Barça

L'irreductible Gavi conquereix el planeta futbolístic

El jove migcampista blaugrana, consolidat amb Xavi i Luis Enrique, rep el premi que l'acredita com a millor jugador jove del moment

Carlos Ticó
3 min
Gavi, amb el trofeu que l'acredita com a millor jugador jove d'Europa

BarcelonaPablo Páez Gavira, Gavi, és una de les peces que millor funcionen al Barça, ja sigui perquè és un dels productors del bon joc que persegueix Xavi Hernández, o a causa de la il·lusió que suposa que un jugador de 18 anys sigui tan determinant i es deixi la pell per una samarreta defensada, encara, per aquells que han guanyat tants títols durant els últims anys. El jove migcampista de 18 anys s'ha coronat aquest dilluns com el millor jugador jove d'Europa superant l'anglès Bellingham (Dortmund) i el madridista Camavinga. Seu és el trofeu Kopa, successor recent del guardó Golden Boy, abans entregat per Tuttosport. El Barça, un equip que motivava tothom a principis de curs i que ara, després d’unes ensopegades importants, ha tornat a ser objecte de crítica, té motius sòlids per allargar la mirada gràcies a valors com l'andalús, que recull el testimoni de Pedri, company d'alineació i guanyador del Kopa ara fa un any.

Xavi va elogiar Gavi quan el jove del planter va renovar el mes de setembre amb el club català fins al 2026. “La seva intenció va ser sempre quedar-se al Barça. Ha de seguir sent competitiu i continuar demostrant la seva personalitat. És molt important per a nosaltres. Hem de cuidar-lo i mimar-lo perquè sigui feliç”, va dir el tècnic egarenc, conscient que el de Los Palacios va prioritzar continuar al club que va apostar per la seva formació en comptes d'acceptar ofertes com les del Bayern o el Liverpool. Gavi va aterrar a Barcelona procedent del Betis el 2015 i, sense passar pel filial, va ser promocionat al primer equip per Ronald Koeman. Abans de fer el salt va treure's l'ESO i es va matricular a un grau mitjà d'esports que encara no ha acabat. "Hi estàvem molt a sobre perquè estudiés i durant la pandèmia era força menfotista amb el tema de la mascareta", recorda ara, amb afecte, un dels tutors que el van acompanyar no fa tant a l'edifici Oriol Tort.

Gavi s'ha fet un lloc al primer equip del Barça i també a la selecció espanyola. De fet, la seva precocitat és tal que només va necessitar sis partits a l'elit per rebre la trucada de Luis Enrique. El passat mes de juny, va esdevenir el golejador més jove de la història del combinat estatal. El seleccionador s'ha mostrat sempre encantat amb el rendiment de Gavi: “És un volcà en erupció. És difícil no enamorar-se'n. Avui ha sortit i ha estat diferencial”, afirmava el preparador asturià en un partit en què el jove interior va actuar de revulsiu. El mateix va passar en el clàssic de diumenge. Quan Xavi el va posar a jugar, el Barça va guanyar en intensitat. Com a prova, els blaugranes només van cometre una falta durant la primera meitat al Bernabéu. Gavi, en mitja hora durant la segona, va fer-ne cinc. És pura passió, emocionant a cada xoc, amb molt marge de millora en la comprensió i l'execució del joc de posició.

Gavi s'emporta el trofeu Kopa

Només Bojan el supera en precocitat

Fins ara, el jove del Barça ha disputat un total de 12 partits amb la selecció absoluta i ha estat present en totes les convocatòries des de l’octubre del 2021, en les quals ha estat titular indiscutible en una medul·lar amb clar to culer, a la vora de Busquets i Pedri. S’espera que el paper de Gavi continuï sent clau de cara al Mundial de Qatar del 2022, que comença el pròxim 20 de novembre. A principis d’aquesta temporada, titular per davant de Frenkie de Jong, es va convertir en el segon jugador més jove de la història del Barça en completar 50 partits vestit de blaugrana (el primer de la seva generació). Nascut l'agost del 2003, va fer els 50 partits la tercera jornada de Lliga contra el Valladolid, amb 18 anys i 23 dies. Va superar Pedri, que va arribar a la mateixa xifra amb 18 anys i 5 mesos, però es va quedar per darrere de Bojan Krkic, que la va assolir amb 18 anys i 3 dies.

L'ímpetu de Gavi suposa una glopada d'aire fresc en un Barça afectat pels dubtes. L'andalús, juntament amb els Pedri, Araujo, Balde, Eric Garcia o Ansu Fati, resulten ser les peces més cabdals al vestidor de Xavi. Són els que justifiquen l’optimisme de cara al futur mentre intenten ajudar en un present que de vegades els supera.

stats