i el ritme".

Un 'avió' al districte de Sant Martí

"És un nano molt madur, amb el cap a lloc. Com t'ho diria? Dels que van a una festa i no t'adones que hi són", explica Xavi Martín, exdirector de La Masia. "Un exemple molt clar: va patir una lesió greu [una fractura de tíbia] quan era cadet i no es va saltar ni una sessió de la recuperació. A altres nanos els fa més mandra i els has d'anar més al darrere, però amb ell no feia falta –afegeix Martín–. Només cal mirar el seu Instagram: res ostentós". On sí que va fer falta perseguir-lo més va ser en l'àmbit acadèmic. Després d'acabar la secundària no va voler fer batxillerat i apuntar-se a un cicle formatiu, a distància, per fer d'entrenador de futbol. És el mateix cas que Gavi, un any més jove que ell i igualment internacional absolut.

La plaça dels Porxos, on Alejandro Balde jugava de petit

Durant la seva etapa al futbol formatiu del Barça, tot i tenir la família vivint a Barcelona, amb Balde es va fer una "excepció especial" i vivia en una mena de "mitja pensió" a les instal·lacions de La Masia. D'arrels humils, és fill d'immigrants –el seu pare és de Guinea Bissau, on Balde ha viatjat, i la seva mare de la República Dominicana–. El club va acordar amb la família que això era el millor per al jugador: per ajudar-los pel que fa als desplaçaments i altres qüestions, i també per poder fer un seguiment acurat d'aspectes com la nutrició d'un nen que està exposat a l'exigència de jugar en un planter com el del Barça. Un cas similar al d'Ilaix Moriba. Balde, a més, no té por de parlar en català. Així ho va demostrar en una entrevista recent amb TV3, la primera que va fer íntegrament en català, tot i que va admetre que no el parla sovint.

Els pares de Balde regentaven un locutori a la plaça dels Porxos del districte de Sant Martí de Provençals, on va començar a xutar la pilota amb el seu germà Edy, més gran que ell. El petit Alejandro no tardaria a trepitjar un camp de futbol perquè, veient com sobresortia a la plaça de davant de casa, ben aviat va acompanyar el seu germà a jugar a l'extint Sant Martí Condal. "A aquesta edat és la pilota la que colpeja els jugadors, no els jugadors la pilota, però amb l'Alejandro això no era així", explica Antonio Lozano, que va estar més d'una trentena d'anys vinculat al Sant Martí Condal. Va ser en aquestes instal·lacions on Balde, amb només quatre anys, va deixar de jugar al carrer per estrenar-se damunt d'un terreny de joc. Ara continua sent un barbamec de 19 anys, però entoma amb ganes una convocatòria internacional per anar al Mundial.

stats